EL EMIR

Kde: Praha
Za kolik se najíte: 290 až 590 korun
Proč právě sem: Orientální restaurace El Emir láká náročné zákazníky na libanonská jídla. Nabízí několik speciálních menu pro jednoho až čtyři strávníky s názvem Poprvé v libanonské restauraci. Také se vyznačuje bohatou nabídkou studených a teplých předkrmů. Na své si přijdou i milovníci ryb a mořských plodů. Libanonské speciality z prvotřídních surovin připravují zkušení šéfkuchaři. Interiér podniku svým designem návštěvníky přenese do dálek orientu.

NAMASTE HIMALAYA

Kde: Jihlava
Za kolik se najíte: 100 až 210 korun
Proč právě sem: Pravá nepálsko-indická restaurace láká ke stolům návštěvníky vůní koření, exotickou výzdobou i uklidňující hudbou. Pokrmy servírují rodilí  Nepálci, kteří se kuchařskému umění učili od indických mistrů a získali mnoho ocenění. Při pečení využívají tradiční asijskou hliněnou pec Tandoor. Lidé mohou ochutnat masové i vegetariánské pokrmy, polévky, saláty  a dezerty. Typické jsou různé druhy omáček, které se nabírají do úst pomocí placky. Restaurace nabízí i výhodné polední menu.

Infografika

MODRÝ ZUB

Kde: Praha
Za kolik se najíte: 180 až 390 korun
Proč právě sem: Milovnící pikantních jídel si přijdou na své v luxusní thajské restauraci Modrý zub. V centru Prahy jim speciality přichystají rodilí thajští kuchaři.  Před pálivostí pokrmů varují počtem papriček na jídelním lístku. Stupeň pět je pouze pro milovníky adrenalinu. Zájemci si mohou vychutnat speciality z nudlí, jasmínové rýže, tofu, mořských plodů nebo třeba thajskou královnu mezi polévkami Tom Kha Kai. Vybrat si mohou ze tří poboček v ulicích Spálené, Jindřišské a Andělu.

SUSHI SAKURA

Kde: Karlovy Vary
Za kolik se najíte: 300 až 600 korun
Proč právě sem: Hosté se usadí kolem velkého stolu Teppanyaky. Čeká je nevšední prožitek. Kuchař totiž pokrmy připraví přímo před jejich zraky na ocelovém grilu. Gurmánský zážitek zahrnuje krémovou polévku z hrášků a sójového lusku, salát z mořských řas a zmrzlinu ze zeleného čaje s černým sezamem. Vybírat si mohou z několika hlavních chodů a příloh. Oblíbený je například humr s grilovanou zeleninou. Zážitková restaurace nabízí i klasické menua možnost posezení v centru lázeňského města.

SAMOVAR

Kde: Brno
Za kolik se najíte: 120 až 315 korun
Proč právě sem: Kvůli ochutnání severoasijské kuchyně nemusí lidé jezdit až do Ruska. Boršč, soljanku, pelmeně a další tradiční speciality najdou i v centru Brna. Kuchaři restaurace Samovar vycházejí z domácích ruských receptů. Staroruskou kulturou je inspirován i celkový design podniku. K jídlu nabízejí zákazníkům typickou vodku. Když někoho nevšední chutě zaujmou, může si rovnou některé potraviny či nápoje nakoupit v obchodě s ruskými specialitami. Prodejna je součástí restaurace.

STREETPHO

Kde: Liberec
Za kolik se najíte: 129 až 300 korun
Proč právě sem: Moderní liberecké bistro StreetPho nabízí speciality vietnamské kuchyně. Především se zaměřuje na tradiční polévky Pho. Zákazníci se dále mohou těšit například na vietnamský salát nebo grilovaný bůček Bun Cha původem z Hanoje. Na vegetariány čekají bezmasé varianty s tofu. Restaurace v centru města láká i moderním designem. Založit podnik napadlo majitele při toulkách Asií. Zaujaly ho exotické pouliční pokrmy, které se rozhodl nabízet i v České republice.

Infografika

THE ROYAL MAHARAJA ORIENTAL INDIAN RESTAURANT

Kde: Hradec Králové
Za kolik se najíte: 145 až 245 korun
Proč právě sem: Hlavní myšlenkou podniku je, aby se každý zákazník cítil jako král nebo královna v mahárádžově stylu. Indickou atmosféru pomáhají navodit výrazné barvy, honosný design interiéru a orientální hudba. Jídelníček nabízí široký výběr z mnoha masových i vegetariánských jídel. Po ochutnání tradiční kuchyně si mohou hosté dopřát odpočinek nad šálkem povzbuzujícího indického čaje nebo si vypůjčit vodní dýmku. Podnik má další pobočku v Liberci.

ČÍNSKÁ RESTAURACE U BÍLÉHO KONÍČKA

Kde: Pardubice
Za kolik se najíte: 99 až 329 korun
Proč právě sem: Oblíbená čínská restaurace má v Pardubicích již třináctiletou tradici. Zákazníci si ji zamilovali díky širokému výběru z více než sto dvaceti asijských jídel a cenové dostupnosti. Podnik si zakládá na používání čerstvých a kvalitních surovin. Specializovaní šéfkuchaři získali ocenění i na mezinárodních soutěžích. Kromě typickýc  restovaných nudlí, jarních závitků či sushi nabízí i speciality jako krevety na horké litinové plotně nebo lví hlavy, což jsou drobné kuličky z vepřového masa.

THE KATHMANDU NEPALI RESTAURANT

Kde: Olomouc
Za kolik se najíte: 130 až 210 korun
Proč právě sem: Indická a nepálská restaurace Kathmandu nabízí širokou škálu variací orientálních jídel. Strávníci si vyberou z devítí způsobů kuřecího kari.  Pro milovníky jehněčího masa zase kuchaři připraví jehněčí na deset způsobů. Podnik nabízí i speciální polední menu formou bufetu, ze kterého si strávník nabere, kolik jídla sní, a zaplatí jen za jednu porci. Interiér restaurace navozuje dálnovýchodní atmosféru. Obsluha je schopná se zákazníky komunikovat v češtině a angličtině.

GOKANA SUSHI BAR

Kde: Ostrava
Za kolik se najíte: 138 až 781 korun
Proč právě sem: V prvním ostravském sushi baru si zakládají na kvalitních a čerstvých surovinách. Kromě sushi nabízejí i speciální japonské menu. Sám šéfkuchař ho sestavil po stáži v restaurac Narisawa, která se řadí k nejlepším na světě a získala dvě michelinské hvězdy. Mezi nabízené speciality patří například kuře se žloutkem, miso šťávou, celerovým pyré a zeleninovým salátem. Restaurace láká i moderním interiérem. Slovo gokana znamená v japonštině „luxusní“.

Lucie Kohoutková a Ladislav Zouhar