Budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 1 lžička skořice
  • 5 lžic studené vody
  • špetka soli
  • 20 kulatých čokoládových pralinek
  • 100 g čokolády
  • cukrové oči (lze nahradit bílou čokoládou)

Postup:
Do mísy odvažte mouku a na kostky nakrájené studené máslo. Prsty nebo v robotu utvořte drobenku, poté přidejte cukr, vanilkový cukr, skořici, sůl, žloutek, po lžících vodu a rychle zpracujte v hladké nelepivé těsto.

Zabalte do potravinové fólie a nechte vychladit v lednici alespoň 30 minut.

Zapněte troubu na 175 °C. Z těsta tvořte kuličky (vyjde jich cca 20 ks, takže cca po 20 g) a skládejte s rozestupy na dva plechy, vyložené pečicím papírem. Kuličky lehce zplácněte dlaní a vařečkou udělejte do každé důlek.

Mini mazanec
Recept na mini mazance bez kynutí a s tvarohem: těsto je hotové za 10 minut

Pečte 10 minut ve vyhřáté troubě na 175 °C, poté vyjměte z trouby, udělejte hlubší důlky na velikost pralinky a dopečte dozlatova tak 5 minut.

Na vychladlé sušenky kreslete rozehřátou čokoládou (přes roh ustřihlého pevného sáčku, nebo cukrářským sáčkem s úzkou špičkou nebo zdobícím perem) nožičky, trochu čokolády i do důlku, na který položíte pralinku.

Čokoládou přilepte i cukrové oči nebo použijte bílou čokoládu či cukrovou polevu.

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.