Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sůl: Bílé zlato

Jak víme, sůl může být nad zlato a ne nadarmo se jí říká též bílé zlato. Pro římské legionáře, kteří dostávali žold ve formě soli, to platilo dvojnásob… A kdy a proč se vlastně sůl začala používat?

16.3.2018
SDÍLEJ:

sůl, ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Úplně nejstarší zmínky o jejím používání se datují cca 3000 let před naším letopočtem, a to v Persii, Egyptě a Indii, kde se uplatnila hlavně v oblasti léčitelství: k zastavení krvácení, jako projímadlo, či k léčení kožních problémů. Dodnes se využívá k solným a aromatickým koupelím. Ve středověku byla sůl vyhledávána hlavně kvůli jejím konzervačním schopnostem, potraviny se nekazily, mohly se déle uchovávat, tím se odstranila závislost na sezonních potravinách a umožnila, aby se potraviny mohly převážet na delší vzdálenosti. Ve starém Egyptě se sůl používala ke konzervaci těl zemřelých, soli se též využívalo jako platidla. Francouzský „salaire“, ale i anglický výraz „salary“, tedy mzda, vychází z latinského „salarium“, slaný: římští legionáři dostávali totiž svoji mzdu ve formě soli.

Daň ze soli

Ač dnes je sůl jednoznačně nejlevnější koření (alespoň v našich zeměpisných šířkách), nebylo tomu tak vždy. Například ve Francii bývala na sůl uvalena daň (Gabella), ač původně dočasná, přetrvala celkem dlouhé období od 13. až do 18. století.

Používání soli neovlivnilo pouze potravinářský průmysl, ale sůl odpradávna nacházela využití i v jiných oblastech lidského konání: například při činění kožešinnebo leštění keramiky.

Je úplně všude

Asi je také zbytečné vyjmenovávat, která ze světových kuchyní používá sůl – odpověď je: všechny! Sůl se dává absolutně do všech jídel, alespoň špetka, zvláště pro zdůraznění chuti, ale také kvůli již zmíněné konzervaci, zamezuje množení bakterií a plísní. Využívá se při kvašení zeleniny, při uzení masa, v přímořských státech se ryby máčejí v solném roztoku a pak se suší na slunci. V Asii oblíbená rybí omáčka vzniká fermentací ryb a mořské soli. Jedna úprava ale stojí za zvláštní zmínku, a to je úprava masa nebo ryb v solné krustě. Maso se obalí v silné vrstvě soli, peče se v troubě a na konci pečení se krusta rozlomí. Takto upravené maso je nesmírně šťavnaté a plné přirozené chuti.

Nicméně sůl se používá i v cukrařině: ve všech receptech je zmiňována špetka soli a ne zbytečně. Jednak kvůli již zmiňovanému zdůraznění chuti nebo barevnější kůrce na koláčích. Kynuté těsto je po přidání soli vláčnější. Chuť soli také odlehčuje příliš sladké věci: čokoládu, brownies, karamel… Zvláště v posledním jmenovaném případě stačí špetka a fádní karamel se změní v neuvěřitelnou dobrotu.

RECEPT:

Křehká svíčková v solné krustě

Suroviny:

450 g hladké mouky, 100 g hrubé mořské soli, 1 vejce a 1 na potření, 2x 480 g hovězí svíčkové, nejlépe ze střední části, sůl a čerstvě drcený černý pepř, 2 lžíce slunečnicového oleje, 50 g směsi čerstvých nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano, petrželka)

Postup:

Troubu předehřejte na 220 °C a připravte si solnou krustu. V míse promíchejte mouku s hrubou solí, uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce, přilijte 175 ml ledové vody a vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat v ledničce.

Steaky osolte a opepřete, potřete olejem a obalte v nasekaných bylinkách. Rozpalte pánev, vložte do ní maso a opékejte ho asi 5 minut ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom nechte 10 minut odpočívat a chladnout. 

Slané těsto rozdělte na dva stejné díly a na pomoučněném vále z něj vyválejte dva čtverce o délce strany 20 cm. Do středu každého z nich položte steak a pevně ho zabalte. Okraje těsta dobře přitiskněte a povrch potřete rozšlehaným vejcem. Vložte na plech vyložený pečicím papírem přeloženými okraji nahoru.
Pečte 18–20 minut pro stupeň rare, anebo déle, máte-li raději maso více propečené. Balíčky vyndejte z trouby a nechte 10 minut dojít. Rozlomte krustu, vyjměte maso a nakrájejte ho přes vlákno na silnější plátky. Podávejte třeba se salsou z pomerančů a avokáda a s pečivem.

Renata Dvořáková

Autor: Redakce

16.3.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 89 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník/ce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 89.2 kč, mzda max. 106 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Pracoviště: Ostrava, příp. Moravskoslezský kraj - dle zakázek, Kontakt: telefonicky na č. 737 110 374, , Požadujeme praxi na stavbách 2 roky., , Nástup možný ihned.. Pracoviště: Jaromír mlčoch - ostrava, . Informace: Jaromír Mlčoch, +420 737 110 374. Gastronomie - Herna bar 1 000 Kč Nabízím práci v herna baru na Praze 10. 1.000 Kč plus odměny. Prace pouze přes den. Požadují praxi v oboru, čistý rejstřík. Výroba - Výroba Obsluha strojů 17 000 Kč Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Jedná se o krátkodobé zaměstnání., Kontakt: , osobně: Tylova 38 (po - pá 9:00 - 14:00), email: info@atlantaworld.cz. Pracoviště: Podnikatelská 25, plzeň, Podnikatelská, č.p. 1156, 301 00 Plzeň 1. Informace: L. Fialová, +420 777 921 599. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 150 Kč Zámečníci strojů strojní zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 150 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: - montáž dílů a strojů, především potravinářských strojů, zakázková výroba, - manuální zručnost, možnost zaměstnání absolventů v oboru strojírenství a jejich zaučení, Tel. nebo osobní kontakt v prac. dny 6-13 hod.. Pracoviště: B e h o spol. s r. o., 582 63 Ždírec nad Doubravou. Informace: Jana Křesťanová, +420 561 202 024(025).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Autoškola.
9

Mladí nechtějí řadit. Každý 150. smí řídit jen automat

Sokolovská nemocnice zkušenými operatéry disponuje. Léčebně preventivní zařízení podnikatele Lukmanova nabízí pacientům případnou operaci v Plzni či Praze.
23

Monopoly. Špitálům vadí předražený servis přístrojů

Aleš Buksa: Nikdy by mě nenapadlo, že budu podnikat v Africe

/ROZHOVOR/ Aleš Buksa, úspěšný podnikatel, symbol multilevel marketingu, který po revoluci přivedl do bývalého Československa, na odchod do důchodu nemyslí. V Ghaně nově těží vodu, kterou nazval Sky Water.

Obvinění a protiútok. Nová fakta v kauze Gabriela Koukalová

Bývalý šéftrenér biatlonistů Ondřej Rybář poprvé veřejně zpochybnil slova Gabriely Koukalové, která tvrdí, že během kariéry bojovala s poruchou příjmu potravy. „Nedokážu si představit, že by s bulimií mohl někdo vrcholově sportovat a vyhrávat závody,“ prohlásil exkluzivně pro Deník.

Z Hongkongu do Pekingu za devět hodin. Má to háček. Na nádraží platí zákony Číny

Lidé cestující mezi Hongkongem a pevninskou Čínou si budou nyní moci užívat jízdy moderním rychlovlakem, který se řítí rychlostí až 200 kilometrů v hodině. Projekt za miliardy dolarů si ale vysloužil kritiku. Pomocí rychlodráhy totiž Peking může vůči bývalé britské kolonii uplatňovat svou asertivní politiku.

Glosa Martina Kratochvíla: Jak se dostat k Trumpovi

Je to jen momentka dvou prezidentů, ale řádně rozbouřila hladinu v polské sklenici. Za stolem sedí mračící se Donald Trump a podepisuje americko-polskou deklaraci – podle některých polských komentátorů bezcennou, vedle něho vestoje a v předklonu tutéž deklaraci podepisuje smějící se Andrzej Duda.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT