Chateau Kotěra

Chateau KotěraKde: Ratboř
Typ kuchyně: středomořská
Ceny hlavních jídel: 125 až 490 korun
Proč právě sem: Restaurace i hotel jsou v budově zámku, který postavil v letech 1911 až 1913 slavný český architekt Jan Kotěra. Restaurace, která je necelou hodinu jízdy od Prahy, láká na stálé menu. Nabídka je doplněná o místní sezónní speciality, mezi které patří grilované kuřecí maso supreme nebo vepřová kotleta sous vide s pyré z červeného zelí. Zájemci o speciální chuťový zážitek si mohou dopřát degustační menu, které je součástí gurmánského balíčku. Čtyřchodová večeře pro dvě osoby vyjde na pět tisíc korun.

Usedlost Na Stodolci

Usedlost Na StodolciKde: Chřibská
Typ kuchyně: česká
Cenové relace hlavních jídel: 170 až 280 korun
Proč právě sem: Nedaleko německých hranic se u Národního parku České Švýcarsko v Dolní Chřibské schovává Usedlost Na Stodolci. Hosté ochutnají lokální suroviny v sezónních jídlech doplněné o místní pivo. Čtyři ze sedmi hlavních pokrmů se chlubí označením bio. Byť Usedlost přes prázdniny nabízí jen patnáct pokrmů, kvantitu nahrazuje kvalitou. Zájemci si mohou objednat hovězí líčka na víně nebo stodolecký tatarák, pro vegetariány podnik nabízí třeba pohankové rizoto s kozím sýrem a pečenou řepou.

Zájezdní hostinec U Jiskrů

Zájezdní hostinec U JiskrůKde: Kbelnice
Typ kuchyně: česká
Ceny hlavních jídel: 115 až 205 korun
Proč právě sem: Hostinec U Jiskrů navazuje na více než stoletou tradici zájezdního hostince u císařské cesty z devatenáctého století. Po dobu oběda podává šéfkuchař a majitel Martin Jiskra klasická česká jídla. Večer však chystá zapomenuté lahůdky české kuchyně připravené novými postupy. Cílem šéfkuchaře je podle jeho slov vyvolat v zákaznících čistou radost a vzpomínky na dětství. Největšími lákadly jsou slepice na paprice nebo telecí vemínko. V kuchyni kuchaři využívají hlavně lokální suroviny.

Infografika

Angusfarm Soběsuky

Angusfarm SoběsukyKde: Soběsuky
Typ kuchyně: česká, mezinárodní
Cenové relace hlavních jídel: 295 až 365 korun (steaky až 495 korun)
Proč právě sem: Na atmosféru steakhousu láká Angusfarm v malé vesnici Soběsuky necelých čtyřicet kilometrů jihovýchodně od Plzně. Nevýrazně vzhlížející budova skrývá ráj steaků, nenabízí však jen je. V nabídce mají například i tataráky, pomalu pečená hovězí žebra nebo burgery. Členství v hnutí Slowfood navíc podnik zavazuje k používání kvalitních surovin z farem v České republice. Z vlastního vinného sklepu nabízí vína k jídlům, po nichž si hosté mohou koupit domácí uzeniny.

Bistrot de Papa

Bistrot de PapaKde: Horní Dubénky
Typ kuchyně: francouzská
Cenové relace hlavních jídel: 200 až 270 korun
Proč právě sem: Bistrot de Papa vnáší do Horní Dubénky vysokou úroveň francouzské kuchyně. Pokud ale potencionální hosty zajímá, jaká jídla podnik nabízí, musí si počkat až do Horních Dubének. Bistrot totiž svůj jídelní lístek na webu nezveřejňuje. Zájemci si prý mají počkat a nechat se překvapit až na místě. Nejlevnějším pokrmem je však vepřový krk, nejdražším zase okoun. Bistrot de Papa také nabízí možnost přespání, kdy hosty následující ráno nasytí francouzská snídaně.

Kovárna Frýdštejn

Kovárna FrýdštejnKde: Frýdštej
Typ kuchyně: česká
Ceny hlavních jídel: 225 až 385 korun
Proč právě sem: Chátrající, několikrát vyhořelou kovárnu se v roce 2012 rozhodli zachránit bratři Cidlinští. O dva roky později otevřeli restauraci, která si zachovala nádech kovárny a zároveň hosty láká na kulinářské speciality z místního grilu. Kuchaři dokážou připravit několik druhů steaků stejně dobře jako vepřová žebra marinovaná v černém pivu. V kovárně nechybí ani klasická kuchyň, kterou zastupuje svíčková na smetaně nebo kachní stehno s červeným zelím. Ani vegetariáni nebo milovníci dezertů nepřijdou zkrátka.

Mlýn vodníka Slámy

Mlýn vodníka SlámyKde: Háj ve Slezku
Typ kuchyně: česká
Ceny hlavních jídel: 255 až 385 korun
Proč právě sem: První písemná zmínka o místním mlýně pochází už patnáctého století. V roce 2000 mlýn však vyhořel a nově vzniklé sdružení ho v roce 2008 znovu otevřelo. Dnes v Mlýnu šéfkuchař Martin Makovička připravuje sladkovodní ryby nebo zvěřinu v pravidelných sezonních menu. Typickým a vyhlášeným jídlem je kachna pro dva. Zajímavostí je, že kromě restaurace ve stavbě sídlí i jezdecký klub s koňmi. Pro zájemce o historii je připravené dvoupatrové muzeum věnované mlynářství.

Miura hotel

Miura hotelKde: Čeladná
Typ kuchyně: česká
Ceny hlavních jídel: 250 až 580 korun
Proč právě sem: Místní beskydské menu pro zákazníky sestavil šéfkuchař Michal Göth. Restaurace je součástí hotelu, kde se nachází i onyxový bar s širokou nabídkou nápojů a doutníků. Specialitou kuchyně je jehněčí koleno nebo hovězí plec na smetaně. Zajímavou možností je i beskydské degustační menu, které kuchaři připravují také ve vegetariánské variantě. Vrcholem degustačního menu je místní dančí hřbet na houbách. Za zmínku stojí mimo toho jídelního i vinný lístek, ze kterého by si málokdo nedokázal vybrat.

Café Fara

Café FaraKde: Klentnice
Typ kuchyně: česká
Cenové relace hlavních jídel: 179 až 299 korun
Proč právě sem: Zahradu plnou rostlin a dřevěných prvků mohou lidé navštívit v Café Fara v Klentnicích na Pálavě poblíž Mikulova. Na venkovním posezení Café Fara nabízí netradiční jídla na sezónním jídelním lístku obměňovaném každé dva měsíce. Aktuálně hostům nabízí lisovaný pečený bok nebo brambory pečené v seně mimo jiné s espumou, neboli pěnou, z podmáslí. V nabídce nechybí vegetariánská ani bezlepková jídla. Fara vznikla jako malá kavárna, od svého založení se však přeměnila v restauraci.

Statek Samsara

Statek SamsaraKde: Klepačov
Typ kuchyně: česká
Cenové relace hlavních jídel: 249 až 349 korun
Proč právě sem: Statek leží na samotě na jihu Moravy u Blanska a láká na duševní i fyzickou obrodu. Samsara, což je sanskrtský výraz pro kruh života, nabízí masitá i vegetariánská jídla od místních pěstitelů a farmářů. Člověk v jídelním lístku restaurace narazí například na hovězí žebro s pikantním křupavým salátem připraveným z nakládané a fermentované zeleniny nebo na grilovaný sýr s máslovou brioškou a avokádovou pastou. Nechybí ani výběr českých, moravských a zahraničních vín.

Infografika

Autoři: Vojtěch Dufek, Jan Mazáč