Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odměna za bloudění lesem. Zkuste zajímavé recepty z houbové nadílky

Ještě před dvěma měsíci se mohlo zdát, že z houbové sezony nebude nic. V první záříjové dny nakonec zapršelo a pod mechovou pokrývkou konečně vyrostla voňavá nadílka. Poradíme vám, jak s ní naložit.

20.10.2018
SDÍLEJ:

Všichni se asi shodneme, že letošní houbařská úroda nestála za nic. I přesto se některým z nás při procházkách lesem podařilo objevit několik hřibů, lišek, bedel či kotrčů, jejichž kloboučky nenápadně vykukovaly zpod mechové pokrývky a kapradí.

Možná jste měli štěstí a místo zklamání jste si domů přinesli košík plný hub. Možná se s vámi rozdělil soused či příbuzný, nebo třeba patříte k těm, kteří si voňavé houby prozřetelně nakoupili na trzích. Ať tak či tak, své kousky máte pravděpodobně dávno zpracované a v nejbližších měsících se ze zásoby ve spižírně můžete těšit hned na několik způsobů.

Houby na tisíc způsobů

Ze zmrazených kousků připravujte recepty, jež vyžadují čerstvé houby. Z mrazáku je stačí vyndat jednu až dvě hodiny předem a nechat v talíři pomalu tát při pokojové teplotě. Takto povolené se báječně hodí do hustých omáček, třeba k masu či knedlíkům nebo jako náplň do slaných koláčů. Přidat je můžete i do polévek s kroupami, bramborem nebo do kysela či kulajdy.

Nakrájíte-li je najemno, hezky se spojí s těstem na karbanátky nebo sekanou. Plnit jimi můžete i těstoviny nebo nádivku uvnitř masa. Ze sušených hub se nejčastěji připravuje polévka, přitom stejně jako čerstvé umí vytvořit intenzivní chuť, která je potřebná ke krémovým omáčkám a italskému rizotu. Stačí je den předem namočit do vody či osoleného mléka a nechat v lednici nabobtnat do druhého dne.

Část sušených hub můžete rovněž vložit do mlýnku, a připravit tak koření na maso a zeleninu. Houby se dají jíst na několik způsobů, ale pokud máte citlivý žaludek, nikdy je nekombinujte s alkoholem. Před konzumací také každou zvlášť prohlédněte, aby neobsahovaly plíseň či brouky. Z vynikajícího pokrmu by vám pak nakonec nemuselo být dobře.

Veganské vafle s houbamiPro 6 osob, 1 hodina a 15 minut + chlazení, bez masa, lepku a laktózy

Suroviny: 1 hlíza batátů, 6 větších čerstvých hub, 500 ml rýžového či sójového mléka, 1 lžička citronové šťávy, 2 lžíce řepkového oleje, 150 g polenty, 130 g hladké mouky, 1 lžíce kypřicího prášku, hrst sekané pažitky, sůl a mletý bílý pepř, 1 lžíce javorového sirupu, 2 lžičky světlé sójové omáčky, olivový olej k opékání, sójový jogurt k podávání (nemusí být)

Postup: Hlízu batátů dejte vařit do vroucí vody asi na 25 až 30 minut. Přeceďte a dejte stranou zchladit. Mezitím si připravte těsto na vafle. Rostlinné mléko smíchejte s citronovou šťávou a olejem. Nelekejte se, pokud se směs začne oddělovat. Vmíchejte dužinu hlízy batátů, kterou jste vydlabali a rozmačkali najemno, a promíchejte.

Ve vedlejší míse smíchejte polentu s moukou, kypřicím práškem a solí. Na směs po částech vlijte mléko a rozmíchejte na hladké těsto. Přidejte pažitku a znovu promíchejte. Směs lijte na rozehřátý vaflovač a opékejte asi 4–5 minut. Proces opakujte, dokud nezískáte šest vaflí.

Mezitím v jiné misce smíchejte javorový sirup se sójovou omáčkou. Na chvíli vhoďte houby, aby nasákly marinádu, pak je přeceďte a spolu se solí a pepřem opečte na pánvi s rozpáleným olejem. Vafle podávejte s opečenými houbami, zbylou pažitkou a veganským jogurtem.

Houbové miniquicheNa 24 koláčků, 1 hodina, bez masa

Suroviny na těsto: 250 g hladké mouky, 1 lžička čerstvého sekaného tymiánu, 1/2 lžičky soli, 125 g másla, 2 lžíce zakysané smetany

Suroviny na náplň: 500 g čerstvých hub, 3 lžíce olivového oleje + na vymazání, 6 lístků šalvěje, 2 lžíce balzamikového octa, 1 lžíce hnědého cukru, sůl a mletý černý pepř, 250 g sýru gruyère

Postup: Na těsto v kuchyňském robotu rozmixujte prosátou mouku se solí a tymiánem. Vychlazené máslo nakrájejte na menší kousky, vhoďte jej do mixéru a několika pulzy párkrát promixujte tak, aby těsto obsahovalo ještě kousky másla. Vyměňte nástavec s noži za metlu. Přidejte smetanu a po lžících postupně přilévejte studenou vodu, dokud nevytvoříte celistvou kouli těsta.

