Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sladké léto v zavařovačkách. Víte, jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou?

Léto je obdobím bohatým na sladkou úrodu plnou vitaminů. Využijte toho a zavařte si rybíz, maliny, ostružiny nebo švestky, ať máte v zimě zásoby. Váš malý kousek léta ve skle.

26.8.2018
SDÍLEJ:

Falešné brusinky z rybízuFoto: Shutterstock

Češi jsou národem zahrádkářů a jako správní pěstitelé svoji úrodu i rádi zpracovávají. Zavařování ovoce na konci léta je u nás už taková tradice. Aby měly výsledné produkty skvělou chuť a ve spíži dlouho vydržely, je nutné dodržovat správné postupy a hlídat kvalitu ovoce a čistotu nádobí.

Jaký je rozdíl mezdi džemem a marmeládou? Džem je ovocná směs rosolovité konzistence, která může obsahovat malé kousky nebo být řidší. Oproti tomu marmeláda je zavařenina pouze z citrusových plodů. Rozvařenému ovoci bez přidaného cukru a zahuštěnému odpařením se říká povidla.

Ať už se chystáte na výrobu sirupu, marmelády, povidel nebo kompotu, je nutné začít se selekcí ovoce. Připravené plody precizně prohlédněte, aby nebyly poškozené nebo neobsahovaly malé škůdce, kteří by pokazily chuť i trvanlivost marmelády.

Ještě než se pustíte do vaření, naložte ovoce s cukrem. Necháte-li směs macerovat přes noc, ovoce pustí šťávu, čímž se zkrátí následná doba vaření džemu. V ovoci pak zůstane více vitaminů, než kdybyste ho svařili okamžitě.

Jde to i zdravě

Džem musí být nejen chutný, ale měl by být i dostatečně hustý. Proto se žádné zavařování neobejde zcela bez konzervantů. Tradiční cesta vede přes želírovací cukry, pokud se však chcete vyhnout zbytečným chemikáliím a nezdravým sacharidům, použijte citrusový pektin.

Tato přírodní náhrada nijak nechutná, nemění chuť ovoce a nemusíte jí použít příliš – zvlášť u ovoce s přirozeně vysokým obsahem pektinu, jako jsou jablka, angrešt, rybíz či ostružiny. K směsi pak stačí přidat citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou, jež rovněž fungují jako konzervanty, a cukr.

Nebojte se použít třtinové cukry, fruktózu nebo různé rostlinné sirupy, třeba agávový nebo javorový. Jsou zdravější a džemy dochutí a zahustí stejně dobře jako rafinovaný cukr. Při vaření používejte široké hrnce, které umožňují rychlejší odpařování tekutiny, a v průběhu sbírejte pěnu. Ta by totiž mohla urychlovat kazivost marmelády.

Podle blogerky Kitchenette se jí můžete zbavit tím, že k ovoci s cukrem přidáte lžíci másla. A jak poznat, zdali je konzistence správná? Proveďte talířkový test! Kápněte marmeládu na vychlazený talíř, a pokud bude stékat pomalu nebo vůbec, zavaření se povedlo.

Čistota je základ

Marmeládou plňte jen čisté sklenice. Sterilizaci můžete provádět několika způsoby. První probíhá tak, že umyté sklenice vložíte na 10 minut do horké trouby (vyhovuje 100 °C) na plech s trochou vody. Mýt je můžete také v myčce, v sous vide lázni nebo v parním sterilizátoru, který se používá na čištění dětských lahví.

Jednoduché je také mýt sklenice v hrnci s vařicí vodou. Nesmíte zapomenout ani na víčka a veškeré nádobí sterilizovat alespoň 5 minut. Při plnění dbejte na to, aby okraj skleniček zůstal čistý, aby nedošlo k předčasné kontaminaci. Chcete-li se pojistit, po staru můžete pod víčko nalít pár kapek slivovice či rumu. Nyní nasaďte víčko, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout, klidně přes noc.

Pamatujte, že sklenice mají být plněné pouze horkou marmeládou. Nabírejte ji tedy ze středu hrnce, aby byla opravdu horká. Pokud budete mít pocit, že poslední várka byla vlažná, naplněné sklenice dejte ještě vařit do hrnce s vodou. Takto připravené džemy vám vydrží přinejmenším do příštího léta.

Meruňkový džem s levandulíNa cca 2 litry, 40 minut, bez lepku a laktózy

Suroviny: 2 kg meruněk, 600 g světlého třtinového cukru, 20 g citrusového pektinu, 4 lžíce sušené levandule, 1 vanilkový lusk, 45 ml citronové šťávy

Postup: Omyté a vypeckované meruňky zbavte štopek a dalších případných nečistot. Vanilkový lusk prořízněte, vydlabejte špičkou nože semínka a i s luskem a 500 g cukru jej přidejte k ovoci. Dejte vařit na střední plamen a mezitím si připravte čisté sklenice. Po pěti minutách k směsi přidejte pektin, který jste předem smíchali se zbylým cukrem a sušenou levanduli. Po dalších dvou minutách přilijte citronovou šťávu a nechte vařit ještě 3 minuty. Pak z horkého ovoce odstraňte vanilkový lusk a proveďte kontrolu hustoty na talířku. Pokud má džem správnou konzistenci, naplňte jím připravené sklenice a ihned uzavřete. Na pět minut je ještě postavte dnem vzhůru. Nechte vychte vychladit a uložte do suchého, chladného prostředí.

Přesnídávka z letních jablekNa 7 malých sklenic, 1 hodina, bez lepku, laktózy a cukru

Suroviny: 2,5 kg jablek, 500 g sezonního sladkého ovoce (švestky, maliny, borůvky), 1 lžička mleté skořice, pár kapek růžové esence (nemusí být)

Postup: Omytá jablka zbavte slupky, stopek, jádřinců a případných nečistot. Nakrájejte je na malé kostičky a přidejte do hrnce s trochou vody tak, aby v hrnci byly asi 2 cm vody. Dejte vařit. Asi po 10 minutách dušení přidejte zbylé ovoce, skořici a růžovou esenci. Ještě chvíli vařte, pak odstavte a směs rozmixujte tyčovým mixérem. Přesnídávkou plňte předem sterilované sklenice, uzavřete je víčkem a dejte do hrnce s vroucí vodou. Sklenice by přitom měly být ponořené alespoň ze tří čtvrtin. Vařte je asi 20 minut, poté je vyndejte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Kořeněné švestkové čatníNa 500 ml, 1 hodina a 30 minut, bez lepku a laktózy

Suroviny: 1 kg švestek, 1–2 biocitrony, 4 šalotky, 200 g tmavého třtinového cukru, 3 čerstvé bobkové listy, 1 celá skořice, 5 kousků hřebíčku, ½ lžičky mletého chilli, ½ lžičky mletého nového koření, ½ lžičky mletého zázvoru, 1 lžíce hořčičného semínka, 400 ml jablečného octa, slunečnicový olej dle potřeby

Postup: Omyjte švestky a zbavte je pecek. Šalotku oloupejte a nakrájejte nahrubo. Biocitrony omyjte, nastrouhejte kůru a vymačkejte z nich šťávu. Do pánve se silným dnem nalijte lžíci oleje, přidejte šalotku a opékejte, dokud nezměkne a nezesklovatí. Pak přidejte koření, opékejte minutu, aby se rozvonělo, a pak přisypte švestky, které jste předem nakrájeli na kostičky. Chvíli duste, přidejte citronovou kůru a šťávu a jablečný ocet. Vařte na mírný plamen, dokud se z čatní nevypaří všechna voda a směs nezíská hustou konzistenci. Odstavte. Čatním plňte předem vyvaření sklenice, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. Podávejte k masům nebo k sýrům.

Falešné brusinky z rybízuNa 5 sklenic, 25 minut, bez lepku a laktózy

Suroviny: 1 kg rybízu, 700 g krupicového cukru, ⅓ lžičky mleté skořice, ⅓ lžičky kyseliny citronové, 6 lžic rumu tuzemáku, špetka citrusového pektinu, 1 sáček želírovacího přípravku

Postup: Omytý rybíz otrhejte, přeberte a všechny poškozené bobule vyhoďte. Vsypte ho do většího hrnce spolu s cukrem a pomalu přiveďte k varu. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte zbylé ingredience, převařte a odstavte. Celé vaření by vám mělo zabrat maximálně 7–10 minut, aby skoro všechny bobule zůstaly celé. Směsí plňte čisté sklenice, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Falešnými brusinkami zdobte svíčkovou omáčku nebo játrovou terinku.

Autor: Nikita Rybová

26.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 13 500 Kč Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci ŘEZNÍK - ZPRACOVATELÉ MASA, RYB A PŘÍBUZNÍ PRACOVNÍCI. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 36. Poznámka: Praxe v oboru výhodou, požadujeme pracovitost, spolehlivost, manuální zručnost, Kontakt telefonicky Po-Čt 9:00 - 14:00 hod.. Pracoviště: Libor novák - rudolfovská ul., Rudolfovská tř., č.p. 464, 370 01 České Budějovice 1. Informace: Alena Vaňková, +420 724 309 186. Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 14 500 Kč Všeobecní administrativní pracovníci Administrativně technický pracovník/ice. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Vhodné i pro absolventy., Požadujeme znalost práce s PC, komunikativnost, pečlivost, flexibilitu a ochotu učit se novým věcem., Zaměstnanecké výhody: 5 týdnů dovolené, příspěvek na stravování, jazykový kurz v rámci firmy, příspěvek k penzijnímu připojištění a další benefity podle dosažených pracovních výsledků., Kontakt: emailem, telefonicky.. Pracoviště: Vsp data a.s., sezimovo ústí ii., Průmyslová, č.p. 1181, 391 02 Sezimovo Ústí 2. Informace: Martina Mrázková, +420 381 489 166. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 14 000 Kč Zámečníci strojů Zámečník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: První kontakt: osobně (Ivančice, Na Brněnce 1601/44), , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou., , Místo výkonu práce: Na Brněnce 1601/44, 664 91 Ivančice. Pracoviště: Ivyso spol. s r.o. -01, Na Brněnce, č.p. 1601, 664 91 Ivančice. Informace: Josip Kulaš, +420 777 733 659. Dělnické profese - Malířské a lakýrnické práce 150 Kč Přijmeme do kolektivu 2 zručné malíře nebo šikovné ruce na brigádu nebo ŽL pracujeme v Libereckém kraji.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Jak se zbavit problému

Předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš
AKTUALIZOVÁNO
30

Hamáček není pro pád vlády. ČSSD ale teprve rozhodne

Chášukdžího tělo mohli vrahové odvézt v diplomatickém zavazadle, tvrdí Turecko

Vrazi saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího mohli jeho tělo vynést z místa činu v diplomatickém zavazadle. Televizi CNN to dnes řekl turecký ministr obrany Hulusi Akar. Chášukdží byl zabit začátkem října na saúdskoarabském konzulátu v Turecku, jeho tělo se dosud nenašlo.  

Myslivec postřelil při honu kolegu. Ten zemřel

Smrtelným zraněním skončila sobotní naháňka v honitbě poblíž Sulislavi v Plzeňském kraji. Dvaašedesátiletý muž utrpěl zranění ruky a hrudníku.

Ve Francii pokračují demonstrace kvůli cenám paliv. Zraněno bylo přes 400 osob

Přes čtyři sta zraněných, z toho patnáct těžce, a jeden mrtvý. To je podle agentury AFP bilance francouzských demonstrací proti zdražování benzínu a nafty. Sobotních protestů se zúčastnilo skoro 290 tisíc lidí, demonstrace ale v menší míře pokračují i v neděli. 

Německo přemohlo krvelačné démony nacionalismu, řekl Macron v Berlíně

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes ve Spolkovém sněmu vyzval Německo, aby v době nového nacionalismu udělalo Evropu odolnější vůči krizím. Poděkoval také za příležitost promluvit v tamním parlamentu právě v den, kdy si Německu připomíná památku obětí válek. Podle něj se jedná o jasný signál smíření dvou někdejších úhlavních nepřátel.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT