Ovečkové sušenky

Budeme potřebovat:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 1 lžičku citronové kůry (lze vynechat)
  • 1 lžíci rumu nebo studené vody
  • kakao holandského typu
  • můžete přidat i vanilku
Mazanec
Mazanec třikrát jinak. Pochutnají si i alergici

Postup:

Do mísy si odvážíme mouku a studené máslo přímo z lednice, nakrájené na kostky. Nejprve konečky prstů začneme spojovat ingredience, jako bychom tvořili drobenku, poté přidáme cukr, rum (nebo vodu), případně vanilku a citronovou kůru, 2 žloutky a rychle spojíme v těsto.

Na prkénko či vál vždy dáme kus těsta a po částech po něm přejíždíme směrem od sebe hranou ruky. Suroviny budou tak správně propojeny a sušenky úžasně křehké.

Vzniklé pláty opět dáme rychle dohromady v těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň dvě hodiny v lednici, ideálně přes noc.

Po odpočinutí těsta v lednici jej necháme pár minut na vále. Odkrojíme si asi čtvrtinu těsta, kterou lehce rozválíme, posypeme kakaem holandského typu, zabalíme a krátce prohněteme, aby se těsto obarvilo na hnědo. Ze světlé části těsta tvoříme malé kuličky (cca 1 cm v průměru) a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem do tvaru těla ovečky.

Šlehačkové donuty
Sladká terapie. Recept na šlehačkové donuty s ovocem a polevou

Z kakaové části tvoříme hlavu, nohy, uši a případně ocásek. Vše jemně přitiskneme k sobě.

Velikonoční sušenky ve tvaru oveček poté pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C přibližně 10 minut. Jakmile začnou růžovět okraje, vyndáme je z trouby a necháme dojít na plechu na lince.

Vychladlé velikonoční sušenky naskládáme do krabičky a skladujeme v chladu a temnu.

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.