Snídaňová buchta

Budeme potřebovat:

  • 200 g zakysané smetany
  • 125 g změklého másla
  • 5 vajec
  • 280 g polohrubé mouky
  • 3/4 prášku do pečiva
  • 75 ml mléka (nebo vody)
  • 180 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • miska ovoce
    (pokud máte rádi, tak i citronová kůra a lžíce rumu, ale lze vynechat)

Postup:

Nejprve rozdělíme vejce na bílky a žloutky do dvou misek. Zapneme troubu na 175 °C. Bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu a dáme stranou. Žloutky vyšleháme s cukrema vanilkovým cukrem do pěny, zašleháme změklé máslo, poté i zakysanou smetanu a mléko. Nakonec přidáme i mouku smíchanou s kypřicím práškem. Poté stěrkou vmícháme sníh z bílků.

„Dozrává spoustu ovoce, takže si klidně si vyberte to, co máte rádi – rybíz, borůvky, jahody, třešně, cokoliv. Případně použijte ovoce z mrazáku.“ Vaše Markéta

Na máslem vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech navrstvíme polovinu těsta, do zbytku vmícháme kakao a skořici a navrstvíme na plech na světlou část těsta. Posypeme ovocem (pokud dáváte mražené, tak přímo z mrazáku – nerozmrazujte) a ihned vložíme do rozpálené trouby, pečeme na 175 °C (horní spodní ohřev) cca 20 minut do zlatova (podle velikosti plechu – výšky těsta, propečenost zkuste špejlí).

Nesušte buchtu v troubě moc dlouho. Pak ji nechte na lince vychladnout a můžete baštit.

Dobře chutná i třeba ozdobená bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo tvarohem a třeba zbytkem ovoce. Dávám to na klasický plech přes celou troubu, ten s vyšším okrajem. Nevadí mi, že je buchta nižší, vejde se tak na ni více ovoce. Ale můžete použít i menší plech. 

O Markétě 

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.