Vítězný sýr - Gourmino Le Gruyère AOP - získal od hodnotitelů 98,423 bodu ze sta možných. V soutěži porazil téměř 3000 konkurentů z celého světa.

Michael Spycher ve své sýrárně pracuje výhradně s mlékem od 12 lokálních farmářů, kteří své krávy pasou v okolí pěti kilometrů od výrobny. Celkem za rok vyrobí 85 tun gruyèru, celková roční produkce ve Švýcarsku dosahuje kolem 32 tisíc tun.

Šampionát se koná každé dva roky 

Sýrařské mistrovství světa se koná každé dva roky ve městě Madison a několikastupňové hodnocení přihlášených zabere ve více než 130 kategoriích několik dní. Na hodnocení vzhledu, chuti a vůně sýrů se podílí pětapadesátičlenná porota, v níž jsou zastoupeni potravinářští experti, výrobci i prodejci.

Svět kvalitních sýrů je však stále opředen řadou tajemství a nedorozumění. Ty v nejlepším případě ubírají na požitku a v nejhorším ho až zcela zničí.
Plastová fólie, červené víno či struhadlo? Lidé mají o sýrech mylné informace

Druhé místo v soutěži sýrů letos obsadil vyzrálý sýr Appenzeller ze švýcarského Niederbürenu, na třetím místě skončil rakouský sýr Erzherzog Johann ze štýrského Knittelfeldu.