Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svěží lehká kuchyně, po které se netloustne. Připravte si středomořskou hostinu

Vezměte své chuťové buňky na okružní plavbu kolem Středozemního moře. Ochutnáte grilované maso, hummus, falafel, sýr halloumi, okru, šafrán a spoustu olivového oleje.

11.8.2018
SDÍLEJ:

Salát z fazolek, fíků a kozího sýraFoto: Shutterstock

Těžko byste ve světě hledali místo, které má rozmanitější kuchyni. Středozemí hraje barvami a voní bylinkami i pikantním kořením. Nabízí svěží, lehkou kuchyni, která chutná báječně a přitom se po ní netloustne, a zároveň grilované masové pokrmy, jež dnes patří k tomu nejlepšímu z fast-foodové scény.

Na rozdíl od mnoha jiných světoznámých kuchyní není středomořská výsledným produktem specifické etnické skupiny nebo kultury. Spíše jde o označení, které odkazuje na kulinářský styl sdílený různorodým spektrem národů žijících v oblasti Středozemního moře.

Na jeho podobě se podíleli italští, francouzští či řečtí předci, nejvíc mu však do vínku nadělily země jako Chorvatsko, Španělsko, Turecko, Sýrie, Israel či Libanon, nebo dokonce několik afrických zemí včetně Tunisu, Maroka, Alžírska a Egyptu.

Jedním slovem – hojnost

Když se řekne středomořská kuchyně, vybavíme si řecký salát nebo sýr halloumi, ale to zdaleka není vše. Právě odtud pocházejí bulgurové a kuskusové saláty s mátou, musaka, maso ochucené skořicí nebo plněné vinné listy. Ke společným elementům této kuchyně patří citrony, cizrna, hrozny, rajčata, a zejména olivový olej, pro jehož produkci je zdejší slunečné klima ideální.

Olivovníky jakožto plodina ve středomořském podnebí převládají a mají také dominantní postavení ve vývozu. Co země, to jiná paleta chutí. Olivové oleje mohou být štiplavé, hořké, nasládlé, silně aromatické i téměř bez vůně. Některé se používají k opékání, dalšími se dochucuje studená kuchyně, třeba saláty nebo hummus.

Maso, ať už kuřecí, skopové či jehněčí, se v převážné většině podává grilované, a to pomocí technologie rotisserie, kterým se připravuje gyros, shawarma, souvlaki nebo kebab. Jde o rožnění ve velkém kovovém grilu se silnými jehlami před stěnou z ohně.

V různých středomořských pokrmech se také používá kozí a ovčí mléko, především ve formě jogurtu a sýrů, z nichž nejznámější je asi feta. Oblast silně charakterizuje i široká nabídka zeleniny a ovoce od lilku a granátového jablka, přes artyčoky a lusky, až po okru nebo houby.

Bylinky se zde používají hojně, většinou ve směsici s dalšími druhy, přičemž fenykl, koriandr, kopr, máta, estragon, oregano a tymián hrají prim. Oblibě se tu těší také šafrán, vzácné koření žluté barvy, které se přidává do rizota, pilafu nebo do omáček.

TIP: Asi nejproslulejším středomořských šéfkuchařem je bezpochyby Yotam Ottolenghi, kterého možná znáte z pořadů vysílanými TV Paprika. Rodilý Izraelec vydal v češtině již několik knih (Hojnost, Jeruzalém či Kuchařka, všechny vydalo nakladatelství Slovart a pořídíte je za 499 korun), ve kterých se barevným a okázalým způsobem věnuje úpravě zeleniny, luštěnin i masa, ale nabízí také jednoduché recepty na saláty a dezerty. O kulinářské tipy se Yotam dělí i na svém instagramovém profilu.

Falafel wrapPro 4 osoby, 15 minut, bez masa

Suroviny na falafel: 600g konzerva cizrny, 2 menší šalotky, 2 stroužky česneku, 1 svazek petrželky, 1 svazek koriandru, 3 lžíce olivového oleje, 3–4 lžíce strouhanky, římský kmín, chilli, mletý koriandr, sůl a pepř dle chuti, slunečnicový olej na smažení;

Suroviny na salsu: 250 g řeckého jogurtu, 3 lžíce pasty tahini, 1 lžíce medu, strouhaná kůra a šťáva z ½ pomeranče, ½ lžičky mleté pálivé papriky, ½ lžičky mleté skořice, sůl a pepř dle chuti;

Suroviny k dozdobení: 4 velké tortillové placky, 1 zralé avokádo, 1 menší hlávka ledového salátu, ½ červené cibule, 1–2 rajčata, 2 stonky jarní cibulky, chilli omáčka dle chuti

