Brambory jsou výbornou základní surovinou do nejrůznějších polévek. Klasikou je bramboračka, česnečka nebo houbová polévka, ale výborná je i kombinace s čočkou nebo hrachem. Sympatické propojení chutí pak poskytne špenát s nivou, stejně jako petrželová nať, to jsou ingredience, které se s brambory přímo snoubí.

Také bramborové knedlíky jsou delikátním zpracováním lilku brambory, jak zní přesný název popisované plodiny. A zdravým - obzvlášť když při jejich přípravě použijeme celozrnnou špaldovou mouku.
A pokud máte brambory spojené hlavně s přípravou bramboráků, bramborových hranolků a podobných, ne zrovna zdraví prospěšných jídel, pak vyzkoušejte domácích chipsy, které jsou přece jen o něco méně škodlivé, když si je připravíte na nepřepalovaném tuku, nepřesolíte je a rozumně naložíte i s kořením.
Bramborová polévka s čočkou
Ingredience
- 4 velké brambory
- 100 g čočky
- 2 lžíce másla
- 2 mrkve
- 1 pórek
- 1 petržel
- 1/8 celeru
- sůl, kmín, majoránka
- petrželová nať
Postup
Nechte si nabobtnat čočku, nejlépe přes noc. Brambory zbavte slupek, nakrájejte je na menší kostky. Nadrobno pokrájejte i mrkev, petržel a celer, na tenké plátky pórek. Ten dejte jako první na pánvičku s rozehřátým máslem, po osmahnutí přidejte i brambory a všechnu další zeleninu. Osolte, přidejte kmín a majoránku. Restujte 3 minuty a pak podlijte 750 ml vody. Přidejte čočku a vařte až do změknutí. Zdobit můžete nasekanou petrželovou natí.

Zapečené brambory se špenátem a nivou
Ingredience
- 500 g brambor
- 200 g nivy
- 200 g listového špenátu
- 4 stroužky česneku
- 3 vejce
- sůl, pepř
- 50 ml olivového oleje
Postup
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky, stejně jako česnek. Ten osmahněte spolu se špenátem na olivovém oleji. Připravte si nivu a protlačte ji hrubým struhadlem. Do vymaštěného pekáče vložte vrstvu plátků brambor, kterou osolíte a opepříte. Pak na vrstvu nasypejte sýr a rozprostřete podušený špenát. Vrstev vytvořte několik, nahoru pak dejte jako poslední brambory. Rozehřejte troubu na 180 °C a 45 minut zapékejte.

Zelí s celozrnnými bramborovými knedlíky
Ingredience
- 750 g brambor
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g krupice
- 1 vejce
- 1 lžička octa
- sůl
- 1 hlávka bílého zelí
- 250 g másla
Postup
Brambory uvařte ve slupkách. Slijte je, nechte okapat a oloupejte. Pak je protlačte struhadlem nebo lisem a přidejte celozrnnou mouku, krupici, vejce a ocet. Přidejte sůl podle chuti a propracujte, až vznikne hutné těsto. Na pomoučeném vále pak vytvořte čtyři podlouhlé šišky, knedlíky. Ty pak uvařte v osolené vodě, bude to trvat zhruba dvacet minut. Před podáváním je nakrájejte na plátky silné jeden až dva centimetry. Zelí nakrouhejte na nudličky a promíchejte se solí. V pánvi rozpusťte máslo a přidejte zelí. Míchejte bez ustání, aby se zelí nepřipálilo. Když zezlátne, je hotovo.

Domácí chipsy
Ingredience
- 500 g brambor
- 50 g tvrdého sýra
- 20 ml olivového oleje
- sůl
Postup
Brambory omyjte a nakrájejte na plátky i se slupkou. Vložte do mísy, zalijte studenou vodou a pořádně propláchněte. V sítu pak nechejte okapat a za pomoci čisté utěrky plátky osušte. Pak je vyskládejte na pečicí papír, rozprašovačem na ně naneste olej, zasypte strouhaným tvrdým sýrem a osolte. Shora položte druhý list pečicího papíru a pečte v troubě rozehřáté na 180°C asi půl hodiny. Křupavé chipsy pak vyskládejte na misku a podávejte.