Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pečeme bez másla

Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.

15.11.2017
SDÍLEJ:

arašídový chlebíčekFoto: Shutterstock

Když se před čtyřmi měsíci začaly zvedat ceny másla, nikdo by asi nehádal, že se cena za jeden kilogram vyšplhá skoro na 300 korun. Podle několika mlékařů změnu způsobila dotační politika Evropské unie a vyšší poptávka po mléčných výrobcích, někteří experti zas poukazují na uměle drženou hladinu ceny másla po několik předchozích let.

Pravdou je, že faktorů existuje více. Ještě před dvaceti lety spotřebitelé nakupovaly margaríny v domnění, že jsou daleko zdravější než živočišné tuky. Dnes je trend opačný. Díky kuchařským televizním show, kde šéfkuchaři varují před používáním náhražek, se lidé vracejí k poctivým výrobkům. Mezi ně patří i kvalitní smetana, která je pro výrobu másla stěžejní. Český trh není v její výrobě soběstačný, a tak ji nakupuje v zahraničí, což ovlivňuje cenu másla, který je ostatně také z velké části z dovozu.

K výraznému zdražení navíc pomáhá i nákupní hysterie některých zákazníků. Jednoduše kdyby lidé nenakupovali tolik másla do zásoby, zdražování by pravděpodobně dávno ustalo. Když se nicméně podíváte na historický vývoj cen některých základních „položek domácnosti“, zjistíte, že máslo se se svou cenou pod 40 Kč za 250 gramů drželo příliš dlouho. Podle Českého statistického úřadu stál v roce 1985 kilogram másla 40 Kčs, přičemž průměrná měsíční hrubá mzda činila 2920 Kčs. Zachováme-li tento cenový poměr, máslo by dnes mělo stát zhruba 95 Kč. Růst cen je tedy stále příznivý.

Bílé zlato
Máslo je v podstatě čistý mléčný tuk, který se ze smetany získává stlučením, při kterém se od sebe oddělují tekuté – podmáslí – a pevné složky. Jeho domácí výroba není žádná alchymie, jde o celkem jednoduchý proces, při kterém jednoduše protřepáváte smetanu. Připravte si třiatřicetiprocentní smetanu ke šlehání, cedník, plátýnko a malou dávku trpělivosti.

Tekutinu nalijte do robota se šlehací metlou. Zapněte a šlehejte, dokud nezískáte šlehačku – podle výkonu robota to může trvat různě dlouho. Po delší chvíli se ze šlehačky začnou dělat máslovité hrudky a nakonec se mléčný tuk úplně oddělí. Do cedníku v míse dejte plátýnko, přidejte máslo a podmáslí nechte okapat. Nakonec ho ještě dobře vymačkejte.

Finální produkt je třeba ještě promačkat pod tekoucí vodou, a zbavit tak posledních zbytků podmáslí. Čisté máslo nakonec jen osušte a vytvarujte dle libosti. Před uložením do chladničky jej zabalte do potravinářské fólie nebo pečícího papíru, aby se hned nezkazilo. A pamatujte, že domácí máslo má na rozdíl od kupovaného kratší trvanlivost.

Můžete ji prodloužit zmrazením nebo přepuštěním na pánvi. Přepuštěné máslo neboli šmolc či ghí se skvěle hodí na smažení, protože se na rozdíl od másla nedá tak snadno přepálit. Navíc disponuje příjemnou oříškovou chutí a vůní, která skvěle vynikne ve světlém piškotu.

Pokud se i přesto chcete z nějakého důvodu máslu vyhnout, půjde to celkem snadno. Ve studené kuchyni jej můžete nahradit pomazánkovým máslem, při pečení bude jako náhražka fungovat jakýkoliv tuk. Velice oblíbené jsou olivový a kokosový olej, oba však rovněž nepatří k nejlevnějším tukům. Větší množství olivového oleje navíc zanechává v pokrmech svoji typickou vůni a chuť, která nemusí všem strávníkům chutnat. Mějte proto vždy po ruce slunečnicový olej nebo upečte moučník, který se tukům vyhýbá úplně.

Hotové ghí z české produkce koupíte např. na ceskeghicko.cz nebo v prodejnách Sklizeno.

Anglicky mluvící milovníky pečení potěší blog se zdravými recepty minimalistbaker.com.

RECEPTY:

BANÁNOVÉ MUFFINY S KOUSKY ČOKOLÁDY

Cca 2 plechy, 35 minut, bez másla

Suroviny: 2 středně velké velmi zralé banány + na ozdobení, chcete-li, 2 hrnky hladké mouky, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 1/3 hrnku krystalového cukru, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje dle volby (my použili kokosový, ale fungovat bude i slunečnicový), 1 hrnek polotučného mléka, 100 g nebo více na kostičky pokrájené čokolády na vaření (použijete-li hořkou, klidně muffiny přislaďte), 1/2 nebo trochu víc hrnku strouhaného kokosu, kakao, chcete-li

Postup: Troubu předehřejte na 170 °C. Důlky ve formě na muffiny pečlivě vymažte olejem nebo do nich vložte papírové košíčky. V míse smíchejte mouku a další suché ingredience. V jiné misce rozmačkejte banány vidličkou nebo tupou, boční stranou paličky na maso. Přilijte k nim vejce s mlékem a olejem. Směsi spojte a promíchejte. Pomocí lžíce naplňte košíčky ve formě. Pečte asi 15–20 minut, až muffiny zezlátnou vyběhnou.

PŘEDCHOZÍ
1/3
DALŠÍ

Autor: Redakce

15.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předseda ČSSD Jan Hamáček.
19 19

Předseda ČSSD Jan Hamáček: Výhodnější je přímá účast ve vládě

Rozebírání zborcené požární plošiny.
1 20

Plošiny hasičům spadly vinou polského ajťáka, firma ho kryje

Strašně maká, navíc ji to baví, říká o šampionce trenér Bank

Tomáš Bank, lyžařský trenér Ester Ledecké, která na olympiádě v Pchjongčchangu získala senzační double, promluvil o budoucnosti české lyžařky.

OBRAZEM: V Libé na Chebsku hořela paintballová herna

Požár čtyřpatrového opuštěného objektu bývalé prádelny v Libé museli likvidovat hasiči z dvanácti profesionálních a dobrovolných jednotek. Budova nyní slouží jako paintballové hřiště.

Ledecká je olympijskou legendou. Získala druhé zlato, po lyžích i na snowboardu

/FOTOGALERIE/ Ester Ledecká, 22letá česká reprezentantka, získala na zimních hrách v Pchjongčchangu své druhé zlato. Po šokujícím prvním místu ze super-G pro ni byla zlatá i druhá jihokorejská sobota. V paralelním obřím slalomu snowboardistek s přehledem porazila všechny své soupeřky a zařadila se mezi české olympijské legendy Věru Čáslavskou nebo Emila Zátopka.

Po floridském masakru ukončily firmy spolupráci s asociací držitelů zbraní

Celá řada amerických firem přerušila s okamžitou platností spolupráci s Národní asociací držitelů zbraní (NRA). Společnosti tak reagovaly na nedávný masakr na střední škole Stoneman Douglas ležící v jihofloridském městě Parkland, při němž Nikolas Cruz zastřelil sedmnáct lidí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT