Tak například v Německu neexistuje jedno typické jídlo, liší se kraj od kraje a rodina od rodiny. Nejčastěji je to ale bramborový salát s klobásou, husa či kachna, raclette či fondue.

Drůbež si dopřávají i v Británii, na slavnostní stůl patří pečený krocan, krůta, kachna nebo i kuře, vše v doprovodu nejrůznější zeleniny a dalších příloh. Jako předkrm je tradicí krevetový koktejl a zlatým hřebem je sladký pudink, který se polije alkoholem a hořící se nese ke stolu.

Receptář - speciál VánoceŠvédi zase v předsvátečních dnech pojídají Luciiny kočky neboli lussekatter – sladké bochánky obarvené šafránem dozlatova. V Itálii nechybí nadýchaný moučník pannettone, Dánové si jako sladkost po hlavním jídle nejčastěji dopřávají rýžový pudink s mandlemi – risalamande – politý nejčastěji višňovou omáčkou.

A když jsme zmínili Švédsko, přidáváme recept na nápoj Glögg, který vás i v hodně mrazivých dnech stoprocentně rozehřeje. Budete k němu potřebovat:

750 ml červeného vína (merlot)
200 ml vodky
150 g hnědého cukru
10 zelených tobolek kardamomu
10 hřebíčků
1 svitek skořice
1 badyán
2,5cm kousek zázvoru
100 g rozinek
1 biopomeranč
2 lžíce mandlí

Příprava: Do hrnce dejte víno, vodku, cukr, koření, pokrájený zázvor, rozinky a kůru z pomeranče. Zahřejte, ale nevařte! Po 2 minutách vypněte a nechte 1 hodinu stát. Sceďte, zahřejte, do každé slenky či hrnku dejte pár mandlí a povařených rozinek a dolijete horkým nápojem.

Mnohem víc o specialitách v těchto zemích, ale například i ve Švýcarsku či Francii se dozvíte z vánočního speciálu měsíčníku Receptář, který je právě na stáncích. Samozřejmě nechybí ani množství receptů na sváteční speciality z evropských zemí.

Kromě toho ve vánočním speciálu Receptáře najdete:

- rozhovor s Václavem Neckářem
- článek o ledařích v Česku,
- naučíte se vytvářet adventní věnce
- dozvíte se, které rostliny vám budou kvést i na Vánoce
- přečtete si o výrobě loutek a vůbec o práci se dřevem a spoustu dalších zajímavostí.