Polévka je grunt, tak začneme od ní. Tradičně, ale i netradičně:

Vánoční rybí polévka

Ingredience:
1 hlava z kapra, 2 mrkve, 1/2 menšího celeru, 1 petržel, 1 cibule, bobkový list, celý pepř, novékoření, 250 g másla, muškátový květ, vegeta, 2 včerejší rohlíky.

Postup:
Do většího hrnce dáme hlavu kapra s kouskem mrkve, celeru, petržele a oloupanou cibulí, zalijeme studenou vodou, přidáme 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, 1 bobkový list, okořeníme vegetou a na mírném plameni vaříme asi hodinu. Vývar scedíme přes jemné síto.
Zbytek mrkve, celeru a petržele nastrouháme najemno a opražíme na polovině másla. Opraženou zeleninu přidáme do vývaru, promícháme a chvíli povaříme. Ochutíme špetkou muškátového květu, případně podle chuti dokořeníme vegetou.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a dokřupava osmažíme na rozehřátém zbytku másla.
Polévku je dobré vařit den před Štědrým dnem, rozleželá chutná skvěle.
Na talíři sypeme opečenými kostičkami rohlíků.

Japonská nudlová polévka s kuřecím masem

Ingredience:
150 g mraženého špenátu, kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm), 1 stroužek česneku, 150 ml sójové omáčky, 5 lžic rýžového vína nebo sherry, 1 hvězdička anýzu, 1 lžička cukru, 4 plátky kuřecích prsou, 2 vejce, 300 g japonských nudlí nebo širších polévkových nudlí, 2 jarní cibulky, 3 vejce.

Postup:
Den předem uvaříme kuřecí maso i nudle a po vychladnutí vše uložíme do lednice.
Druhý den z balíčku špenátu odřízneme potřebné množství, vložíme do síta a necháme rozmrazit. Oloupeme zázvor a česnek a obojí pokrájíme na plátky. Dvě polévkové lžíce sójové omáčky nalijeme do misky, zbytek sójové omáčky promícháme s česnekem, zázvorem, rýžovým vínem, anýzem a cukrem. Do kastrolu nebo pánve položíme plátky uvařeného masa, přelijeme sojovou směsí a takovým množstvím vody, aby maso bylo ponořené. Pomalu zahříváme, potom zakryjeme pokličkou a zlehka vaříme na mírném plameni asi 15 minut. Maso ve vývaru necháme vychladnout.
Mezitím uvaříme natvrdo vejce a zchladíme je studenou vodou. Omyjeme jarní cibulku, odřízneme kořínky a ovadlé části a nakrájíme na tenké plátky, vejce oloupeme a také nakrájíme na plátky. Z vývaru vyjmeme maso a rovněž ho nakrájíme na jemné plátky.
Vývar opět zahřejeme, vložíme do něj maso, špenát a nudle a společně prohřejeme – ale pozor, nevaříme. Můžeme dochutit sójovou omáčkou. Na talířích zdobíme cibulkou a plátky vajec.

Hlavní pokrm tradičně i netradičně:

Lahodný bramborový salát a smažený kapr

Ingredience:
1000 g brambor, 100 g sladkokyselých okurek, 50 g cibule, sterilovaná směs kořenové zeleniny, sůl, pepř, 200 g majolky, kapr, na trojobal vejce, hladká mouka a strouhanka. Na ozdobení zelená petrželka, sterilovaná červená paprika, citron.

Postup:
Vychladlé uvařené brambory oloupáme a nakrájíme na drobné kostičky, přidáme na kostičky nakrájené okurky a nadrobno nasekanou cibuli. Spolu se směsí kořenové zeleniny vše vložíme do větší mísy, osolíme, opepříme, přidáme majonézu, trochu nálevu z okurek a vše dobře promícháme. Bramborový salát necháme v chladu odležet do druhého dne, má potom vyrovnanější chuť.

Vykuchaného kapra nakrájíme na podkovy, den předem pečlivě osolíme a necháme v lednici odležet. Pak rybu obalíme v hladké mouce, vejcích a strouhance a smažíme v dostatečném množství oleje dozlatova.
Bramborový salát upravíme na talíř, ozdobíme snítkou zelené petrželky a kouskem červené sterilované papriky. Přidáme osmaženou rybu, na niž položíme plátek citronu.

Bramborové pusinky a pstruh na citronech

Ingredience:
4 pstruzi, 2 chemicky neošetřené citrony, 4 – 8 jarních cibulek, 1 svazek kopru, sůl, čerstvě umletý pepř, 4 lžíce oleje, 750 g brambor, 150 g másla, 3 vejce, sůl, strouhaný parmazán, tuk na vymazání plechu.

Postup:
Pstruhy omyjeme vně i uvnitř a osušíme. Citrony omyjeme horku vodou a nakrájíme na plátky i s kůrou. Z jarních cibulek odřízneme kořínky a ovadlé části, omyjeme je a podélně rozkrojíme. Kopr opláchneme, otřepeme a otrháme výhonky.
Pstruhy osolíme a opepříme z vnější strany i uvnitř. Do břišní dutiny dáme plátky citronu, cibuli a kopr. Každou rybu potřeme 1 lžící oleje. Ryby zabalíme do alobalu a vložíme do rozehřátého grilu (nebo do rozehřáté trouby). Grilujeme nebo pečeme asi 15 minut. Minimálně jednou rybí alobalový balíček obrátíme.

Vychladlé uvařené brambory oloupáme a na jemném struhadle nastrouháme. V misce utřeme máslo, přidáme brambory, dvě vejce, sůl a strouhaný parmazán. Plech potřeme tukem, poprášíme moukou a plátěným sáčkem s trubičkou na něm tvoříme pusinky. Ty pak potřeme rozšlehaným vejcem a pozvolna pečeme v troubě dorůžova. Před podáváním necháme trochu vychladout.

Moučník:

Babiččin rychlý štrúdl

Ingredience:
500 g polohrubé mouky, 1 celá hera, 1 jogurt (200 g), špetka soli, 1 kg jablek, strouhanka, skořicový cukr, hrozinky, nasekané ořechy, 150 g másla, olej na potření.

Postup:
Z mouky, změklé hery, jogurtu a špetky soli zpracujeme hladké těsto, které dáme na půl hodiny odpočinout do lednice. Mezitím nastrouháme na hrubém struhadle jablka, hrozinky namočíme do studené vody.
Odpočinuté těsto rozdělíme na 3 díly a každý díl na pomoučeném vále rozválíme na co nejtenčí oválnou placku.
Každou placku zlehka posypeme strouhankou, pokapeme rozpuštěným máslem, poklademe strouhanými jablky, ořechy a hrozinkami a zabalíme jako roládu. Položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme olejem a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme dozlatova. Podáváme vychlazené.

Komerční příloha