Existuje řada způsobů, jak při nakupování potravin ušetřit peníze. Sestavení seznamu před odchodem z domova, nákup s plným žaludkem nebo výběr konzervovaných a zmrazených produktů – to všechno jsou jednoduché tipy, které vám pomohou udržet se v mezích nastaveného finančního rozpočtu. Spoustu peněz můžete také ušetřit volbou levnějších druhů masa.

Ceny jednotlivých částí masa se odvíjejí od jejich dostupnosti, na kterou má v některých případech vliv sezona. Před Velikonocemi snadno seženete skopové maso, které abyste jindy v roce v běžných obchodech pohledali. Podzim zas přeje zvěřině a studený vzduch Vánoc na pulty obchodů každoročně přivane kapry.

Nákupní seznam

Některá masa včetně vepřového ovšem seženete celoročně. Podle Andrey Waldhauserové, manažerky kvality ze společnosti ZEMAN maso-uzeniny, patří k nejlevnějším kouskům vepřová hlava, nožičky nebo kolena s kostí. Tyto suroviny se hodí na polévku, výborně chutnají i jen jako ovar s křenem, cibulí a plátkem chleba.

Kolik zaplatíte?Do 50 korun za kilo:
Vepřové nožičky, plíce či hlava, případně kuřecí krky.

Do 100 korun za kilo:
Kuřecí stehna, játra, srdce či žaludky, vepřová játra a koleno s kostí, býčí žlázy nebo skopový bok.

Do 200 korun za kilo:
Hovězí dršťky, žebra či přední hovězí.

Za zmínku rozhodně stojí i vepřové plíce, játra nebo ledvinky, z nichž lze připravit výbornou omáčku či nádivku. Pokud máte rádi vnitřnosti, k opravdovým delikatesám patří zejména býčí žlázy, které jsou oblíbené pro své jemné maso. K dalším levným hovězím částem se řadí dršťky, z masa lze vyjmenovat hovězí žebra nebo přední hovězí.

Mezi skopovým masem, které v České republice není příliš populární, je složitější najít část, která by vyhovovala nízkému rozpočtu. „Skopové maso patří obecně mezi dražší kusy, a to také díky svému nízkému odbytu. Mezi nejlevnější kus skopového masa tedy řadím bok,“ doplňuje MVDr. Andrea Waldhauserová. Preferujete-li světlé a dietnější maso, sáhněte při nákupu po kuřecích stehnech. Za dobrou cenu seženete také kuřecí krky, játra, srdceb nebo žaludky.

Tři otázky pro odborníka

Jaký názor na levné druhy masa má manažerka kvality Andrea Waldhauserová? Položili jsme jí tři krátké otázky.

Která z levných kusů mas máte nejraději a proč?
Za mě určitě vítězí vepřová játra. Obsahují řadu vitaminů skupiny B, zvláště vitamin B12 neboli kobalamin, který je nutný k tvorbě krve. Zároveň obsahují vysoké množství železa.

Myslíte, že levné kusy masa v kuchyni podceňujeme?
Ano, zvláště pak droby – játra, plíce, ledvinky a podobně. Cena jednotlivých částí zvířete se odvíjí od toho, zda se jedná o kosterní svalovinu, nebo vnitřnosti neboli droby.

Kdybyste měla nějakou dražší část masa označit za přeceněnou, která by to byla?
Každá část masa má svou hodnotu dle své struktury a užitku. Vždy se dá ale sáhnout po levnější variantě. Například vepřový řízek připravte z vepřové plece místo z vepřové kýty, hovězí ptáček bude levnější zas ze zadního hovězího místo roštěné.

Vepřová játra s bramborovou kašíPro 2 osoby, 2 hodiny a 20 minut, bez laktózy

Suroviny na přípravu: 1 lžíce hladké mouky, 200 g vepřových jater, 1–2 lžíce rostlinného oleje, ½ hrnečku kyselých cibulek, 2 stroužky česneku, 100 g másla, ½ lžíce nasekané hladkolistké petrželky

Suroviny na kaši: 3 velké brambory, 150 ml plnotučného mléka, 1 lžíce másla, špetka muškátového oříšku, 1 lžíce olivového oleje

Postup: Předehřejte troubu na 180–200 °C. Propíchejte na pár místech brambory vidličkou, potřete je olejem a dejte péct na 1 hodinu a 20 minut. Poté je přeřízněte vejpůl, vydlabejte vnitřek a pečené slupky ponechejte na další zapečení (později je lze naplnit zbylou kaší, sýrem a pokrájeným pórkem).

Pokud si chcete vaření usnadnit, brambory oloupejte, uvařte se špetkou soli doměkka a spolu s mlékem, trochou soli, máslem a špetkou muškátového oříšku vyšlehejte dohladka. Játra zbavte blan a rozkrojte na poloviny. Osolte a opepřete hladkou mouku a tou pak játra zlehka poprašte. Nechte je opéct v pánvi s rozpáleným olejem dvě minuty z každé strany, pak je přesuňte do alobalu a nechte chvíli odležet.

Mezitím ztlumte plamen a ve stejné pánvi opečte nakládané cibulky spolu se stroužky česneku, potrvá to asi 4–5 minut. Poté k směsi přidejte máslo a nakrájenou petrželku, prohřejte a dejte stranou. Játra podávejte s kaší.

