V jednoduchosti je síla, i na talíři. Uvařte si čtyři snadná, ale výborná jídla
O víkendu se raději věnujete odpočívání nebo zábavě a svou kreativitu projevujete úplně jinde než v kuchyni? Jste typ člověka, který upřednostňuje krátkou přípravu, ale zároveň trváte na tom, že každé jídlo musí být dalším zpestřením dne? Pak potřebujete znát pár receptů na vaření pokrmů, které vám nezaberou mnoho času, a přitom si opravdu pochutnáte.
Mangold je zázrak. Na záhonech přečká prakticky všechno, včetně vysokých mrazů, proto jej lze sklízet kdykoliv. Částečně tak v kuchyni nahrazuje špenát a jeho využití je všestranné. Když si z něj připravíte krémovou polévku, uděláte i něco pro své zdraví, protože mangold obsahuje významné množství vápníku, železa, hořčíku a vitaminu C. Zároveň pomáhá střevní mikroflóře, protože má spoustu vlákniny.
Smaženou rýži u nás znáte z vietnamských a čínských rychlých občerstvení. Ale můžete si ji vemi rychle připravit sami doma, a ani k tomu nebudete potřebovat mnoho surovin. Vše, co potřebujete, je pár věcí, které najdete ve spíži nebo v lednici. Jen si sežeňte klíčky mungo, které možná běžně nepoužíváte, ale jsou bohaté na bílkoviny a minerální látky (vápník, draslík, hořčík či železo). Stojí to za to i chuťově.
A pak je tu jednoduchá večeře, kuskus s tuňákem. Tento pokrm připravíte zhruba za deset minut a budete se k němu rádi často vracet. Triviálnější na přípravu už je snad jen chleba s máslem.
Sázka na klasiku
Poměrně rychlá a jednoduchá je i příprava karbanátků s petrželovou natí, kterou seženete velmi jednoduše ve kterémkoli ročním období. Dobře vybírejte maso, protože čím kvalitnější bude, tím víc vám budou karbanátky chutnat.
Polévka z mangoldu
Ingredience: 200g mangoldu, 2 lžíce sádla, 2 velké cibule, 50 g hladké mouky, 1 dl polotučného mléka, 1 l masového vývaru, 100 g slaniny, sůl, pepř mletý
Postup: Mangold zbavte tvrdých řapíků a důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Na sádle orestujte cibulku a slaninu, zaprašte moukou, zasmahněte světlou jíšku. Zalijte vývarem, přidejte mangold, osolte, opepřete a povařte doměkka. Nakonec rozmixujte a zjemněte mlékem. Polévku je možné ještě dochutit kořením a solí.
Smažená rýže s klíčky mungo
Ingredience: 200 g dlouhozrnné rýže, 200 g baby mungo klíčků, 200 g mraženého hrášku, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce cukru
Postup: Rýži uvařte tak, aby byla „na skus“. Pak rozpalte pánvičku na 140 °C a dvě minuty smažte klíčky mungo na slunečnicovém oleji, poté neváhejte a rychle přisypejte rýži, k ní rovnou i hrášek a opatrně míchejte. Přidejte cukr a sójovou omáčku a vše pak smažte tři až čtyři minuty. Podávejte zatepla.
Kuskus se zeleninou a tuňákem
Ingredience: 150 gramů kuskusu, 100 g tuňáka v oleji, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 mrkev
Postup: Do pánvičky dejte olej a klidně použijte ten z konzervy s tuňákem. Rozpalte jej a restujte v něm dvě minuty mrkev, kterou jste nakrájeli na kostičky. Předejte pak na plátky rozdělený česnek. Přisypte kuskus a jen krátce orestujte. Přidejte sůl a pepř, případně další koření, které vám vyhovuje. Potom vše zalijte horkou vodou tak, aby jí mohl kuskus nasát, kolik bude chtít. Nechte přikryté pokličkou odpočívat asi pět minut, mezitím natrhejte tuňáka z konzervy na menší kousky, které pak promícháte s obsahem pánve. Konzumovat tuto večeři můžete ihned.
Karbanátky s petrželovou natí
Ingredience: 500 g mleté maso vepřové, 500 g mleté maso hovězí, 120 g strouhanky, 2 vejce, petrželová nať, 120 g tvrdého sýra, sůl, 2 dl slunečnicového oleje, 2 stroužky česneku, 1 cibule, zelenina jako příloha
Postup: Mletá masa smíchejte dohromady, přidejte do nich sůl, strouhanku, vejce, sýr, prolisovaný česnek a petrželovou nať. Množství natě, která je chuťově výrazná, si sami určete podle libosti. Hmotu pak prohnětete rukama a vytvoříte si karbanátky o velikosti, kterou preferujete.
Ideální jsou ale menší kousky, zhruba na půl dlaně, protože se tak osmaží více použitého masa. Na smažení použijte slunečnicový olej a karbanátky nechte ležet v rozpáleném oleji asi pět minut, otáčejte je tak, aby byly rovnoměrně opečené ze všech stran.
Jako přílohu ke karbanátkům můžete mít bramborovou kaši nebo třeba restovanou zeleninu – na olivovém oleji chvíli restujte na plátky nakrájenou papriku, mrkev, česnek, cibuli, případně řepu a celer.