Slaný koláč s chřestem
Budeme potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 100 g tvrdého sýra (dávám grana padano)
- 1 žloutek
- 100 g másla
- 10 lžic studené vody
- svazek zeleného chřestu
- cherry rajčata
- 150 g sýr niva (nebo třeba gouda)
- 4 ks vejce
- sůl
- pepř
- 200 g zakysané smetany
- může být i šunka nebo slanina

Postup:
Do misky odvažte mouku, nakrájejte studené máslo na kostky a prsty tvořte drobenku. Přidejte žloutek, nastrouhaný sýr grana padano, studenou vodu a rychle vytvořte těsto. Zabalte do potravinářské folie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.
Poté předehřejte troubu na 175 °C a těsto vyválejte na tenké kolo, přeneste do formy a vytvarujte dno koláče. Já si vytvarovala dva čtverce, ale ve formě to budete mít pohodlnější. Propíchejte dno vidličkou a předpečte ve vyhřáté troubě 15 minut.
Mezitím si nachystejte náplň. V misce smíchejte vejce a zakysanou smetanu, lehce osolte a opepřete. Vylijte na předpečený korpus, posypejte na kostky nakrájenou nivou a naskládejte výhonky chřestu (odkrojte tak 2 cm odspodu), můžete proložit ještě přepůlenými cherry rajčátky, dolů klidně i šunkou nebo orestovanou slaninou na kostičky. Dopečte dalších cca 30 minut, povrch ztuhne a začne zlátnout.
Nechte téměř vychladnout, ozdobte rukolou a servírujte.
O Markétě
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.