Velké řetězce jako Tesco či Albert nabízejí různé druhy – od kokosek, přes perníčky až po linecké cukroví. Jejich častou nevýhodou však bývá vyšší cena (cca 40 Kč/200g), nekvalitní suroviny a mdlá chuť. Pokud se v rámci úspory času chcete s kupovaným cukrovím spokojit tak či tak, zkuste si prohlédnout nabídku od šikovných hospodyněk na fler.cz nebo se poptejte v bistrech a koloniálech v okolí vašeho bydliště. Možná vás to překvapí, ale to jsou právě ta místa, kde pekaři z vaší čtvrti nabízejí své dobroty.

Skvělé sladké prodávají i cukrárny, třeba Merhautovo pekařství či Erhartova cukrárna jsou vánočním cukrovím proslulé. Ti z vás, kteří si myslí, že domácí je stejně nejlepší, si díky nám ušetří alespoň starosti. Připravili jsme pro vás seznam tradičního cukroví, které chutná jako by ho pekla babička ze staré školy. Uděláte jím radost celé rodině a získáte tak recept, který se bude dědit z generace na generaci.

Marokánky

Na 4 plechy, 45 minut

Ingredience: 500 ml smetany na vaření, 40 g másla, 160 g cukru, 40 g kandovaného ovoce, 40 g ořechů, 20 g hladké mouky, čokolády na vaření na dozdobení

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. V hrnci zahřejte máslo se smetanou, ale nevařte je. Po chvíli odstavte, vmíchejte cukr, ořechy, kandované ovoce a mouku. Ze vzniklé směsi utvořte na plech hrudky a pečte je dozlatova, potrvá to asi 20 minut. Mezitím ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a tou pak vychladlé marokánky dozdobte.

Linecké cukroví

Na 4 plechy, 30 minut

Ingredience: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, ½ sáčku vanilkového cukru, 1 žloutek, 1 lžíce mléka, 125 g másla, malinová nebo rybízová marmeláda na slepování

Postup: Troubu předehřejte na 160 °C. Na vále smíchejte mouku s oběma cukry, uprostřed udělejte důlek, vyklepněte do něj žloutek, přilijte mléko a změklé a nakrájené máslo. Důkladně hněťte, dokud nevytvoříte pevné těsto. Z něj vyválejte asi 2 mm silný plát a můžete začít vykrajovat. Připravené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 5 minut a po zchladnutí slepujte tvary pikantní marmeládou.

Kokosové kostky

Na 1 menší plech, 1 hodina

Ingredience: 7 bílků, 160 g krupicového cukru, 160 g polohrubé mouky, 80 g másla, rozpuštěná instantní čokoládová poleva, kokos na obalení

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Z bílků ušlehejte sníh a k němu pak opatrně po částech přidejte cukr, mouku a rozpuštěné máslo. Propracujte v tužší těsto. Na menší plech, který jste si předem vyložili pečicím papírem, naneste pomocí špachtle těsto a dejte péct na 20 minut. Po vychladnutí nakrájejte na kostky o velikosti 2 × 2 cm. Potom je obalte v čokoládové polevě a následně i v kokosu.

Išlské dortíčky

Na 2–3 plechy, 1 hodina a 15 minut

Ingredience: Na těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 50 g mletých mandlí, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 lžička strouhané citronové kůry; Na krém: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, špetka mleté vanilky, 2 lžíce meruňkové marmelády, 2 lžíce rumu; Na ozdobení: 100 g hořké kvalitní čokolády, 5 lžic smetany ke šlehání, celé loupané mandle nebo půlky vlašských ořechů

Postup: Troubu rozpalte na 160 °C. Pokrájené máslo přidejte k mouce, cukru, mandlím, vejci, kakau a citronové kůře, rychle vypracujte těsto a dejte ho na půl hodiny chladit. Na náplň v misce smíchejte všechny přísady. Těsto rozválejte na vále poprášeném moukou na 3mm plát a vykrájejte tvary. Dejte je péct na plech vyložený pečicím papírem na 12 minut. Vychladlé cukroví spojte náplní. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se smetanou a ještě teplou polevou potírejte dortíčky. Hned je také ozdobte mandlí nebo ořechem.

Máslové ořechy

Na 2–3 plechy, 1 hodina

Ingredience: Na těsto: 280 g hladké mouky, 220 g másla, 120 g moučkového cukru, 120 g mletých vlašských ořechů; Na krém: 200 g másla, 170 g moučkového cukru, 3 vejce

Postup: Troubu předehřejte na 160 °C. V rendlíku na páře vyšlehejte vejce se 70 g moučkového cukru do husté pěny. Odstavte a občas promíchejte, aby směs rychle zchladla. Mezitím utřete máslo na krém se zbylým moučkovým cukrem a spojte ho s vychladlou hmotou. Na vál si připravte suché suroviny na těsto, pokrájejte máslo, těsto zadělejte obvyklým způsobem a nechte odležet v chladu. Z těsta pak vykrajujte malé kousky, obalte je v mouce a vtlačte do formy na ořechy. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10–15 minut. Vychladlé ořechy spojte máslovým krémem.