Zeleninová polévka s droždím

Ingredience: 42 g droždí, 1 cibule, 2 větší mrkve, 2 petržele, 1 brambor, hrst zeleného hrášku, 100 ml smetany, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, sůl, kmín, citronová šťáva, pažitka

Postup: Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, zaprašte moukou a osmahněte. Přidejte nadrobené droždí a nechte je rozpustit. Zalijte 1,5 l vody, přidejte nakrájenou zeleninu, kmín a sůl, dobře promíchejte a nechte vařit. Až zelenina změkne, zjemněte polévku smetanou a dochuťte solí, citronovou šťávou a pažitkou. Podávat můžete s kostičkami osmažené housky.

Mrkvová polévka se zázvorem
Jak po Vánocích pomoci tělu: Lednová kuchyně by měla být o konkrétní zelenině

Fazolové karbanátky

Ingredience: 2 hrnky uvařených červených fazolí, 1 hrnek uvařených krup, 1 větší červená cibule, 1 lžíce rajského protlaku, 1 vejce, 3 stroužky utřeného česneku, majoránka, sůl, pepř, strouhanka na obalení, olej na smažení

Postup: Uvařené fazole rozmixujte a smíchejte s kroupami. Na pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte protlak, dobře promíchejte a nechte vychladnout. Poté smíchejte se směsí fazolí a krup. Přidejte vejce, česnek, sůl, pepř, majoránku a dobře promíchejte. Ze vzniklé směsi vytvarujte karbanátky a obalte je ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji. Podávejte s jemnou bramborovou kaší nebo s pečivem.

Cukrář Josef Maršálek.
Pekl i pro královnu Alžbětu. Nejvíc si pochutnám na dobré vánočce, říká Maršálek

Zapečený lilek s masem a rýží

Ingredience: 2 větší lilky, 400 g mletého masa (vepřové nebo hovězí), 1 cibule, 40 g sádla, 2 stroužky česneku, 150 g rýže, 1 vejce, 100 ml mléka, sůl, 100 ml oleje

Postup: Lilky oloupejte, nakrájejte na plátky a opečte na oleji. Na sádle orestujte nakrájenou cibuli, přidejte mleté maso, utřený česnek a sůl. Restujte asi 5 minut. Rýži uvařte v osolené vodě. Zapékací mísu vyložte asi polovinou opečených lilků, na ně dejte vrstvu mletého masa, vrstvu rýže a jako poslední druhou polovinu lilků. Zalijte vejcem rozšlehaným v mléce a pečte asi 30–40 minut na 190 °C. Podávejte se zeleninovým salátem.

V lednu se dostává ke slovu skromnější a hlavně více dietní i zdravější kuchyně.
Zlehka do roku 2020. Existují zdravé recepty, které dokáží zpříjemnit den

Špenátové omelety

Ingredience: 400 g zmrazeného špenátu, 40 g másla, 1 cibule, 4 vejce, 1 lžíce hrubé mouky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, olej na pečení

Postup: Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte rozmrazený špenát, žloutky, mouku, sůl, pepř a utřený česnek. Dobře promíchejte. Z bílků ušlehejte pevný sníh a lehce jej vmíchejte do vychladlé hmoty. Těsto lijte na rozpálený olej a omelety pečte z obou stran. Podávejte se zeleninou.