Kuřecí stehna s citronovou rýžíPro 4–5 osob, 1 hodina, bez lepku a laktózy

Suroviny na přípravu: 1 kg kuřecích stehen s kostí (4–5 kusů) 

Suroviny na marinádu: 2 citrony, 1 lžíce sušeného oregana, 4 stroužky česneku, špetka soli

Suroviny na přílohu: 2 lžíce olivového oleje, 1 malá cibule, 180 g dlouhozrnné rýže, 370 ml kuřecího vývaru, 185 ml vody, 1 lžíce sušeného oregana, sůl a čerstvě mletý pepř

Suroviny k dozdobení: čerstvé oregano či hladkolistá petrželka, citronová kůra

Postup: Nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu z obou citronů. Ve větší míse kůru spolu se 4 lžícemi šťávy smíchejte s drceným česnekem a zbylými přísadami na marinádu. Vložte kuřecí stehna a nechte marinovat v lednici alespoň 30 minut, ideálně přes noc.

Předehřejte troubu na 180 °C. V pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej, vložte kuře kůží dolů a chvíli opékejte, dokud nezíská zlatohnědou kůrku. Pak otočte a proces opakujte. Opečená stehna vyndejte a papírovou utěrkou vytřete použitou pánev.

Vlijte pár kapek oleje a při středním žáru na pánvi opečte pokrájenou cibuli dosklovita. Přidejte všechny zbylé přísady na rýži a marinádu z kuřete. Jakmile směs začne vařit, přidejte kuře, nasaďte pokličku a vložte do trouby asi na 35 minut. Pak z pánve sejměte pokličku a dopékejte dalších 10 minut. Před podáváním přisypejte nasekanou petrželkou a citronovou kůrou.

Hovězí žebra na asijský způsobPro 6 osob, 50 minut + marinování, bez laktózy

Suroviny na přípravu: 1,5 kg hovězích žeber, 60 ml bílého vinného octa, 2 lžičky soli, rýže k podávání

Suroviny na marinádu: 1 lžíce omáčky hoisin, 120 ml sójové omáčky, 120 ml kečupu, 100 g krupicového cukru, 60 ml citronové šťávy, 3 lžíce medu, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 1 lžíce drceného česneku

Suroviny k dozdobení: sezamová semínka a krájená jarní cibulka dle chuti

Postup: Naplňte velký hrnec z poloviny vodou. Vlijte bílý vinný ocet, přidejte sůl a omytá žebra. Přiveďte k varu a pod pokličkou duste asi 20 minut. Pak žebra vyjměte, nechte okapat a dejte stranou. Ve větší míse smíchejte všechny přísady na marinádu, přidejte vařená žebra a řádně je pokryjte omáčkou.

Nechte marinovat v lednici alespoň 4–6 hodin, ideálně přes noc. Maso poté grilujte v grilovacím programu v troubě nebo v grilu, máte-li ho k dispozici. Pečte doměkka. Mezitím v menším kastrolu přiveďte k varu zbylou marinádu, chvíli povařte, abyste zredukovali její objem, pak odstavte. Podávejte s žebry a vařenou rýží.

Britský masový koláčNa 1 koláč, 3 hodiny, bez laktózy

Suroviny na přípravu: 575 g hladké mouky, 200 g vepřového sádla, 1 vejce, 6 plátků želatiny, 300 ml kuřecího vývaru

Suroviny na náplň: 800 g vepřové plece, 400 g vepřového bůčku, 250 g uzené slaniny, ½ lžičky mletého muškátového květu, špetka mletého muškátového oříšku, 1 lžíce nasekané čerstvé šalvěje, 1 lžička čerstvého tymiánu, ½ lžičky soli, 1 lžička mletého bílého pepře

Postup: Vepřové maso a slaninu nakrájejte na menší kousky, přičemž polovinu vepřového bůčku namelte v mlýnku. Troubu předehřejte na 160 °C. Ve velké míse smíchejte přísady na náplň. V kastrolu přiveďte k varu 220 ml vody, přidejte sádlo a počkejte, až se rozpustí. Pak jej nalijte na mouku, kterou jste nasypali do další velké mísy. Promíchejte.

Jakmile směs trochu vychladne, vyklopte ji na vál a rukama prohněťte tak, abyste vytvořili hladké těsto. Odkrojte čtvrtinu, zabalte ji do fólie a dejte stranou. Použijete ji později. Zbylé těsto rozválejte do kruhu a opatrně přeneste na dno vysoké dortové formy o průměru 20 cm. Pomocí prstů těsto rozveďte do stran formy a ujistěte se, že nikde nejsou žádné otvory.

Pracujte rychle, dokud je těsto teplé a ohebné. Koláč naplňte masovou směsí, svrchní okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a spojte se zbylým těstem, které jste rozváleli do kruhu. Uprostřed koláče koncem vařečky udělejte otvor, aby měla kudy unikat pára. Vložte do trouby na 30 minut, pak snižte teplotu na 140 °C a dopékejte dalších 90 minut.

Vyndejte z trouby, znovu přetřete rozšlehaným vejcem a vraťte do trouby ještě na 20 minut. Mezitím připravte želatinu podle návodu na obalu. Vhoďte ji do vývaru, který jste přivedli k varu a ihned odstavili. Nechte vychladnout. Malým trychtýřem, jehož konec jste vložili do vrchního otvoru, do koláče nalijte vývar. Dejte do lednice ztuhnout.