Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

To nejsladší hořké pokušení

Když se z kuchyně line vůně kávy, přiláká celou rodinu. Co takhle, kdybychom vám řekli, že si na ní můžete pochutnat kdykoliv během dne, a to klidně i večer?

15.3.2018
SDÍLEJ:

Nad šálkem horké kávy se scházíme s přáteli i s kolegy, probouzíme se s ní do nového dne, pijeme ji po obědě jako digestiv a když zrovna není teplo, relaxujeme s ní v teple domova. Není proto divu, že v žebříčku nejoblíbenějších nealkoholických nápojů se po vodě řadí hned na druhé místo. Statistiky uvádějí, že na celém světě se ročně vypije kolem 400 miliard šálků kávy. Další odhad týkající se kávy říká, že kávovníkový průmysl zaměstnává více než 25 milionů lidí. Mezi ně – farmáře, pěstitele a sběrače – se ale nepočítají zaměstnanci kaváren nebo výroben kávových příslušenství.

Káva je prostě všudypřítomná a oblíbená všemi bez ohledu na pohlaví, náboženství nebo rasu… Pokud zrovna nepatříte k nejužší skupině „přátel černého moku“, možná nevíte, že kdysi dávno se kávové zrno konzumovalo žvýkáním. Příslušníci kočovných afrických kmenů Oromos je míchali s živočišným tukem a tvarovali do kuliček, které žvýkali před bojem s nepřátelskými kmeny. Od té doby, co k nám káva doputovala z afrických a arabských zemí, již uplynuly stovky let. Konzumovat ji dnes lze výhradně jako nápoj, i když technikám její přípravy a pestrosti, co do výběru, se opravdu meze nekladou.

Když zajdete do lepší kavárny, baristé vám nabídnou hned několik druhů zrn, kávu s kofeinem či bez kofeinu, a pak se zeptají, jakým způsobem byste si ji přáli připravit. Nejčastější metodou je příprava přes kávovar na espreso, i když dnes tyto přístroje umějí i cappuccino nebo café latté. Stále populárnější se stává moka konvička, se kterou má káva plnou a intenzivní chuť, nebo french press, který se zas vyplatí pro větší skupinu osob. Na výsluní už se pomalu dostává i tzv. Hario V60. Tato metoda zas funguje na principu manuální filtrace přes skleněný či porcelánový dripper. V kavárnách dnes uvidíte i sofistikovanější přípravy, třeba přes vacuum pot, chemex, aeropress nebo dobře známý překapávač.

Jenže která je ta nejlepší? Odpověď je jednoduchá – ta která vám nejvíc chutná. Stačí trochu experimentovat a tu svou „pravou“ najdete. Než se tak stane, udělejte si radost klasickým espresem. Káva je totiž v mírné míře zdraví prospěšná. Kromě toho, že skvěle chutná, obsahuje sacharidy, bílkoviny nebo vlákninu a také je výborným antioxidantem. Protože pít ji několikrát denně by kvůli tlaku bylo nebezpečné, doporučujeme ji nahradit sladkým dezertem, který voní po kávě. Bude to cheesecake nebo affogato?

TIP: Chcete-li se dozvědět více zajímavostí i praktických rad o kávě, najdete je v knize U kávy o kávě a kávovinách od Jozefa Augustína (vyd. Jota, 398 Kč).

RECEPTY:

Ledový cheesecake
Na 1 dort, 30 minut + chlazení

Suroviny: 370 g máslových či kávových sušenek, 75 g másla, 50 g tmavé čokolády, 50 g mléčné čokolády, 1 l kávové zmrzliny; NA POLEVU: 300 ml zlatého sirupu, 100 g světlého třtinového cukru, 75 g másla, 30 ml bourbonu, 125 ml smetany ke šlehání, špetka soli

Postup: Sušenky, změklé máslo a na kousky rozlámané obě čokolády dejte do kuchyňského robotu a zpracujte ve žmolkovitou hmotu. Do dortové formy o průměru 23 cm vtlačte těsto tak, abyste jím pokryli dno i okraj formy. Vložte asi na hodinu do ledničky, aby korpus ztuhl. Mezitím vyndejte z mrazáku zmrzlinu, a jakmile povolí, nakrájejte ji lžící, zamíchejte a naplňte jí korpus a vraťte ho do ledničky. Do kastrolu vlijte zlatý sirup, přidejte cukr, sůl a máslo a nechte na mírném žáru rozpustit. Poté zvyšte žár, vařte 5 minut, přilijte bourbon a počkejte, až se obsah směsi zredukuje. Pak přimíchejte smetanu a omáčku nechte vychladnout. Ještě než bude úplně tuhá, pokryjte jí zmrzlinovou vrstvu dortu a dejte do mrazáku. Cheesecake podávejte ledově vychlazený.

Affogato aneb Utopený pohár
Pro 6 osob, 30 minut

Suroviny: 250 ml silnějšího espresa, 3 lžičky krupicového cukru, 4–6 mandlových sušenek amaretti, 400 g konzervovaných třešní nebo 6 lžic marsaly či jiného likérového vína, 100 g 70% hořké čokolády, 500 g vanilkové zmrzliny

Postup: Smíchejte horkou kávu kávu s cukrem. Na dno šesti skleniček či čajových šálků nalámejte mandlové sušenky. Máte-li k dispozici třešně, osušte je a rovnoměrně rozdělte. To samé udělejte s čokoládou, přičemž si malou část nechte na závěrečné zdobení. Nalijte do šálků marsalu, doplňte kopečkem zmrzliny a zalijte horkou kávou. Před podáváním affogato zasypte strouhanou čokoládou.

Tiramisu
Pro 6 osob, 30 minut + chlazení

Suroviny: 560 ml smetany ke šlehání, 250 g mascarpone, 75 ml marsaly, 5 lžic krupicového cukru, 300 ml silného espresa, 175 g dlouhých italských piškotů, 25 g kvalitní hořké čokolády, 2 lžíce kakaa holandského typu

Postup: Ve velké míse smíchejte smetanu s mascarpone, marsalou a krupicovým cukrem. Pomocí metly ušlehejte do tuhé pěny. Připravte si dortovou formu a piškoty. Namáčejte je postupně z obou stran v již studené kávě a postupně skládejte na dno vedle sebe. Navrch přidejte polovinu bílé směsi a postup opakujte. Zdobení završte posypáním tiramisu najemno nastrouhanou čokoládou a hořkým kakaem. Před podáváním dejte alespoň na hodinu vychladit.

Kávové brownies
Pro 6 osob, 30 minut + chlazení

Suroviny: 225 g kvalitní hořké čokolády, 250 g másla, 4 vejce, 130 g krupicového cukru, 125 g hladké mouky, 1 vrchovatá lžíce instantní kávy

Postup: Předehřejte troubu na 170 °C. Rozlámejte čokoládu na kousky a spolu s máslem ji rozpusťte v žáruvzdorné míse nad vodní lázní. Odstavte, až bude směs hladká. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, potrvá to asi dvě minuty. Přidejte mouku, kávu a znovu promíchejte. Vlijte čokoládovou směs a ještě jednou promíchejte. Těsto nalijte do předem vymazaného a vysypaného pekáče a pečte asi 25 minut. Podávejte při pokojové teplotě.

Panna cotta s kávovým sirupem
Pro 4 osoby, 30 minut + chlazení

Suroviny: lžičky jemně mleté želatiny, 500 ml smetany ke šlehání, 40 g přírodního cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, rostlinný olej na vytření formiček

Na sirup:

180 ml espresa (či jiné silné kávy), 60 g krupicového cukru

Postup: Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut stát, aby absorbovala vodu. Čtyři formičky o objemu 125 ml zlehka vymažte olejem. Smetanu svařte v rendlíku spolu s cukrem a vanilkovým extraktem na středním plameni. Občas zamíchejte. Přidejte želatinu a vařte 1–2 minuty, aby se rozpustila. Směs přeceďte a vlijte do vymazaných (plastových) formiček. Dejte na 4–6 hodin chladit, aby se zpevnily. Na sirup svařte kávu s cukrem – míchejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí. Pak zvyšte plamen a vařte 5–8 minut, aby směs zhoustla a zredukovala se. Vychlaďte. Pět minut před podáváním vyndejte panna cotty z lednice a vyklopte. Podávejte přelité kávovým sirupem.

Autor: Nikita Rybová

15.3.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Strojní inženýři a projektanti 30 000 Kč Strojní inženýři projektanti, konstruktéři projektant strojů a zařízení pro nápojový průmysl. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 45000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Kopecky - cheops s.r.o., Hromádky z Jistebnice, č.p. 1725, 583 01 Chotěboř. Informace: Jana Kopecká, +420 725 518 738. Gastronomie - The Pub Praha 6 hledá kuchaře 30 000 Kč Pomocný kuchař Moderní značková restaurace The Pub Praha 6, ulice Čs armády 22 hledá pomocného kuchaře/kuchařku, se znalostí teplé i studené kuchyně, osobnost se zájmem o moderní gastronomii. Informační technologie - Informační technologie Technici uživatelské 35 000 Kč Technici uživatelské podpory informačních a komunikačních technologií programátor - průmyslová automatizace. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 35000 kč, mzda max. 75000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - výroba strojů především pro pivovary, - výjezdy na spuštění u zákazníka (především západní Evropa) 1-2 týdny, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Kopecky - cheops s.r.o., Hromádky z Jistebnice, č.p. 1725, 583 01 Chotěboř. Informace: Jana Kopecká, +420 725 518 738. Gastronomie - RESTAURACE - VÝČEPNÍ, PRAHA 4 32 000 Kč Nejmodernější výčepní technologie. Nově zrekonstruovaná provozovna. Tankový Prazdroj a Gambrinus. Krátký/dlouhý týden. Zájemci pište SMS na tel., obratem se dozvíte termín pohovoru. Restaurace Stodola 832/2, Praha 4-Háje. Nástupní plat 32.000 Kč čistého.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Airbus A319.
7

ČSA končí s letadly A319. Půjčí je Eurowings a vrátí leasingovým firmám

Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Jan Hamáček
6

Hamáček hledá náhradu za Tuhého. Vyhlásil výběrové řízení na šéfa policie

Potvrzeno. Demolice torza Morandiho mostu v Janově začne v půli prosince

Demolice zbytků mostu architekta Riccarda Morandiho v italském Janově započnou 15. prosince. Bourání by mělo trvat přesně jeden měsíc, přičemž stavět se rovnou začne i nový most. Dálniční stavba se zřítila přesně před 90 dny, při tragédii tehdy zahynulo 43 lidí. O konečné verzi projektu nového mostu italské úřady rozhodnou do konce listopadu.

Dítě pojmenovali Adolf. V Británii soudí skupinu neonacistů

V Británii byla v soudním procesu shledána vinnou skupina tří lidí kvůli členství v zakázané radikální organizaci a propagaci nacismu. Porota soudu rovněž přihlédla k tomu, že pár, který byl součástí skupiny, dal svému dítěti prostřední jméno Adolf. Tím měl oslavovat nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Konečný verdikt ještě nepadl.

Podvodník nabízel hokejovou výstroj. Vylákal z lidí přes půl milionu

Koupit hokejovou výstroj přes internet od neznámého muže se nevyplatilo dvaatřiceti zájemcům. Podvodník, který zboží nabízel, ale nikdy neposlal, z nich vylákal přes půl milionu korun.

Zbývá den do odevzdání nominací. Adepti na šéfa Senátu zůstávají tři

Kandidáti na předsedu Senátu zůstávají den před odevzdáním nominací tři - Jaroslav Kubera (ODS), Jan Horník (STAN) a Václav Hampl (za KDU-ČSL). Adeptů na místopředsedy horní komory je šest. Vedle Kubery a Horníka to jsou dosavadní šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) a nynější místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL. Nováčky v užším vedení horní komory asi budou Jiří Oberfalzer (ODS) a Jiří Růžička z klubu Starostů.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT