Kam s ní? Využití má nekonečné. Nejčastěji se ale používá jako protiváha k příliš suchým jídlům. Například k rybě s netučným masem, jako má štika. Zkuste ji celou zabalit do slaniny, pomozte si ještě máslem a uvidíte, jak lahodné maso může mít kulinářsky podceňovaný predátor z českých vod. Slaninou se špikují masa, přidává se do základů, do náplní, do omáček. Výborná je kombinace slaniny se zelenými saláty.

Obyčejná snídaně i nedělní oběd

Ale začít můžete od snídaně. Recept na míchaná vejce se slaninou vám ale nabízet nebudeme, to by bylo příliš laciné, tu zkušenost už přece máte dávno za sebou. Možná jste ale nevyzkoušeli sladit chuť slaniny s hráškovou polévkou, kombinace je to také úžasná.

Netradiční způsob přípravy brambor si můžete vyzkoušet také za přispění slaniny, která se nakrájená na kostičky rozhodně neztratí v cibulce. A když dobře vyberete kuřecí prsa a zabalíte je do chutné anglické slaniny (to je na rozdíl od slaniny tepelně zpracovaný vepřový bůček, který prošel uzením), budete mít nedělní oběd vymyšlený.

Hráškový krém se slaninou

Hráškový krém se slaninou

Ingredience:

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 větší cibule
  • 500 g mraženého hrášku
  • 100 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • 40 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř, mletá sladká paprika

Postup:
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte na olivovém oleji a přisypejte hrášek. Pak vše osolte, okořeňte a přelijte zeleninovým vývarem. Krátce povařte a přidejte máslo, smetanu, mléko. Opět přiveďte k varu, aby se ingredience spojily. Tyčovým mixérem pak vytvořte hladký krém. Na pánev mezitím položte několik nudliček slaniny a z každé strany je opečte dozlatova. Dozdobte jimi polévku a můžete podávat. 

Brambory hasselback se slaninou

Brambory hassellback se slaninou

Ingredience:

  • 8 velkých brambor
  • 1 dl olivového oleje
  • sůl, pepř, koření
  • 150 g slaniny
  • 2 cibule
  • 2 dl zakysané smetany

Postup:
Každou velkou bramboru očistěte, ale nezbavujte slupky. Zespodu ji zarovnejte, aby se vám nekutálela po plechu. Pak ji nakrojte, ale nepřekrojte, řez opakujte po každých třech až čtyřech milimetrech, až budete mít bramboru nakrájenou, jako kdybyste použili kráječ na vejce. S tím rozdílem, že brambora stále drží pohromadě.

Důkladně ji osolte a okořeňte tím, co preferujete – použít můžete pepř, papriku, sušený česnek, kmín. Potřete olivovým olejem a hodinu pečte v troubě rozehřáté na 180 °C. Na plech přidejte slaninu pokrájenou na kostičky smíchanou s nahrubo nasekanou cibulí. Po upečení konzumujte brambory plátek po plátku a na vidličku k tomu nabírejte slaninu s cibulkou. Fajnšmekři nepohrdnou zakysanou smetanou, mohou ji nalít přímo na upečenou bramboru.

Štika ve slanině

Štika ve slanině

Ingredience:

  • 1,5 kg štiky
  • 100 g anglické slaniny – plátky
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 150 g másla
  • sůl, sušená petržel

Postup:
Vykuchanou štiku zbavte šupin a vcelku ji připravte k pečení. Nasolte ji, opepřete a na hřbetu sedmkrát nařízněte napříč. Vzniknou tak hřbetní kapsy, do kterých vložíte dvoumilimetrové plátky anglické slaniny. Pekáč vymastěte olivovým olejem a zpěňte na něm cibulku, kterou pak vložte do břicha štiky a pečte hodinu při 160 °C. V polovině pečení přidejte do zářezů česnek nakrájený na plátky a posypejte petrželkou. Štika má dost suché maso, proto je třeba rozpustit máslo a polévat jím její hřbet, aby se nevysušil. Servírujte s vařeným bramborem.

Kuřecí závitky se slaninou

Kuřecí závitky se slaninou

Ingredience:

  • 150 g slaniny
  • 350 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • slunečnicový olej

Postup:
Kuřecí prsa nakrájejte na tři centimetry široké špalíky. Aby získala znamenitou chuť, naložte je na 12 hodin do marinády z olivového oleje, sójové omáčky a trochy pepře. Přidat ale můžete jakékoli koření podle vlastní chuti. Po vyjmutí zabalte každý špalík do plátku slaniny, a pokud si nebudete jisti, že se vám nerozmotá, fixujte ji párátky. V pánvi pak rozpalte olej na 140 °C a po dobu zhruba pěti minut závitky smažte ze všech stran. Jako přílohu podávejte lehce orestovanou zeleninu.