Švédské masové kuličky
Budeme potřebovat (na 4 porce):
-
masové kuličky:
- 600 g mletého masa (mix vepřové/hovězí)
- 1 menší cibule
- 1 lžička sušeného česneku
- sůl
- pepř
- 1 vejce
- 1 lžíce nasekané petrželky
- olivový olej na opečení
-
omáčka:
- 30 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru
- 250 ml smetany
- 1,5 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek

Postup:
Cibulku nasekáme najemno a necháme opéct na olivovém oleji, dokud nezačne lehce chytat barvu.
Mleté maso smícháme s vejcem, kořením a petrželkou. Přidáme opečenou cibulku a promícháme. Necháme aspoň 30 minut odpočinout
Z mletého masa vytvoříme malé kuličky (cca 20 g každá). Směs bude reaktivně měkká a lepivá, proto si namočte ruce do vody
Kuličky opečeme ze všech strach na nepřilnavé pánvi s olivovým olejem. Klademe jednu po druhé opatrně do pánve. necháme nejprve důkladně opéct z jedné strany, poté otáčíme.
Opečené kuličky dáme ven z pánve. Pánev z plotny stáhneme. Necháme cca 2 minuty vychladnout.
Do pánve po kuličkách dáme máslo a mouku. Rozmícháme a cca 2 minuty mícháme na mírném ohni. Následně zalijeme vývarem, postupně a mícháme metlou, aby nevznikly hrudky.
Přivedeme k varu, přidáme smetanu a vaříme 25 minut.

Do omáčky přidáme sójovou a worcesterskou omáčku, dijonskou hořčici, trochu muškátového oříšku a dochutíme solí a pepřem.
Kuličky vložíme do omáčky a necháme 3 minuty provařit.
Podáváme kuličky s omáčkou a hranolkami, posypeme nasekanou petrželkou a přidáme vařenou brokolici a brusinky.
David v kuchyni je kuchař, který se snaží ukázat lidem, že připravit si doma kvalitní a chutné jídlo nemusí být žádná věda. Už druhým rokem tvoří každý den nový recept pro Vaši inspiraci. Davidovy recepty můžete sledovat také na Instagramu.