V TEXTU NAJDETE:
Tarhoňa je druh těstoviny, která se často používá ve slovenské a maďarské kuchyni. Oblibě se ale čím dál více těší i u nás. O recept, jak s tarhoňou připravit vepřové na houbách, se pro časopis Gurmet podělila vítězka soutěže MasterChef z roku 2019 Kristína Nemčková.
„O jídle ráda přemýšlím a v hlavě vytvářím kombinace, které pak reálně zkouším,“ uvedla Kristína Nemčková v rozhovoru pro Deník.
Recept na vepřové na houbách podle Kristíny Nemčkové:
Suroviny na omáčku:
- 45 g másla
- 2 velké šalotky
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 100 ml bílého vína
- 100 g malých hnědých žampionů
- 400 ml vývaru nebo vody
- sůl a pepř
Z instagramového profilu made_by_kristina :
Tarhoňa:
- 200 g tarhoni
- 2 l vody
- sůl
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky lanýžového oleje
Maso:
- 900 g vepřové kotlety bez kosti
- slunečnicový olej
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce másla
- sůl a pepř
Houby:
- 4 hlívy královské
- 2 lžíce másla
- 1 svazek hnědých hub shimeji
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- sůl a pepř
Postup receptu:
- V malém hrnci rozehřeji máslo a přihodím najemno nasekané šalotky a lístky tymiánu. Za občasného míchání opékám šalotku dozlatova 10 minut. Poté přiliji víno a přihodím čtvrtky žampionů. Nechám vypařit alkohol, zaliji vývarem, ochutím solí i pepřem a vařím 15 minut. Uvařenou omáčku rozmixuji dohladka.
- Tarhoňu dám do vroucí osolené vody smíchané s olejem a vařím 4 minuty. Přecedím, vrátím do hrnce a dochutím solí a lanýžovým olejem.
- Vepřovou kotletu nakrájím na 4 steaky o tloušťce 1,5 centimetru. Maso osolím a opepřím z obou stran a troubu rozehřeju na 150 °C. Na pánvi rozpálím olej, vložím 2 steaky a opékám je 1,5 minuty z každé strany. Pak pánev odstavím, přihodím 2 snítky tymiánu, jeden rozbitý stroužek česneku a 2 lžíce studeného másla. Pak oba steaky přelévám rozpuštěným máslem. Přendám na plech a připravím zbývající dva steaky. Všechny dám péct do trouby na 7 minut. Po upečení je nechám 7 minut odpočinout.
- Hlívy královské rozříznu napůl a zevnitř naříznu. Na pánvi, kde jsem opékala steaky, rozehřeji lžíci másla a přidám hlívy naříznutou stranou dolů. Opékám je minutu, otočím a přihodím i shimeji, nasekaný tymián, osolím, opepřím a společně opékám ještě 1 minutu. Pak přihodím i zbytek másla, hlívy oglazuji a servíruji.
Kristína Nemčková: Bála jsem se, že MasterChef bude jako Vyvolení. Porotci jsou drsní, ale féroví: