Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sůl: Bílé zlato

Jak víme, sůl může být nad zlato a ne nadarmo se jí říká též bílé zlato. Pro římské legionáře, kteří dostávali žold ve formě soli, to platilo dvojnásob… A kdy a proč se vlastně sůl začala používat?

16.3.2018
SDÍLEJ:

sůl, ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Úplně nejstarší zmínky o jejím používání se datují cca 3000 let před naším letopočtem, a to v Persii, Egyptě a Indii, kde se uplatnila hlavně v oblasti léčitelství: k zastavení krvácení, jako projímadlo, či k léčení kožních problémů. Dodnes se využívá k solným a aromatickým koupelím. Ve středověku byla sůl vyhledávána hlavně kvůli jejím konzervačním schopnostem, potraviny se nekazily, mohly se déle uchovávat, tím se odstranila závislost na sezonních potravinách a umožnila, aby se potraviny mohly převážet na delší vzdálenosti. Ve starém Egyptě se sůl používala ke konzervaci těl zemřelých, soli se též využívalo jako platidla. Francouzský „salaire“, ale i anglický výraz „salary“, tedy mzda, vychází z latinského „salarium“, slaný: římští legionáři dostávali totiž svoji mzdu ve formě soli.

Daň ze soli

Ač dnes je sůl jednoznačně nejlevnější koření (alespoň v našich zeměpisných šířkách), nebylo tomu tak vždy. Například ve Francii bývala na sůl uvalena daň (Gabella), ač původně dočasná, přetrvala celkem dlouhé období od 13. až do 18. století.

Používání soli neovlivnilo pouze potravinářský průmysl, ale sůl odpradávna nacházela využití i v jiných oblastech lidského konání: například při činění kožešinnebo leštění keramiky.

Je úplně všude

Asi je také zbytečné vyjmenovávat, která ze světových kuchyní používá sůl – odpověď je: všechny! Sůl se dává absolutně do všech jídel, alespoň špetka, zvláště pro zdůraznění chuti, ale také kvůli již zmíněné konzervaci, zamezuje množení bakterií a plísní. Využívá se při kvašení zeleniny, při uzení masa, v přímořských státech se ryby máčejí v solném roztoku a pak se suší na slunci. V Asii oblíbená rybí omáčka vzniká fermentací ryb a mořské soli. Jedna úprava ale stojí za zvláštní zmínku, a to je úprava masa nebo ryb v solné krustě. Maso se obalí v silné vrstvě soli, peče se v troubě a na konci pečení se krusta rozlomí. Takto upravené maso je nesmírně šťavnaté a plné přirozené chuti.

Nicméně sůl se používá i v cukrařině: ve všech receptech je zmiňována špetka soli a ne zbytečně. Jednak kvůli již zmiňovanému zdůraznění chuti nebo barevnější kůrce na koláčích. Kynuté těsto je po přidání soli vláčnější. Chuť soli také odlehčuje příliš sladké věci: čokoládu, brownies, karamel… Zvláště v posledním jmenovaném případě stačí špetka a fádní karamel se změní v neuvěřitelnou dobrotu.

RECEPT:

Křehká svíčková v solné krustě

Suroviny:

450 g hladké mouky, 100 g hrubé mořské soli, 1 vejce a 1 na potření, 2x 480 g hovězí svíčkové, nejlépe ze střední části, sůl a čerstvě drcený černý pepř, 2 lžíce slunečnicového oleje, 50 g směsi čerstvých nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano, petrželka)

Postup:

Troubu předehřejte na 220 °C a připravte si solnou krustu. V míse promíchejte mouku s hrubou solí, uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce, přilijte 175 ml ledové vody a vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat v ledničce.

Steaky osolte a opepřete, potřete olejem a obalte v nasekaných bylinkách. Rozpalte pánev, vložte do ní maso a opékejte ho asi 5 minut ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom nechte 10 minut odpočívat a chladnout. 

Slané těsto rozdělte na dva stejné díly a na pomoučněném vále z něj vyválejte dva čtverce o délce strany 20 cm. Do středu každého z nich položte steak a pevně ho zabalte. Okraje těsta dobře přitiskněte a povrch potřete rozšlehaným vejcem. Vložte na plech vyložený pečicím papírem přeloženými okraji nahoru.
Pečte 18–20 minut pro stupeň rare, anebo déle, máte-li raději maso více propečené. Balíčky vyndejte z trouby a nechte 10 minut dojít. Rozlomte krustu, vyjměte maso a nakrájejte ho přes vlákno na silnější plátky. Podávejte třeba se salsou z pomerančů a avokáda a s pečivem.

Renata Dvořáková

Autor: Redakce

16.3.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sebevražedný bombový útok v Kábulu. Ilustrační foto

Kábulem otřásla exploze. Zemřelo nejméně 40 lidí

Džamál Chášukdží
12

Hádka, boj a mučení. Turecká média získala nahrávky vraždy saúdského novináře

Soud zrušil komunální volby ve Strakonicích. Na návrh neúspěšného kandidáta

Volby do strakonického zastupitelstva jsou neplatné, rozhodl o tom krajský soud v Českých Budějovických. Informaci přinesla Česká televize. V hlasování se ziskem přes 51 procent zvítězilo uskupení Strakonická veřejnost a v jednadvacetičlenném zastupitelstvu bralo 16 mandátů. Tři mandáty má hnutí Jihočeši 2012, jeden mandát spojení TOP 09 a nezávislí, jeden ODS. 

EXKLUZIVNĚ

Andrej Babiš: Mým dětem škodí novináři, jsou největším ohrožením mé rodiny

/ROZHOVOR/ Vládu ANO a ČSSD čeká v pátek hlasování o nedůvěře, které vyvolalo šest opozičních stran. Po pondělní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech premiér Andrej Babiš poskytl Deníku exkluzivní rozhovor.

AKTUALIZOVÁNO

Francie chce odvolat šéfa Renaultu. Po svém zatčení už není způsobilý ho vést

Šéf automobilky Nissan Renault Carlos Ghosn, který čelí v Tokiu policejnímu vyšetřování, už není dále způsobilý k vedení Renaultu. V úterý to uvedl francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Francie drží v automobilce Renault klíčový podíl. Informovala o tom agentura Reuters.

Vanilka je starší, než se myslelo. V době bronzové mohla sloužit i k balzamování

Vanilka patří mezi nejdražší a zároveň nejoblíbenější koření současnosti. Až doposud se předpokládalo, že byla objevena zhruba před tisíci lety na území Mexika. Nejnovější vědecký objev však naznačuje, že ji používali již před více než 3600 lety obyvatelé dnešního území Izraele.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT