Minangové jsou několikamilionovým národem žijícím na indonéském ostrově Sumatra a částečně také na Jávě a v Malajsii. Jejich společnost je, pro nás netypicky, založená na ženské rodové linii. K dějinám Minangů patří časté stěhování a polokočovný styl života, čemuž se musela přizpůsobit i gastronomie tohoto etnika.

Rendang je slavnostním jídlem Minangů tradičně podávaným na svatbách nebo o velmi významných svátcích, například oslavách konce ramadánu. Historie kdysi posvátného pokrmu sahá až do osmého století, kdy ho ještě připravovali výhradně z buvolího masa.

Nocciola Tonda Gentile Trilobata - to jsou nejlepší lískové oříšky na světě
Lískové oříšky z Piemontu? Skvělé do risota i nugátového krému

Specifikem rendangu je velmi dlouhá příprava čítající sedm až osm hodin. Maso je na konci tohoto procesu de facto konzervované a vydrží vám v pokojové teplotě klidně i měsíc – právě to je dědictví nomádských Minangů, pro které byla dlouhá trvanlivost jídla při častých a dlouhých cestách za prací v tropickém podnebí nutností. S naším gulášem má indonéský gastronomický poklad jedno společné. Nejlepší je odleželý na druhý den.

K jeho přípravě se hodí spíše prorostlejší hovězí, které se na mírném ohni po dlouhé hodny dusí ve směsi kokosového mléka a kořenící pasty, která obsahuje hezkou řádku aromatických surovin a její složení se recept od receptu mění.

Základem je opražený kokos neboli kerisik, dále zázvor, kořen galgánu, chilli papričky, citronová tráva, kardamom, kurkuma, badyán, římský kmín, kafrové listy, cibule či česnek. Na konci procesu vzniká sypké maso rozpadající se na vlákna.

Alkoholický drink Backdoor („Zadní vrátka“)
Koktejl Backdoor: základem je koňak naložený v banánových slupkách

V globalizovaném světě se rendang samozřejmě stal hvězdou etnické kuchyně a připravují jej v restauracích od Londýna po Sydney. Dlouhodobě se drží v žebříčku nejchutnějších jídel světa podle CNN. V roce 2011 anketu vyhrál, letos obsadil 11. místo.

Na internetu najdete spoustu různých receptů, nebojte se je vyzkoušet a vybrat si z nich ten nejlepší. Vždy však pamatujte, že základním stavebním kamenem rendangu je trpělivost s pomalou přípravou masa. Odměnou vám za ni bude úžasný kulinářský zážitek.