Předchozí
1 z 7
Další

Coxinha

CoxinhaCoxinhaZdroj: Shutterstock

Oblíbené brazilské pouliční jídlo z bramborového těstíčka připomínající krokety. Uvnitř Coxinhas se na vás těší maso z kuřecích stehen doladěné cibulkou, česnekem a limetkovou šťávou. Takto plněné a ve strouhance obalené knedlíčky se smaží v oleji a dosahují značného stupně křupavosti.

Daifuku

DaifukuDaifukuZdroj: Shutterstock

Název této oblíbené japonské cukrovinky se dá přeložit jako „Velké štěstí“. Jde o lepkavé rýžové koláčky plněné sladkou pastou z červených fazolek azuki. Kromě ní se používají i různé ovocné pasty nebo i kousky ovoce, třeba v ičigo daifuku najdete celé jahody. Perfektní dárek z cest, který v Japonsku pořídíte v jakémkoliv letištním duty-free.

Empanada

EmpanadaEmpanadaZdroj: Shutterstock

Kapsičky empanada pečené z pšeničné mouky mají domov ve Španělsku, Portugalsku a latinské Americe, především v Argentině nebo Chile. Náplně se regionálně velmi různí. Zatímco ve španělské Galicii si pochutnáte na empenadě s rybami a dary moře, argentinská verze vám nabídne spíš kuřecí nebo hovězí maso s olivami.

Modak

ModakModakZdroj: Shutterstock

Sladké knedlíčky Modak pocházejí ze západoindického státu Maháráštra, kde je každoročně na přelomu srpna a září připravují k příležitosti svátku zasvěcenému bohu Ganéšovi. Tvarem připomínají cibulku. Tvoří je těsto z rýžové mouky a náplň v podobě směsi kokosu a třtinového cukru.

Pirohy

PirohyPirohyZdroj: Shutterstock

Nejčastěji se o nich mluví jako o polské pochoutce, najdete je ale i na talířích dalších středoevropských a východoevropských národů. Tyto nekynuté knedlíky se plní brambory, mletým masem, sýrem a kysaným zelím, někdy i ovocem. Po uvaření ve vodě se často ještě osmaží na másle, což pokrmu přidá na atraktivitě.

Ravioli

RavioliRavioliZdroj: Shutterstock

Itálie je pramatkou všech těstovin a ravioly jsou snad ty nejznámější z kategorie plněných. Náplní existuje takřka nekonečno. Nejtradičnější je sýr ricotta v souznění se špenátem a muškátovým oříškem, popřípadě citronovou kůrou. Popularitě se těší i masové ravioli, stejně jako kombinace hruška, modrý sýr a šalvěj nebo mascarpone, cuketa a česnek.

Xiaolongbao

XiaolongbaoXiaolongbaoZdroj: Shutterstock

Tenhle jazykolam označuje čínské knedlíčky pocházející z provincie Ťiang-su. Tradiční metodou se připravují v menší bambusové napařovací nádobě. Zvláštní jsou tím, že uvnitř kromě vepřového masa ukrývají také aspik. Ten se při napařování transformuje v tekutý vývar, a vy si tak nepochutnáváte na knedlíčcích v polévce, ale na polévce v knedlíčcích.