Zabalte ji do potravinářské fólie a dejte vychladit do lednice asi na 30–40 minut. Mezitím pokrájejte houby na slabé plátky. Vhoďte je na pánev s rozpáleným olejem a pár minut opékejte, dokud nezískají zlatavou barvu. Přidejte ocet, hnědý cukr a šalvěj. Opékejte dalších 5–6 minut, pak osolte a opepřete. Dejte stranou.

Rozehřejte troubu na 180 °C. Na pomoučeném vále rozválejte těsto na asi 3 mm. Kulatým vykrajovátkem nebo pomocí skleničky z něj vykrojte asi 24 koleček, ty přeneste do vymazané formy na muffiny či tartaletky a naplňte houbovou směsí. Pečte asi 15 minut. Koláčky vyndejte a posypejte strouhaným sýrem, pak vraťte zpět a dopékejte ještě 5 minut, aby se sýr roztekl.

Paštika z lesních hubPro 2 osoby, 35 minut, bez masa a lepku

Suroviny na přípravu: 50 g másla, 2 šalotky, 1 pórek, 2 stroužky česneku, 200 g čerstvých hub, 2 lžičky hrubozrnné hořčice, 2 lžíce crème fraîche, 3 lžíce sekaného čerstvého estragonu nebo 1 lžíce čerstvého sekaného tymiánu, sůl a mletý bílý pepř

Suroviny k podávání: francouzská bageta, salát a olivový olej

Postup: V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájené šalotky, pórek a drcený česnek. Na středním stupni opékejte doměkka, to potrvá asi 7 minut. Zvyšte plamen, vsypte najemno pokrájené houby a vařte 10 minut, aby pustily vodu a změkly.

Vmíchejte hořčici a crème fraîche, dochuťte solí a pepřem a duste ještě 2–3 minuty. Nakonec vmíchejte vybranou bylinku a odstavte. Paštiku podávejte na opečeném toastovém chlebu či bagetě, ideálně s olivovým olejem a míchaným salátem.

Houbová omáčka s hovězím masem a karlovarskými knedlíkyPro 4 osoby, 3 hodiny a 20 minut

Suroviny na přípravu: ½ kg předního hovězího, 8 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 300–400 g čerstvých hub, 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 900 ml houbového vývaru, 5 lžic oleje, 2 velké cibule, 100 ml zakysané smetany, 100 ml smetany ke šlehání, sůl a mletý bílý pepř, kapka octa, mletý kmín na dochucení

Suroviny na knedlíky: 7 starších rohlíků či housek, 2 lžíce sekané hladkolisté petrželky, 170 ml mléka, 100 g hrubé mouky, 2 vejce (bílky a žloutky zvlášť), špetka muškátového květu

Postup: Přiveďte k varu asi litr vody, přidejte do něj jednu cibuli, nové koření, bobkový list, lžičku soli a omyté maso. Pod pokličkou na střední stupeň vařte do změknutí, to potrvá asi 2 hodiny. Mezitím si připravte knedlíky. Žloutky vyšlehejte s mlékem a bílky do tuhého sněhu.

Pečivo nakrájejte na kostičky, přilijte k nim žloutkovou směs a jakmile ji nasaje, přidejte petrželku, mouku a koření. Nakonec opatrně vmíchejte sníh. Na lince s vyždímanou utěrkou rozprostřete polovinu těsta, kterou zabalte do asi 20 centimetrů dlouhého válečku. Konce svažte provázkem a stejně připravte i druhý knedlík. Oba vařte ve vroucí osolené vodě 10 minut z každé strany.

Na omáčku nakrájejte očištěné houby. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, zaprašte jej moukou a nechte zasmažit. Zlatou jíšku zalijte vývarem (část můžete nahradit zbylou vodou z masa, pokud jste si ho připravili dopředu) a nechte chvíli vařit.

Ve vedlejším kastrole osmahněte pokrájenou cibuli na rozpáleném oleji. Po osmi minutách, až chytí zlatou barvu, přisypte houby, okořeňte a pak deset minut duste. Pak přidejte jíšku s vývarem a vařte dalších 15 minut. Nakonec do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte, je-li potřeba. Před podáváním maso i knedlíky nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.

Autor: Nikita Rybová

20.10.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 500 Kč Zámečníci strojů *ZÁMEČNÍCI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20500 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: CZ-ISCO 72222. Nástup ihned. Osobní kontakt POUZE po tel. domluvě pan Matoušek Petr, tel.: 606 021 171. Podmínkou: vyučení v oboru zámečník, znalost čtení výkresové dokumentace a konstrukčních rozpisek, základní kurz svařování elektrodou ZK 111 nebo v ochranné atmostéře ZK 135. PD: Po-Pá 6:00-14:00 a 14:00-22:00 hod. Doba určitá (1rok) s možností prodloužení. , Nabízíme: perspektivní zaměstnání, příspěvek na závodní stravování, příspěvek na penzijní pojištění, montážní příplatky, zvyšování kvalifikace, třináctý plat, pravidelné lékařské prohlídky, dotovaná rekreace, firemní akce, mimořádné odměny. Pracoviště: Dolní 100, Prostějov. Pracoviště: Dt mostárna, a.s., Dolní, č.p. 3137, 796 01 Prostějov 1. Informace: Petr Matoušek, +420 606 021 171. Výroba - Výroba Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 15 800 Kč Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci *PRACOVNÍCI V CHOVU DRŮBEŽE - KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15800 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ DO 90 DNŮ. Prvotní kontakt telefonicky příp.emailem p. Kostan tel. 608 885 206, email: mykola.kostan@seznam.cz. Jedná se o práce při zpracování masa v chovu drůbeže. Podmínkou dobrý zdravotní stav bez omezení a bez jakýchkoliv infekčních nebo chronických chorob přenositelných na drůbež. PD: Po - Ne 2 směny 6:00-14:00. 14:00-22:00 hod., 38,75 hod./týdně. Místo výkonu práce: XAVEROV, a.s., výrobní areál Přemyslovice.. Pracoviště: Mk agency s.r.o. - pracoviště přemyslovice, 798 51 Přemyslovice. Informace: Mykola Kostan, +420 608 885 206. Gastronomie - Číšník/výčepní, Praha 9 - Vinoř 25 000 Kč Přijmu číšníka/výčepního do hospody v Praze 9 Vinoř. Otvírací doba od 16.00 do 3.00hod. Krátký/dlouhý týden. Platové podmínky 25.000 Kč. Požaduji dlouholetou praxi a zkušenost. Bližší info na tel. nebo osobně. Gastronomie - Gastronomie Cukrář, moučníkář 17 500 Kč Výrobci cukrovinek dělník/ce ve výrobě cukrovinek. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17500 kč, mzda max. 18500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce : Jiří Šašinka - HORS, Na Výhoně 3824,695 01 Hodonín, kontaktní osoba: Nicole Koplíková, mzdova@hors.cz , Pro rozšíření našeho týmu přijmeme perspektivního pracovníka na pozici : dělník/dělnice ve výrobě cukrovinek., Požadujeme: samostatnost, manuální zručnost, fyzickou zdatnost, spolehlivost, schopnost pracovat v týmu, dobrý zdravotní stav, zkušenosti s prací ve skladu výhodou. FYZICKY NÁROČNÁ PRÁCE. Nástup možný ihned! Stravenky.. Pracoviště: Jiří šašinka, Na Výhoně, č.p. 3824, 695 01 Hodonín 1. Informace: Nicole Koplíková, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Stěžují si na stavbu domů. Nikdo je tady nezná, je to obstrukce, tvrdí starosta

Andrej Babiš junior během pobytu na Krymu
18

Synovi Babiše hrozí za pobyt na Krymu zákaz vjezdu na Ukrajinu

Internet se baví na účet Babiše: Čeká tě dovolená, chlapče. A kam, tati?

Kauza syna českého premiéra Andreje Babiše, kterého zaměstnanec Agrofertu vzal na Ruskem okupovaný Krym, hýbe nejen politickou scénou. Inspirovala také řadu vtipálků k nové vlně internetových vtipů. Kromě premiérova otcovství si nyní berou na paškál Babiše jakožto mafiána. Podívejte se na vtipy ve fotogalerii a pod článkem.  

Spojené státy tajně obvinily zakladatele WikiLeaks. Uniklo to náhodou

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, který v roce 2010 stál za masivním zveřejněním tajných dokumentů o válce v Iráku a v Afghánistánu, má stále důvod k obavám. Jak zveřejnil server WikiLeaks, ve Spojených státech proti němu bylo tajně vzneseno obvinění.

Velkolepé dílo naší socialistické výstavby. Staré metro projede původní trasu B

Nejen demonstrace, vzpomínkové akce, koncerty a divadlo se v Praze plánují na sobotní státní svátek 17. listopadu. Milovníci veřejné dopravy si mohou na trase B, jak vypadala jízda metrem před pádem komunistické totality. Pražský dopravní podnik (DPP) připravil exkurzi depa Zličín i jízdu historickou soupravou typu 81-71.

Do mexické Tijuany dorazilo 1500 migrantů. Hranici střeží tisíce vojáků

U americké hranice v mexickém městě Tijuana se již shromáždilo přes 1500 středoamerických migrantů, kteří chtějí azyl ve Spojených státech. Jedná se o předvoj asi šestitisícové karavany, jež před měsícem vyrazila z Hondurasu. Na druhé straně hranice je čekají tisíce ozbrojených amerických vojáků.  

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT