Potřebujeme (na 2 porce):
- 400 g vepřové panenky (střední vysoká část, konce si necháme na nějakou minutku)
- 100 g slaniny
- 30 g parmezánu
- trocha petrželky
- 500 g brambor
- 500 ml silného hovězího vývaru
- 30 g másla
- hrst směsi listových salátů
- 1/2 červené papriky
- 8 cherry rajčátek
- šťáva z 1/3 citrónu
- 1 lžička cukru
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup:
1. Brambory nakrájímena čtvrtky a klademe na plech s pečícím papírem potřeným olivovým olejem. Klademe stranou řezu dolů. Osolíme.
2. Vložíme do trouby předehřáté na 200° C a pečeme dokud nebude strana položená na plech do zlatova.
3. Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme pozvolna opéct na pánev s trochou olivového oleje. Opékáme do zlatova.
4. Poté necháme přebytečný tuk okapat na papírové utěrce.
5. Sýr nastrouháme a smícháme s nasekanou petrželkou a polovinou opečené slaniny.
6. Panenku očistíme a rozdělíme na dva stejně velké válečky.
7. Tenkým ostrým nožem vytvoříme v panence dutinu. Můžeme klidně proříznout od jednoho konce k druhému. Směs, i když obsahuje sýr, nebude mít velkou tendenci vytékat.
8. Dutinu lehce roztáhneme prstem a následně plníme připravenou směsí. Nejlépe to jde cukrářským sáčkem, ale lze i rukou. Směs hezky utlačíme.
9. V rendlíku svaříme vývar do husté konzistence. Dochutíme jej solí a pepřem.
10. Ve chvíli, kdy budou brambory z jedné strany do zlatova, tak je otočíme na druhou stranu řezu a rozpálíme pánev.
11. Do pánve přidáme trochu olivového oleje a zprudka opečeme panenku ze všech stran.
12. Troubu stáhneme na 170° C a vložíme dopéct panenku na 10-12 minut dle toho, jak moc ji chceme propečenou.
13. Salát smícháme s rajčaty a paprikou a dochutíme citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a cukrem. Důkladně promícháme.
14. Po upečení necháme panenku chvíli odpočinout.
15. Omáčku ohřejeme, vypneme plotnu a vmícháme studené máslo.
16. Panenku nakrájíme na plátky a servírujeme s pečenými bramborami (ty posypeme zbytkem slaniny), omáčkou a salátem. Až na talíři panenku osolíme a opepříme.
David v kuchyni je kuchař, který se snaží ukázat lidem, že připravit si doma kvalitní a chutné jídlo nemusí být žádná věda. Už druhým rokem tvoří každý den nový recept pro Vaši inspiraci. Davidovy recepty můžete sledovat také na Instagramu.