Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

K vánočním zvykům patří i pečení. Deník vám přináší recepty na tradiční cukroví

K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.

8.12.2018
SDÍLEJ:

Cukroví z lineckého těstaFoto: Shutterstock

Vánoce jsou pro mnohé z nás nejkrásnějším obdobím roku. Vyvolávají v nás vzpomínky na dětství, radost z dárků i vůni čerstvého dřeva a vanilky linoucí se z provoněné kuchyně. Je to čas rozjímání a vzpomínání a také čas, který rodina tráví společně nejen u vánočního stromečku.

Ještě, než nastane Štědrý den, je potřeba napéct spoustu cukroví, které má tendenci tvrdnout a potřebuje nějaký čas na odležení. K takovým druhům patří právě největší klasiky – perníčky, cukroví z lineckého a křehkého těsta, oříšková kolečka a trubičky, zázvorky nebo pracny.

Začněte s tím zhruba tři týdny před svátky a pusťte se postupně i do kousků, které vyžadují slepování. Pokud vše nestihnete v jediný večer, nevadí. Těsta nechte mezitím odpočívat v lednici, nic se s nimi nestane. Na hotové cukroví jsou ideální papírové krabice od bot nebo čisté krabice od dortů, které vám prodají v cukrárně.

Kouzlo zdobení

Na marokánky a další cukroví, které chcete zdobit čokoládou, doporučujeme sáhnout po kvalitní hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa. Nejjednodušší postup vypadá tak, že cukroví namočíte do změklé čokolády, položíte ho na pečicí papír a vložíte na chvíli do lednice, aby čokoláda ztuhla. Papír pak jde snadno odlepit. Velkou parádu udělají i cákance. Na ty čokoládou naplňte cukrářský sáček a několika tahy pocákejte cukroví, které jste předem vyrovnali na pečicí papír či fólii.

Pokud zdobením nechcete ztrácet čas, můžete cukroví jednoduše obalit v moučkovém cukru. Pracujte vždy s horkými kousky, aby se cukr na cukroví snadno přilepil. Pro výraznější chuť smíchejte moučkový cukr s vydlabanou dužinou z vanilkového lusku.

Jednoduché cukroví lze také dochutit krémy. Na základní verzi budete potřebovat ½ sáčku vanilkového pudinku a 200 mililitrů mléka. Vychladlý pudink utřete do pěny s 125 gramy másla a 50 gramy moučkového cukru. Tento základní recept můžete dochutit kávou, koňakem, likérem, rozpuštěnou čokoládou nebo drcenými oříšky.

Cukroví pro diabetiky

Život s onemocněním a přísnou dietou není vůbec snadný. Zvlášť v období Vánoc, kdy se na prostřených stolech objevují různé dobroty i sladké cukroví a lidé holdují zvýšené míře alkoholu a konzumují spoustu nezdravého a tučného jídla. Ať už trpíte diabetem I. či II. stupně, dietě se nevyhnete. Přesto si tyto kouzelné svátky můžete užít s plnou parádou.

Namísto seznamu „zakázaných“ potravin si letos zkuste sepsat, jaké suroviny naopak smíte, a možná vás překvapí, kolik jich bude. V současnosti si, zejména ve větších městech, můžete pořídit plno potravin i průmyslově vyráběných produktů a pečiva pro diabetiky.

Domácí je ale nejlepší, proto pokud máte dostatečný čas a chuť, pusťte se do vlastní výroby. Důležité je neopomenout, že kromě cukru se lidé s cukrovou musejí vyhýbat sacharidům. Tyto látky obsahuje i mouka nebo brambory. Chce-li diabetik se svou nemocí „vycházet“, musí i diacukroví ujídat opatrně a počítat s tím, že není zcela neškodné.

Odborníci radí jíst alespoň pětkrát denně, a pokud to nejde jinak, sáhnout vždy po kvalitních surovinách. Tedy například v případě čokolády zvolit vždy tu, která obsahuje minimálně 70 % kakaa, v případě mouky mixovat různé druhy a sáhnout po bezlepkové nebo celozrnné. Místo másla do těst přidávat rostlinné tuky a místo cukru zásadně jen sladidla, která se prodávají ve formě peciček, drobných zrnek i v prášku.

