Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ovocná sezona vrcholí. Upečte si voňavé koláče s chutí léta

Ještě lepší, než jíst čerstvé ovoce přímo ze stromu či z keře, je upéct ho v koláči a horkým ovocem s vanilkou a drobenkou posléze provonět celý dům. Protože tak sladce voní léto. Deník pro vás čtyři recepty na vynikající koláče připravil.

18.8.2018
SDÍLEJ:

Galetka s nektarinkami a borůvkamiFoto: Shutterstock

Přestože se v létě pečení a vaření vyhýbáme zuby nehty – nikdo se ostatně nechce potit nad horkou párou z hrnců a trouby – právě ovocné koláče k letním dnům patří stejně jako vychlazené pivo nebo grilovaná krkovice. Pokud nestihnete ovoce sníst v čerstvé podobě, upečte z něj koláč nebo bublaninu.

Ze zbylých kousků si můžete připravit i zásobu vitaminů na zimu. Stačí je povařit s cukrem na marmeládu, zavařit do kompotu, zmrazit v celku nebo do sladké dřeně. Málokdo ví, že švestky, třešně, ale třeba i mirabelky můžete odvézt do nejbližší palírny a nechat si připravit prvotřídní pálenku.

Slivovice je lék

Pálenka má v české, slezské a zejména moravské kultuře dlouhou tradici. Dříve hrála velkou roli v domácím léčbě coby tinktura, která má pozitivní účinky na nachlazení, chřipku, bolesti břicha či zubů a záněty uší. Dnes ji lidé ze zdravotních důvodů užívají už jen v zahraničí, hlavně v afrických, asijských a blízkovýchodních zemích, a to jako pojistku proti problémům se zažíváním.

Pálenka v naší kultuře symbolizuje také výjimečný moment, svatbu, narozeninovou oslavu nebo oznámení důležité životní události, na kterou si s blízkými připíjíme. A jak je známo, domácí výrobě se kupované produkty zdaleka nevyrovnají. Pokud máte na zahradě ovocné stromy nebo keře, místo bedýnek shnilého ovoce můžete mít za pár dní v lednici vynikající domácí pálenku.

Jak na to? Sesbírejte ovoce, než začne hnít, očistěte ho a zbavte pecek (některé palírny to vyžadují). Porozhlídněte se v okolí vašeho bydliště po nejbližší palírně, která se věnuje pěstitelskému pálení, a ověřte si, jaké ovoce a v jakém množství či stavu jej přijímá.

Jeden litr ikonického moku vás vyjde zhruba na 160 až 180 korun podle regionu, přičemž pálenku vám většina palíren vyrobí nejen z meruněk či švestek, ale také z višní, třešní, jablek, mirabelek, hroznového vína nebo jeřabin.

V jižních Čechách se pěstitelskému pálení věnuje například Zámecký ovocný lihovar v Blatné, na Moravě třeba Palírna Samotišky u Olomouce, ve středních Čechách vám slivovici vypálí v Palírně Radlík v Jílovém u Prahy. Na zdraví!

Mandlový koláč s meruňkamiNa 1 koláč, 1 hodina a 30 minut

Suroviny na těsto: 225 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g krystalového cukru, 1 vejce

Suroviny na náplň: 175 g másla, 175 g krystalového cukru, 4 vejce, 175 g mletých mandlí, 1 lžička mandlového extraktu, 200 g meruňkové marmelády

Suroviny k dozdobení: 8 meruněk, 4 lžíce meruňkové marmelády, 15 g mandlových plátků

Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Z mouky a másla ve větší míse vypracuje drobenku. Přidejte cukr, vejce a lžíci studené vody. Promíchejte a hněťte, dokud nevytvoříte tuhé těsto. Zabalte jej do fólie a dejte odležet do lednice na 20 minut.

Na posypaném válu vyválejte kruhový plát o čtyři centimetry větší, než je forma na koláč (měla by mít průměr 20–23 cm). Na několika místech ho propíchejte vidličkou, přeneste do koláčové formy a upevněte. Dno vyložte kolečkem pečicího papíru a suchými fazolemi a dejte předpéct na 15 minut. Opatrně sejměte papír s fazolemi a vraťte do trouby na dalších 10–12 minut.

Na náplň utřete máslo s cukrem do krémové konzistence. Přidejte vejce, mleté mandle a extrakt a promíchejte. Předpečený koláč pomažte tenkou vrstvou marmelády a na ni vlijte mandlovou náplň. Dejte péct na 30–40 minut, pak dejte stranou. Než koláč vystydne, rozpulte meruňky, zbavte je pecek a dejte je vařit do vroucí vody, dokud nezměknou. Nechte zchladit a pak jimi dozdobte koláč. Navrch dejte ještě pár kapek marmelády a plátky mandlí.

Švestkový kramblPro 6 osob, 1 hodina, bez lepku

Suroviny na těsto: 210 g bezlepkové mouky, 50 g ovesných vloček, 110 g světlého třtinového cukru, 70 g krystalového cukru, 1 lžíce mleté skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky soli, 170 g másla

Suroviny na náplň: 12 velkých švestek, 2 lžíce tapiokového škrobu, 1 lžička mleté skořice, 75 g světlého třtinového cukru, 40 g lískových oříšků, zakysaná smetana nebo vanilková zmrzlina k podávání

Postup: Troubu předehřejte na 175 stupňů. Ve střední míse smíchejte bezlepkovou mouku s vločkami, cukry, skořicí, muškátovým oříškem a solí. Přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo a vypracujte drobenku. Dejte chladit na deset minut do lednice. Mezitím si připravte náplň. Švestky zbavte pecek a nakrájejte je na kostky.

Vložte je do větší mísy a přidejte zbylé přísady na náplň včetně oříšků, které jste předem nasekali nahrubo. Směs přendejte do menšího pekáčku nebo koláčové formy, uhlaďte a navrch poklaďte drobenkou. Překryjte alobalem a dejte péct na 25 minut. Poté sundejte alobal a pečte ještě 20 minut. Podávejte se zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.

Galetka s nektarinkami a borůvkamiNa 1 koláč, 1 hodina + chlazení

Suroviny: 500 g nektarinek, 100 g borůvek, 200 g hladké mouky + na posypání, 2 lžičky mleté skořice, 140 g másla, 85 g třtinového cukru + na posypání, 1 vejce, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce nesolených pistácií, 1 lžíce mletého kardamomu

Postup: Troubu předehřejte na 200 stupňů. V míse smíchejte mouku se skořicí, přidejte nakrájené studené máslo a cukr, ze kterého jste předem odsypali dvě lžíce, a vypracujte drobenku. Pak vmíchejte žloutek se lžící vody a hněťte, dokud nezískáte tuhé těsto. Zabalte jej do fólie a dejte odležet na 30 minut do lednice.

Mezitím rozpulte nektarinky, zbavte je pecek a nakrájejte na plátky. Vložte je spolu s borůvkami a zbylým cukrem do mísy, přidejte kardamom a pokrájené pistácie. Na pečicím papíře z těsta vyválejte placku o průměru 30 cm, přesuňte ji na plech a uprostřed si vyznačte kruh.

Na dno nasypejte kukuřičný škrob, poklaďte jej ovocem a volné okraje těsta přehněte přes nektarinky tak, aby střed zůstal nezakrytý. Bílkem potřete okraje a celou galetku jemně posypejte třtinovým cukrem. Pečte 30–35 minut.

Malinový mřížkovaný koláč s tymiánemNa 1 koláč, 1 hodina + kynutí

Suroviny na těsto: 500 g hladké mouky, 20 g čerstvého droždí, 60 g krupicového cukru, 125–150 ml teplého mléka, 60 g másla, 2 vejce

Suroviny na náplň: 400 g malin, 370 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 140 g krupicového cukru, 250 g polotučného tvarohu, 5 větviček čerstvého tymiánu

Postup: Nejprve si připravte těsto. Do mouky udělejte důlek, vlijte trochu mléka, přidejte lžíci cukru a rozdrobené droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek, potrvá to asi 15 minut. Poté jej spojte se zbytkem mléka a cukru, vejci a máslem a vypracujte měkké, nelepivé těsto. Dejte stranou na teplé místo na hodinu kynout.

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Těsto rozválejte na kruh o průměru cca 30 cm a přeneste jej na plech vyložený pečicím papírem. Zbylé těsto znovu rozválejte a nakrájejte z něj dlouhé proužky.

Z mléka, cukru a pudinkového prášku připravte pudink podle návodu na obalu. Odstavte, vmíchejte tvaroh, snítky tymiánu a směsí potřete koláč. Navrch dejte ovoce, zbylý cukr a v poslední řadě připravenou mřížku. Pečte asi 30 minut.

Autor: Nikita Rybová

18.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 17 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: Pracoviště: U Kyjovky 3964/4, 695 01 Hodonín. Náplň práce: zednické práce na stavebních konstrukcích, základání staveb, zdění nosných i nenosných konstrukcí, omítka a fasády, betonáže podlah, dlažby a obklady. Požadujem: vyučení v oboru výhodou, praxe min. 1 rok v oboru. PP na dva roky.. Pracoviště: Stavební firma plus s.r.o. - provozovna, U Kyjovky, č.p. 3964, 695 01 Hodonín 1. Informace: Martina Černá, +420 734 258 679. Služby - Úklid servisu - Kunratice 18 000 Kč Do společnosti Auto Jarov do Kunratic hledáme nové kolegy/kolegyně na pozici pracovník/pracovnice úklidu. Náplní práce je zajištění čistoty autosalon, sociálního zařízení a strojové uklízení dílen. Pracuje se na směny po-pá ranní: 6.00-14.30 hod. a 1x sobota do měsíce 7.00-14.00 hod. Doprava a logistika - Skladník 24 000 Kč Skladník Náplň práce: vykládání a nakládání kamionů a kontejnerů, kompletace objednávek, komisaření, vychystání objednávek, příprava k expedici. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 15 000 Kč Zámečníci strojů Zámečníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z: 31.8.2017 a: 21.9.2018, Požadavky: Vrtání a běžné zámečnické práce. Výhodou je ŘP sk. C.. Pracoviště: Pemat trading s.r.o., 742 33 Jeseník nad Odrou. Informace: Vlastimil Machula, +420 733 150 551.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
3

Fabienne zasáhla Česko: popadané stromy, výpadky proudu, přerušené spoje

Marina Abramovičová a její dílo
6 5

Čech napadl v Itálii srbskou umělkyni, praštil ji jejím obrazem po hlavě

Aleš Buksa: Nikdy by mě nenapadlo, že budu podnikat v Africe

/ROZHOVOR/ Aleš Buksa, úspěšný podnikatel, symbol multilevel marketingu, který po revoluci přivedl do bývalého Československa, na odchod do důchodu nemyslí. V Ghaně nově těží vodu, kterou nazval Sky Water.

Obvinění a protiútok. Nová fakta v kauze Gabriela Koukalová

Bývalý šéftrenér biatlonistů Ondřej Rybář poprvé veřejně zpochybnil slova Gabriely Koukalové, která tvrdí, že během kariéry bojovala s poruchou příjmu potravy. „Nedokážu si představit, že by s bulimií mohl někdo vrcholově sportovat a vyhrávat závody,“ prohlásil exkluzivně pro Deník.

Z Hongkongu do Pekingu za devět hodin. Má to háček. Na nádraží platí zákony Číny

Lidé cestující mezi Hongkongem a pevninskou Čínou si budou nyní moci užívat jízdy moderním rychlovlakem, který se řítí rychlostí až 200 kilometrů v hodině. Projekt za miliardy dolarů si ale vysloužil kritiku. Pomocí rychlodráhy totiž Peking může vůči bývalé britské kolonii uplatňovat svou asertivní politiku.

Loď Aquarius naložila dalších 47 migrantů, žádný přístav ji nechce

Záchranná loď Aquarius 2 nabrala ve Středozemním moři 47 migrantů plavících se na člunech ze severní Afriky. Loď původně plula pod vlajkou Gibraltaru, ten ji ale nedávno tohoto práva zbavil. Svou ji poté propůjčila Panama, tu však také bude muset po nátlaku italské vlády stáhnout. Plavidlo nyní nemá kde zakotvit.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT