Důležitou roli v našem životě hraje celkové složení stravy, tedy poměr tuků, bílkovin a sacharidů. Bílkoviny a tuky se na zvýšení hladiny glukózy nepodílejí pouze ve vysokých, nefyziologických dávkách. Živočišné potraviny kromě mléčných produktů mají na hladinu glukózy velmi malý vliv. Naopak cukry a škroby ovlivňují hladinu glukózy a inzulinu výrazněji, přičemž přislazované výrobky a pečivo z bílé mouky zvyšují hladinu glukózy víc než celozrnné výrobky nebo málo slazené potraviny, zelenina a ovoce.

Vláknina je důležitá

„Dietní doporučení přizpůsobujeme každému jednotlivci. V zásadě platí, že bychom měli snížit příjem kalorií o 500 1000 kcal za den oproti dosavadnímu příjmu. Redukujeme hlavně sacharidy a tuky, naopak doporučujeme stravu bohatou na vlákninu,“ uvádí zásady zdravého stravování Zdeněk Šumník.

Z hlediska správného fungování organismu je tedy optimální, aby energetickou hodnotu stravy tvořily ze 6075 procent cukry s vlákninou. To jsou třeba obilniny, brambory, luštěniny, zelenina, ovoce. Izolované sacharidy, zejména řepný a třtinový cukr, jsou vhodné jen v omezeném množství.

Tip v naší příloze
Trpíte-li nějakou stravovací intolerancí, nesmutněte. Je totiž celá řada zdravých ingrediencí a surovin, z nichž připravíte nejchutnější cukroví. Jak si svátky užít, omezit cukr i tuk a pochutnat si? Určitě to jde. Podívejte se do sobotního Víkendu, který přináší tipy a triky na Vánoce bez cukru.