Postup: Smíchejte v misce všechny přísady na jogurtový dip a odložte ho do lednice. Slijte plechovku cizrny, oloupejte česnek a obojí prožeňte mlýnkem na maso. K směsi přidejte nadrobno pokrájené bylinky, olej, strouhanku a koření. Namočenýma rukama zformujte z hmoty kuličky a opečte je v pánvi s rozpáleným olejem. Až budou hotové, nechte je odkapat na papírovém ubrousku. Mezitím vydlabejte avokádo a nakrájejte jej spolu se salátem na proužky. Obě cibule nakrájejte najemno, rajčata na kolečka. Tortilly plňte chilli omáčkou, jogurtovým dipem, připravenou zeleninou a kuličkami falafelu.

Salát z fazolek, fíků a kozího sýraPro 4 osoby, 25 minut, bez masa a lepku

Suroviny: 200 g zelených fazolek, 6 malých čerstvých fíků, 1 šalotka, 125 g mozzarelly, 125 g měkkého kozího sýra, 1 menší hlávka salátu lollo rosso, 2–3 stonky jarní cibulky, 50 g lískových oříšků, hrst bazalkových lístků, 3 lžíce balzamika, 1 lžíce malinového džemu, 3 lžíce olivového oleje, mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Postup: Do malého kastrolu vlijte vodu a jemně ji osolte. Přiveďte k varu, přidejte fazolky a blanšírujte je 2–3 minuty, aby byly na skus. Sceďte je pod ledovou tekoucí vodou a dejte stranou. Šalotku oloupejte a nasekejte najemno, to samé proveďte s jarní cibulkou. Na rozpálené pánvi bez oleje opečte lískové oříšky a dejte také stranou. Omyté fíky rozčtvrťte, omytý salát pokrájejte nahrubo, mozzarellu nakrájejte na větší kousky. Všechny přísady na salát vložte do mísy či na tác, na kterém ho chcete servírovat. Přidejte oříšky, navrch dejte oba sýry. V malé misce smíchejte džem s balzamikem, olivovým olejem, solí a pepřem. Promíchejte. Zálivkou zalijte připravený salát.

Jehněčí kotlety podle Yotama OttolenghihoPro 4 osoby, 30 minut + marinování, bez laktózy

Suroviny: 4 jehněčí kotlety, 20 g petrželky, 30 g máty, 30 g koriandru, 4 stroužky česneku, 3cm kousek zázvoru, 3 chilli papričky, 50 ml citronové šťávy, 60 ml sójové omáčky, 120 ml slunečnicového oleje, 3 lžíce medu, 2 lžíce červeného vinného octa, sůl dle chuti

Postup: Z masa odstraňte většinu tuku a uložte ho do nádoby. Chilli papričky zbavte semen, česnek a zázvor oloupejte a spolu s ostatními přísadami, ½ lžičkou soli a 60 ml vody rozmixujte v mixéru. Směsí přelijte maso tak, aby bylo zcela ponořené, a dejte marinovat alespoň na 1 hodinu, ideálně přes noc. Předehřejte troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C). Rozehřejte grilovací pánev a po dobu 5 minut na ní opékejte připravené kotlety, aby se zatáhly. Přeneste je do pekáče a dejte péct na dalších 15 minut. Pět minut před koncem pečení v malém rendlíku ohřejte marinádu a podávejte ji horkou spolu s pečenými kotletami.

Řecká musakaPro 6 osob, 1 hodina a 15 minut

Suroviny: 2 velké lilky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 700 g mletého hovězího masa, 400 g konzervovaných loupaných rajčat, 3 lžíce tomatového pyré, 230 ml hovězího vývaru, 1 a ½ krupicového cukru, 2 lžíce sušeného oregana;

Suroviny na bešamel: 4 lžíce másla, 5 lžic hladké mouky, 700 ml mléka, 1 lžička muškátového oříšku, 65 g strouhaného parmazánu, 1 vejce + 1 žloutek, strouhanka k dokončení, olivový olej dle potřeby, mořská sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