Tři triky na závěr

Spoustu času ušetříte tím, že všechna těsta připravíte v jednom robotu, a to bez omývání přístroje. Postačí, když začnete s těmi světlými a skončíte kakaovými – tak se neobarví. Sušené ovoce propláchněte horkou vodou, abyste je zbavili síry. A nesehnali jste loupané oříšky? Nevadí. Spařte je vroucí vodou a nechte chvíli stát. Pak se loupají snadno.

Základní linecké těstoNa 1–2 plechy, 50 minut + chlazení

Suroviny: 350 g hladké mouky + na pomoučení, 250 g másla, 140 g moučkového cukru, 1 vejce, 2 žloutky, citronová kůra dle chuti, tuk na vymazání plechu

Postup: Do prosáté mouky přidejte na vál změklé máslo, které jste rozkrájeli na kousky. Přidejte žloutky, prosátý cukr, nastrouhanou kůru a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici chladit asi 30–60 minut. Vyválejte jej na tenký plát o výšce 3–5 mm, ze kterého pomocí tvořítek vykrajujte různé tvary tak, abyste vytvořili dvojice.

Ke každému kolečku můžete vykrojit druhé, z něhož vykrojíte menší, abyste vytvořili otvor. Předehřejte troubu na 160 °C. Vytvořené cukroví přeneste na tukem vymazaný plech, povrch potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na 10–15 minut. Linecké cukroví nechte po upečení změknout a pak slepte marmeládou nebo krémem.

ZázvorkyNa 3 plechy, 1 hodina

Suroviny: 150 g hrubé mouky, 150 g hladké mouky + na pomoučení, 2 vejce, 200 g krupicového cukru, 50 g bramborového škrobu, 1 lžíce mletého zázvoru nebo 5–10 g čerstvého zázvoru, trocha kypřicího prášku nebo jedlé sody, tuk na vymazání plechu

Postup: V míse vyšlehejte do pěny vejce s cukrem. K tomuto základu zamíchejte oba druhy mouky, které jste předem proseli, pak zázvor, sodu či kypřicí prášek a škrob. Směs přeneste na pomoučený vál a vypracujte hladké těsto.

Předehřejte troubu na 170 °C. Rozválejte jej na maximálně 5mm plát, z něhož vykrojte libovolné tvary cukroví. Přeneste je na tukem vymazaný plech a pečte 10–15 minut. Zázvorky musíte nechat alespoň týden odležet, aby stihly změknout.

Medové perníčkyNa 4 plechy, 1 hodina a 10 minut + chlazení

Suroviny: 500 g hladké mouky + na pomoučení (můžete použít i mix hladké pšeničné a hladké žitné), 1 celý prášek do perníku, ½ kypřicího prášku do pečiva, 250 g medu, 100 g krupicového cukru, 100 g másla + na vymazání plechu, 2 vejce, perníkové koření nebo 4 drcené hřebíčky, ½ lžičky mleté skořice a 1 drcený badyán, citronová kůra

Postup: Mouku prosejte na vál spolu s kypřicími prášky. Koření přidejte k medu do malého kastrůlku a chvíli zahřívejte, aby se uvolnila vůně. Dejte stranou a nechte vychladit. V případě, že budete používat hotovou směs koření na perník, tento krok vynechejte a sáček pouze prosejte ke zbytku sypkých přísad.

Nyní med přidejte k mouce spolu se změklým máslem, vejcem a citronovou kůrou. Vypracujte hladké těsto, obalte jej potravinářskou fólií a dejte alespoň na hodinu chladit do lednice, ideálně přes noc. Druhý den těsto rozválejte na maximálně 5 mm silný plát a vykrojte z něj pomocí tvořítek libovolné tvary. Poklaďte jimi máslem vymazaný plech a pečte asi 12 minut v rozehřáté troubě na 170 °C. Před podáváním nechte perníčky změknout. Měkké dozdobte cukrovou polevou.

Vanilkové rohlíčkyNa 3–4 plechy, 1 hodina a 30 minut + chlazení 

Suroviny: 300 g hladké mouky + na pomoučení, 180 g másla, 100 g nastrouhaných nebo drcených vlašských či lískových oříšků, 60 g moučkového cukru + na obalování, 1 vejce, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr na obalování

Postup: Do prosáté mouky na vále přidejte na kostičky nakrájené máslo, drcené ořechy, cukr, žloutek a vejce a vypracujte hladké těsto. Vyválejte z něj váleček a zabalte je do potravinářské fólie, kterou dejte odležet alespoň na 1 hodinu do lednice, ideálně přes noc.

Z vychlazeného válečku odkrojte úzké díly, z nichž v dlaních tvarujte rohlíčky. Použít můžete také formičky na rohlíčky. Předehřejte troubu na 180 °C. Cukroví přeneste na máslem vymazaný plech a pečte 10 minut dorůžova. Ještě teplé rohlíčky obalte ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a zcela vychladlé je ukládejte do krabic ke změknutí.

Pro diabetiky

Vanilkové rohlíčky jinakNa 1–2 plechy, 1 hodina a 30 minut, bez cukru a laktózy

Suroviny: 120 g hladké mouky + na vál, 60 g sójové hladké mouky, 120 g rostlinného tuku + na formu (můžete použít i kokosové máslo), 80 g drcených ořechů, 1 žloutek, 2 pecičky umělého sladidla, trochu sypké vanilky nebo náplň jednoho vanilkového lusku, citronová kůra dle chuti, práškové umělé sladidlo k obalení

Postup: Na vál prosejte obě mouky, přidejte na kostičky nakrájený a lehce povolený tuk, ořechy, žloutek, citronovou kůru a umělé sladidlo, které jste předem rozmíchali ve špetce vody. Dochuťte vanilkou a vypracujte hladké těsto.

Zabalte jej do potravinářské fólie a dejte asi na 30 minut chladit do lednice. Z odleželého válečku odkrojte úzké díly, ze kterých pomocí dlaní tvarujte rohlíčky. Cukroví přeneste na tukem vymazaný plech a pečte 10 minut dorůžova, a to v troubě vyhřáté na 180 °C. Ještě teplé rohlíčky můžete poprášit umělým sladidlem, ale není to nutné. Vanilkové diarohlíčky jsou dostatečně sladké.

Křehké pečivo s kokosem a ořechyNa 3–4 plechy, 1 hodina a 30 minut, bez cukru a laktózy

Suroviny: 250 g hladké mouky + na vál, 175 g rostlinného tuku + na plech, 5 tabletek umělého sladidla, 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť), strouhaný kokos a drcené ořechy na posypání

Postup: Prosejte mouku na vál a přidejte k ní lehce povolený rostlinný tuk. Tabletky sladidla rozmíchejte asi ve lžíci vlažné vody, kterou přilijte k těstu spolu se žloutkem. Vypracujte hladké těsto a zabalte jej do potravinářské fólie.

Nechte chladit v lednici alespoň 30 minut. Poté těsto vyválejte na 5mm plát a vykrajujte z něj pomocí tvořítek libovolné tvary. Ty přeneste na tukem vymazaný plech a potřete rozmíchaným bílkem. Polovinu posypejte strouhaným kokosem a polovinu drcenými oříšky. Pečte v troubě rozpálené na 170 °C asi 10–12 minut.

Autor: Nikita Rybová

8.12.2018
SDÍLEJ:

SERVIS

Technika a elektrotechnika - Pohodová práce ve výrobě, super benefity-až 28.000 Kč 21 000 Kč Pro naše významné klienty, mezinárodní a stabilní společnosti působící v oblasti automobilového průmyslu, hledáme šikovné muže a ženy na různé výrobní pozice. Nabízíme dlouhodobou spolupráci, zajímavou mzdu i další příplatky a bonusy. Hledáte práci rovnou po škole nebo jste pracovali v jiném oboru? Nemáte praxí? NEVADÍ! Se vším Vám rádi pomůžeme a důkladně Vás zaškolíme. Hledáte práci v blízkém okolí svého bydliště a chtěli byste nastoupit IHNED nebo dle Vašich možností, tak se určitě ozvěte a my Vám s výběrem pomůžeme. Vybereme práci přímo pro Vás. Jaká bude Vaše náplň práce: Vizuální kontrola kvality výrobků. Obsluha strojů a výrobních linek – manipulace s výrobky. #7AR4z Gastronomie - Servírka s ubytováním v Hotelu TOP 18 000 Kč Hledáme šikovné a samostatné kolegy/kolegyně do týmu horského hotelu TOP ve Štěpanické Lhotě na Benecku. Hotel s kapacitou 60 lůžek po rekonstrukci. Restaurace, bar. Nástup možný ihned. Možnost ubytování. Pokud máte dobrého kolegu nebo kolegyni, hledáme i kuchaře a pokojskou! (vše možno i bez praxe, zaučíme) Služby - Přijmeme pracovnici/ka úklidu 100 Kč Úklidová firma přijme ihned spolehlivou uklízečku s praxí pro pravidelný úklid, na zkrácený úvazek (DPP, DPČ). Práce lze provádět mezi 7.00-16.00hod., 3x týdně PO, ST, PÁ, cca 4-5 hod./den (cca 60 hod. měs.), pracoviště Praha 3 Žižkov, přímo u zastávky MHD. Vhodné i pro zahraniční pracovníky. Úklid nelze provádět ve večerních hodinách. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 22 000 Kč Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb Zedník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: montáže po celé ČR, Nástup možný ihned., NÁPLŇ PRÁCE: drobné stavební práce, POŽADAVKY: vyučení nebo praxe, ŘP sk. B výhodou, , Doprava z místa bydliště zajištěna. , První kontakt učiňte prosím na výše uvedeném telefonním čísle.. Pracoviště: Martin šustr, Na Větrníku, č.p. 1208, 537 05 Chrudim 5. Informace: Martin Šustr, +420 733 745 714.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Návštěvníci obdivují obnovenou mozaiku v Chrámu Narození Páně v betlémě.

Chrám Narození Páně v Betlémě prokoukl. Renovované mozaiky lákají turisty

Europoslanec Jan Zahradil.
21

Lídr ODS do evropských voleb? Žádné překvapení, vybrán byl Jan Zahradil

AKTUALIZOVÁNO

Protesty žlutých vest drtí francouzskou ekonomiku. Macron slíbil občanům změny

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v pondělí setkal se zákonodárci, zástupci odborů a zaměstnavatelů. Večer promluvil v televizi k národu a vyzval ho ke klidu. Hněv občanů však označil za oprávněný a slíbil jim zvýšení mezd a daňové úlevy.

První den výluky za plného provozu: zmatení lidé, plné autobusy a málo pokladen

Kde je ta zastávka? znělo v pondělí centrem Brna. Cestující vlakem zmátl první pracovní den historicky největší výluky na brněnském hlavním nádraží. Tisíce cestujících se kvůli opravám výhybek a zabezpečovacího zařízení od neděle na rok přesunuly především na dolní nádraží.

USA zavedly sankce proti třem vysokým činitelům KLDR

Spojené státy dnes zavedly sankce proti třem vysoce postaveným severokorejským činitelům včetně poradce diktátora Kim Čong-una. Podle informace ministerstva financí je krok trestem za "pokračující cenzuru a vážné porušování lidských práv". Je rovněž reakcí na mučení Američana Otto Warmbiera, který loni v létě zemřel po mnohaměsíčním věznění v KLDR.

Bez čtverného skoku se na špici nedostanete, říká Sabovčík. Skočil ho jako první

Dvakrát bral zlato na evropském šampionátu a z olympiády v Sarajevu v roce 1984 si odvezl bronz. Dnes je krasobruslaři Jozefu Sabovčíkovi pětapadesát a s ledem se loučí. Příští rok vyjede naposled. V Ostravě a Bratislavě předvede v listopadu rozlučkovou show Fire on Ice.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT