Předchozí
1 z 3
Další

Když se před čtyřmi měsíci začaly zvedat ceny másla, nikdo by asi nehádal, že se cena za jeden kilogram vyšplhá skoro na 300 korun. Podle několika mlékařů změnu způsobila dotační politika Evropské unie a vyšší poptávka po mléčných výrobcích, někteří experti zas poukazují na uměle drženou hladinu ceny másla po několik předchozích let.

Pravdou je, že faktorů existuje více. Ještě před dvaceti lety spotřebitelé nakupovaly margaríny v domnění, že jsou daleko zdravější než živočišné tuky. Dnes je trend opačný. Díky kuchařským televizním show, kde šéfkuchaři varují před používáním náhražek, se lidé vracejí k poctivým výrobkům. Mezi ně patří i kvalitní smetana, která je pro výrobu másla stěžejní. Český trh není v její výrobě soběstačný, a tak ji nakupuje v zahraničí, což ovlivňuje cenu másla, který je ostatně také z velké části z dovozu.

K výraznému zdražení navíc pomáhá i nákupní hysterie některých zákazníků. Jednoduše kdyby lidé nenakupovali tolik másla do zásoby, zdražování by pravděpodobně dávno ustalo. Když se nicméně podíváte na historický vývoj cen některých základních „položek domácnosti“, zjistíte, že máslo se se svou cenou pod 40 Kč za 250 gramů drželo příliš dlouho. Podle Českého statistického úřadu stál v roce 1985 kilogram másla 40 Kčs, přičemž průměrná měsíční hrubá mzda činila 2920 Kčs. Zachováme-li tento cenový poměr, máslo by dnes mělo stát zhruba 95 Kč. Růst cen je tedy stále příznivý.

Bílé zlato
Máslo je v podstatě čistý mléčný tuk, který se ze smetany získává stlučením, při kterém se od sebe oddělují tekuté – podmáslí – a pevné složky. Jeho domácí výroba není žádná alchymie, jde o celkem jednoduchý proces, při kterém jednoduše protřepáváte smetanu. Připravte si třiatřicetiprocentní smetanu ke šlehání, cedník, plátýnko a malou dávku trpělivosti.

Tekutinu nalijte do robota se šlehací metlou. Zapněte a šlehejte, dokud nezískáte šlehačku – podle výkonu robota to může trvat různě dlouho. Po delší chvíli se ze šlehačky začnou dělat máslovité hrudky a nakonec se mléčný tuk úplně oddělí. Do cedníku v míse dejte plátýnko, přidejte máslo a podmáslí nechte okapat. Nakonec ho ještě dobře vymačkejte.

Finální produkt je třeba ještě promačkat pod tekoucí vodou, a zbavit tak posledních zbytků podmáslí. Čisté máslo nakonec jen osušte a vytvarujte dle libosti. Před uložením do chladničky jej zabalte do potravinářské fólie nebo pečícího papíru, aby se hned nezkazilo. A pamatujte, že domácí máslo má na rozdíl od kupovaného kratší trvanlivost.

Můžete ji prodloužit zmrazením nebo přepuštěním na pánvi. Přepuštěné máslo neboli šmolc či ghí se skvěle hodí na smažení, protože se na rozdíl od másla nedá tak snadno přepálit. Navíc disponuje příjemnou oříškovou chutí a vůní, která skvěle vynikne ve světlém piškotu.

Pokud se i přesto chcete z nějakého důvodu máslu vyhnout, půjde to celkem snadno. Ve studené kuchyni jej můžete nahradit pomazánkovým máslem, při pečení bude jako náhražka fungovat jakýkoliv tuk. Velice oblíbené jsou olivový a kokosový olej, oba však rovněž nepatří k nejlevnějším tukům. Větší množství olivového oleje navíc zanechává v pokrmech svoji typickou vůni a chuť, která nemusí všem strávníkům chutnat. Mějte proto vždy po ruce slunečnicový olej nebo upečte moučník, který se tukům vyhýbá úplně.

Hotové ghí z české produkce koupíte např. na ceskeghicko.cz nebo v prodejnách Sklizeno.

Anglicky mluvící milovníky pečení potěší blog se zdravými recepty minimalistbaker.com.

RECEPTY:

BANÁNOVÉ MUFFINY S KOUSKY ČOKOLÁDY

Cca 2 plechy, 35 minut, bez másla

Suroviny: 2 středně velké velmi zralé banány + na ozdobení, chcete-li, 2 hrnky hladké mouky, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 1/3 hrnku krystalového cukru, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje dle volby (my použili kokosový, ale fungovat bude i slunečnicový), 1 hrnek polotučného mléka, 100 g nebo více na kostičky pokrájené čokolády na vaření (použijete-li hořkou, klidně muffiny přislaďte), 1/2 nebo trochu víc hrnku strouhaného kokosu, kakao, chcete-li

Postup: Troubu předehřejte na 170 °C. Důlky ve formě na muffiny pečlivě vymažte olejem nebo do nich vložte papírové košíčky. V míse smíchejte mouku a další suché ingredience. V jiné misce rozmačkejte banány vidličkou nebo tupou, boční stranou paličky na maso. Přilijte k nim vejce s mlékem a olejem. Směsi spojte a promíchejte. Pomocí lžíce naplňte košíčky ve formě. Pečte asi 15–20 minut, až muffiny zezlátnou vyběhnou.

DÝŇOVÝ KOLÁČ

1 koláč, 1 hodina a 30 minut, bez másla

Suroviny: 4 vejce, 200 g tmavého třtinového cukru, 800 g dýně, ½ lžičky soli, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžička mletého zázvoru, ¼ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky mletého hřebíčku, 1/8 lžičky mletého kardamomu, 1 lžička citronové kůry, 200 ml smetany ke šlehání + k podávání, 1 balení křehkého těsta, olivový olej na vymazání formy, luštěniny na vysypání formy

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Omytou dýni nakrájejte na středně velké kostky, dejte do pekáče a podlejte trochou vody. Připravte si koláčovou formu o průměru asi 28 centimetrů. Vymažte ji olivovým olejem a položte do ní koupené křehké těsto. Nožem odřezejte převislé zbytky. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou a vysypejte luštěninami, aby se při předpékání těsto nezvedlo.

Dýni spolu s těstem dejte do trouby na 30 minut, poté ztlumte stupeň na 160 °C. Upečenou dýni rozmixujte dohladka. Poté ručním mixérem vyšlehejte vejce spolu s třtinovým cukrem a kořením a asi po minutě a půl přilijte rozmixovanou dýni a po další chvíli smetanu. Tekutou směs nalijte do upečeného korpusu a vložte ještě na 35 minut do trouby. Koláč podávejte vychlazený a se šlehačkou.

CITRONOVÉ CUKROVÍ S POLEVOU

Na asi 40 koleček, 1 hodina, bez másla, bez lepku

Suroviny: 3 žloutky, 120 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 5 kapek citronového aroma, 200 g mletých loupaných mandlí, na polevu: 100 g moučkového cukru + trochu navíc na podsypání, 2–3 lžíce citronové šťávy, kandovaná citronová kůra 

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Cukry utřete s citronovým aroma a žloutky do pěny. Přidejte mleté mandle a vypracujte vláčné těsto. Pracovní plochu posypejte moučkovým cukrem a těsto na ní vyválejte na tloušťku asi 3 mm. Vykrajovací formu srdce obalte v cukru, aby se na ní nelepilo těsto a poté vykrajujte kolečka. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 12–15 minut. Z moučkového cukru a citronové šťávy utřete polevu a potřete jí cukroví. Kandovanou kůru naaranžujte navrch a nechte vychladnout.

CUKETOVÝ PERNÍK

Na 1 plech, 40 minut, bez másla

Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 2 vejce, 2 hrnky nastrouhané cukety, 1/2 hrnku oleje, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce marmelády dle chuti, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička mleté skořice, 1 kypřící prášek do perníku

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Prosejte mouku a smíchejte ji s cukrem a dalšími sypkými surovinami. Přidejte vejce, olej a cuketou, kterou jste si předem oloupali, nastrouhali a vymačkali z ní přebytečnou vodu. Vypracujte hladké těsto, nalijte jej na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 20 minut. V průběhu můžete provést zkoušku špejlí, vyjde-li suchá, máte hotovo. Před podáváním potřete marmeládou.

ZÁVIN Z JOGURTOVÉHO TĚSTA

Na 3 záviny, 1 hodina a 30 minut, bez másla

Suroviny: 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky + na vysypání plechu, 1 balení hery, 170 ml bílého jogurtu, 10–12 středně velkých jablek Granny Smith, 2 hrsti vlašských ořechů, hrst sušených rozinek, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce mleté skořice, trocha moučkového cukru na poprášení, žloutky na potření závinů

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Prosejte mouku a smíchejte ji s měkkou herou a jogurtem a vypracujte hladké pružné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte ho do lednice na 20 minut odpočinout. Oloupaná jablka zbavte jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Těsto rozdělte na 3 díly a každý postupně vyválejte na šířku vašeho plechu. Po délce plátu naneste třetinu jablek a třetinou ořechů, rozinek, vanilkového cukru a skořice. Zabalte, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete trochou žloutku. Pečte asi 40 minut, dokud nebude závin zlatavý. Vychladlé pocukrujte a můžete podávat.

KAKAOVÉ SUŠENKY

Na 1 plech, 45 minut, bez másla, bez mouky

Suroviny: 1/2 hrnku kakaa holandského typu, špetka soli, 1/2 hrnku krystalového cukru, 3 bílky z vajec velikosti L, 1/8 lžíce kypřícího prášku, 1 lžíce vanilkového extraktu

Postup: Troubu předehřejte na 150°C. Smíchejte sypké suroviny a ve vedlejší misce vyšlehejte bílky s kypřícím práškem dotuha. Sníh postupně po částech přidejte ke zbytku cukru. Spojte vyšlehané bílky, kakaovou směs a vanilkový extrakt. Po lžičkách pokládejte na pečicí papír na plech asi 3 centimetry od sebe. Pečte 30 minut, tak zůstanou sušenky hezky vláčné. Hotové ještě po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.

BANÁNOVÁ BÁBOVKA

Na 1 bábovku, 1 hodina a 15 minut, bez másla

Suroviny: 2 zralé banány, 1 jablko, 4 vejce, 1 hrnek mletých mandlí, 1/2 hrnku namletých ořechů, 1/2 hrnku strouhaného kokosu + na vysypání formy, 3 lžíce kokosového oleje + na vymazání formy, 1 prášek do pečiva, špetka soli, hrst sušeného ovoce, skořice, vanilkové aroma a citronová kůra dle chuti

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. V suché větší míse vyšlehejte vejce do husté pěny. V jiné misce smíchejte prášek z mandlí a ořechy a ve třetí rozmixujte ručním mixérem banány s nastrouhaným jablkem. Ovocnou směs přidejte k našlehaným vajíčkům, postupně po troškách přisypte i namleté oříšky. Zlehka vmíchejte kokosový olej. Na závěr přimíchejte koření, prášek do pečiva, rozinky a sušené ovoce, vanilkové aroma a citronovou kůru. Formu na bábovku vymažte kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem. Pečte asi 45 minut. Podávejte vychladlé.

MATCHA CHEESECAKE

Na 1 dort, 1 hodina a 30 minut, bez másla

Suroviny: 1,5 hrnku rozdrcených máslových sušenek, 3 lžičky matcha zeleného prášku, 3 lžíce kokosového másla, olej na vymazání formy, 900 g čerstvého smetanového sýra (např. Philadelphia nebo buko), 200–300 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 4 vejce

Postup: Troubu předehřejte na 175°C. Sušenky smíchejte s máslem a zpracujte v hmotu. Vsypte je do otevírací formy o průměru 23cm, kterou jste si předem vymazali máslem, rovnoměrně rozmístěte po dně a stlačte ke dnu. Pečte 10 minut a nechte vychladnout. Sýr s cukrem, matcha čajem a vanilkovým extraktem rozmíchejte v robotu, nakonec zašlehejte vejce. Sýrovou směs vlijte na připravený sušenkový korpus a pečte zhruba 60 minut – náplň by měla být pevná a při zatřesení se jen lehce chvět. Chcete-li, hotový dort můžete ještě jemně poprášit matcha čajem.

VEGANSKÉ BROWNIES

Na 1 pekáč, 45 minut, bez másla, bez mléka a bez mouky

Suroviny: 2 lněná vejce (14 g lněného semínka a 5 lžic vody), ½ hrnku kokosového oleje, 1/2 hrnku kokosového cukru, 60 ml javorového sirupu, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 sáček kypřicího prášku, 1/4 lžičky mořské soli, 1/2 hrnku neslazeného kakaového prášku, 120 g bezlepkové mouky, 1/4 hrnku na prášek mletých mandlí, 1/3 hrnku vlašských ořechů, 60 g vegan čokolády

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C a jemně namažte střední pekáč kokosovým olejem. Připravte si lněná vejce v malé misce. Do velké mísy přidejte roztavený kokosový olej, kokosový cukr, javorový sirup a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud kokosový cukr nebude zcela rozpustěný. Přidejte lněná vejce a zamíchejte. Nakonec přidejte prášek do pečiva, sůl a kakaový prášek. Přisypte směs bezlepkové mouky a mandlové moučky a zbylé ingredience. Hotové těsto pomocí špachtle rovnoměrně rozetřete po pekáči. Pečte asi 17-22 minut, kraje brownies by měly být suché, ale vnitřek zůstává vláčný. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

ARAŠÍDOVÝ CHLEBÍČEK

Na 1 formu, 1 hodina a 35 minut, bez másla

Suroviny: 1 vejce, 3 zralé banány, 3 a 1/2 lžičky kypřicího prášku, špetka soli, 2/3 hrnku arašídového másla, 2 a 1/2 lžíce kokosového oleje na vymazání, 1/4 hrnku třtinového cukru, 1/4 hrnku krystalového cukru, 2–3 lžíce javorového sirupu, 3/4 hrnku polotučného mléka, 1 a 1/4 hrnku mandlové moučky, 1/2 hrnku kakaového prášku, 1 hrnek bezlepkové mouky, 1 hrnek ovesných vloček, 1/4 hrnku čokoládových penízků

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu na chléb nebo terinu olejem. Smíchejte rozmačkaný banán a vejce k mléku a důkladně promíchejte. Přidejte kakaový prášek, mandlovou moučku, mouku, vločky a promíchejte. Nakonec přidejte arašídové máslo. Nalijte do formy a pečte 1 hodinu až 1 hodinu a 15 minut. Upečený chlebíček poznáte tak, že by měl být pevný a křupavý na povrchu.

Nikita Rybová