Postup: Rozpulte lilky a nakrájejte je na tenké plátky. Rozprostřete je na linku, posypejte solí a nechte „vypotit“, potrvá to asi 30 minut. Poté lilky osušte papírovou utěrkou a přeneste na plech. Pokapejte je olivovým olejem a dejte péct na 10 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Dejte stranou chladit. V rozehřáté pánvi s olivovým olejem opečte pokrájenou cibuli a česnek. Po 3 minutách přidejte maso a po další chvíli rajčata, pyré, cukr, oregano a vývar. Ztlumte plamen a vřate asi 15 minut. Mezitím si připravte bešamel. Rozpusťte v pánvi máslo, přisypte mouku a opékejte asi 1 minutu. Za stálého míchání přilijte trochu mléka a až směs zhoustne, přilijte zbytek. Vařte asi 3–5 minut, aby byla směs opravdu hustá, pak odstavte z plotny a přimíchejte sýr a muškátový oříšek. Po 5 minutách, až bešamel trochu zchladne, přidejte vejce, sůl a pepř. Nyní předehřejte troubu na 180 °C. Do pekáčku naskládejte polovinu lilku, zalijte celou masovou směsí, navrch dejte zbylý lilek a završte bešamelem. Musaku zasypejte trochou strouhanky a dejte péct na 30–40 minut.

Autor: Nikita Rybová

11.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Skladník 25 000 Kč Hledáme kolegu, který bude zodpovědný za chod skladu, řádné značení a evidenci, přijímání a výdej zboží. Na centrální pobočce máme 2 sklady, jeden v budově kanceláří, druhý v hale o rozloze 6.104m2, podlahové plochy s 263 paletovými místy. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 14 900 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Stavební dělník - zedník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hlásit se na uvedený e-mail: info@mature-tp.cz. Pracoviště: Mature teplice s.r.o., Tyršova, č.p. 1007, 415 01 Teplice 1. Informace: Petr Jonáš, . Výroba - Výroba Zámečníci strojů 12 500 Kč Zámečníci strojů ZÁMEČNÍK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč, mzda max. 13000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: dobrý zdravotní stav, fyzická zdatnost, manuální zručnost, bezúhonnost, fyzicky náročná práce v dvousměnném provozu, občas i přesčasy, někdy i v So (dle zakázek), Předem nutno volat - po 14:00 hod.. Pracoviště: Bruskov stav družstvo -, 375 01 Týn nad Vltavou 1. Informace: Artur Shtainkuhler, +420 774 158 231. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 18 000 Kč Zámečníci strojů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Hodonín a okolí. Svářečský průkaz E1, CO, ŘP sk. B - výhodou, spolehlivost, samostatnost, flexibilita. Kontakt na tel. 606 515 864 denně od 7:00 do 14:30 hod, na mail: firma@cevela.info, osobně denně v 7:00 hod.. Pracoviště: Čevela, spol. s r.o., Milíčova, č.p. 3884, 695 01 Hodonín 1. Informace: Eva Přikrylová, +420 606 515 864.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bezpečnostní akce „Mládež a alkohol“.
AKTUALIZOVÁNO
1 3

Policie chystá rozsáhlé kontroly kvůli nalévání alkoholu dětem

Bojový stíhač JAS-39 Gripen, ilustrační foto
2 3

Ve Švédsku se po srážce s ptákem zřítila stíhačka. Pilot se katapultoval

AKTUALIZOVÁNO

OBRAZEM: U Pňovan hoří les, zasahuje i letecká hasící služba

V Pňovanech na severním Plzeňsku hasiči vyhlásili kvůli požáru lesa zvláštní stupeň poplachu. Do boje s ohněm nasadili pozemní jednotky a i letecké. Další z požárů je u trati u Plané. České dráhy proto dočasně zastavily dopravu mezi Plzní a Stříbrem.

Čtení jmen obětí, vzpomínky, koncerty. Václavské náměstí si připomíná invazi

Dnešní program k 50. výročí okupace roku 1968 v dolní části Václavského náměstí v Praze začal v 11:45 čtením jmen lidí, které stal příjezd sovětských vojsk život. Následovat bude až do večera série koncertů a projevů osobností.

Policista vytáhl na řidiče zbraň. Taktický prvek, hájil se před soudem

Vysoký policejní důstojník Vladimír Slavotínek, který vloni 21. září s pistolí v ruce zasáhl proti řidiči, jenž jej problikal na Karlovarské třídě v Plzni, v úterý stanul před soudem. Kvůli zneužití pravomoci úřední osoby může jít do vězení až na pět let nebo mu hrozí zákaz činnosti.

Slovenští politici: Je naší povinností chránit svobodu. Komunismus byl zločinný

Porušení Varšavské smlouvy se v srpnu 1968 týkalo celého Československa, proto se k němu dnes vyjadřují také slovenští politici. Prezident Andrej Kiska například uvedl, že povinností všech je ochrana svobody, poslanec Národní rady SR Miroslav Beblavý pak připomněl hrůzný zážitek, s nímž se tehdy musela vypořádat jeho matka.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT