Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Veganská výzva aneb moderní půst

  Před Velikonocemi, které letos připadají na 2. duben, tradičně probíhá půst. Kdy jindy než teď budete mít příležitost vyzkoušet si veganskou stravu? V čem tkví její kouzlo nebo které recepty zařadit do jídelníčku, vám prozradí blogerka Linda Müllerová.  

21.3.2018
SDÍLEJ:

polentová pizza s lilkemFoto: Shutterstock

Jaké jsou výhody veganského stravování a co jsou naopak jeho mínusy?
Veganství je pro mě etická záležitost, takže vnímám hlavně to, že kvůli mně zbytečně netrpí a neumírají zvířata. S tím se navíc pojí výhody environmentální, například co se týče snížení produkce skleníkových plynů. Pokud ke stravování člověk přistupuje zodpovědně, může počítat i se zdravotními benefity. Tenhle životní styl žádné mínusy nemá.

Mohla byste teď vyvrátit nějaký běžný omyl, který se o veganech/veganství traduje?
Někteří lidé si bohužel pořád myslí, že je veganství nezdravé. Přitom je to právě nadměrná konzumace živočišných výrobků, u které je prokázáno, že má negativní dopady na zdraví. Například červené maso zvyšuje pravděpodobnost vzniku některých typů rakoviny. Naopak konzumace rostlinných proteinů prokazatelně prodlužuje a zkvalitňuje život. Miliony zdravých veganů, mezi kterými je čím dál tím více profesionálních sportovců, to dokazují.

Jak vypadá Váš běžný jídelníček?
Snažím se baštit hodně ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin a tak. Vyhýbám se hlavně lepku, rafinovanému cukru a nezdravým tukům. To ovšem neznamená, že si čas od času nedopřeji „nezdravého“. Mám svoje dny.

Které suroviny užíváte nejčastěji?
Chilli a lahůdkové droždí. Protože ať to nasypu na cokoli, chutná to výborně.

Prozradíte nám nějaký svůj trik?
Umím vyrobit mléko z mandlí, sníh z cizrnového nálevu, šlehačku a karamel z kokosového mléka, sýr z kešu ořechů a vajíčko z lněného semínka.

Jaké to je mít vlastní kuchařku? Co v ní čtenáři mohou najít? Obsahuje něco „extra“ oproti Vašemu blogu?
Mít vlastní knížku je fakt hustý. Nakladatelství „Došel karamel“ mi jakožto autorovi poskytlo velikou svobodu, a tak má kuchařka vcelku neobvyklý a minimalistický design. Najdete v ní přesně 75 receptů. Taky má krásný přebal a hezky voní. A to se s blogem nedá vůbec srovnávat.

RECEPTY

Škubánky s dušeným zelím
Pro 2–4 osoby, 1 hodina a 30 minut, bez masa, bez lepku

Suroviny: na škubánky: 500 g brambor typu C, 150g hrubé mouky, sůl; na zelí: 1 kg červeného zelí, 2 červené cibule, 1 kyselé jablíčko, hrst nakrájených rozinek, 2 lžíce drceného kmínu, 2 lžíce cukru, 2 lžíce octa, sůl a pepř; navíc: 1 balení uzeného tofu, 2 červené cibule rostlinný olej

Postup: Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte vařit do osolené vody (mělo by jí být akorát tolik, aby byly brambory ponořené). Jakmile jsou uvařené do poloměkka, odstavte hrnec z plotny a polovinu vody slijte. Brambory zasypejte moukou a druhým koncem vařečky do nich udělejte několik důlků tak, aby byla vidět voda na dně. Zakryjte pokličkou a nechte 20 minut propařit na nejnižší teplotu. Propařené brambory rozšťouchejte, a jakmile směs získá správnou konzistenci (odlepuje se od stran hrnce), vytvarujte z ní pomocí dvou lžic jednotlivé škubánky. Až trochu vychladnou a ztuhnou, opečte je na oleji dozlatova.

Zelí rozdělte na čtvrtky, vyřízněte z nich košťál a zbytek nakrájejte na jemné proužky. Jablíčko pokrájejte na kostičky a větší rozinky nasekejte. Ve velkém hrnci nechte na oleji zesklovatět cibulku a přidejte k ní zbytek ingrediencí, tedy zelí, jablko, rozinky a všechna ostatní dochucovadla. Podlijte půl hrnkem vody, teplotu stáhněte na minimum a nechte dusit pod pokličkou přibližně 50 minut doměkka. Nakonec můžete ještě dochutit. Tofu a cibulku nakrájejte na kostičky a osmahněte na dostatečném množství oleje dokřupava.

Soba nudle s kapustičkami
Pro 1–2 osoby, 35 minut, bez masa, bez lepku

Suroviny: 100 g soba nudlí, 1–2 lžičky kokosového oleje, ½ červené cibule, 300 g růžičkové kapusty, 1–2 stroužky česneku, 2cm kousek zázvoru, ½ lžičky mletého koriandru, chilli dle chuti, cca 20 ml vody, 1 lžíce červené miso pasty, 1 lžička agávového sirupu, 1 lžíce rýžového octa, sezam, jarní cibulka a limetka k dokončení

Postup: Kapustičky omyjte, zbavte tvrdých košťálků a rozčtvrťte. Cibuli nakrájejte na proužky a nechte zesklovatět na oleji. Přidejte připravené kapustičky a restujte tak dlouho, dokud se na nich nezačnou objevovat hnědé fleky. Česnek se zázvorem nasekejte najemno a spolu s koriandrem a chilli přidejte ke kapustičkám. Jakmile směs začne vonět, zalijte ji vodou, zakryjte pokličkou a podusíme cca 10 minut. Soba nudle mezitím vložte do vroucí vody a uvařte doměkka. Kapustičky sundejte z plotny a přelijte lektvarem z miso pasty, octa a sirupu. Nudle sceďte, rozdělte na jednotlivé porce a naservírujte s hotovou směsí a měsíčkem limetky. Na závěr posypejte sezamovými semínky a jarní cibulkou.

Provensálský casserole s černou rýží
Pro 2 osoby, 1 hodina a 5 minut, bez masa, bez lepku

Suroviny: 150 g černé rýže, 300 ml vody, 2 lžíce olivového oleje, ½ červené cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička sušeného tymiánu, 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky, 1 lžička kmínu, ½ lilku, 1 malá cuketa, 1 žlutá paprika, 2 rajčata, 1–2 lžíce lahůdkového droždí, sůl a pepř dle chuti

Postup: Rýži několikrát propláchněte, přesypte do zapékací mísy a zalijte vodou. Nádobu zakryjte alobalem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 30 minut. Nadrobno nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji a přidejte nasekaný česnek s bylinkami. Jakmile směs zavoní, přidejte nakrájený lilek, cuketu a papriku. Necháme pět minut restovat a nakonec vmíchejte pokrájená rajčata. Po dalších pěti minutách sundejte z plotny a dochuťte lahůdkovým droždím, solí a pepřem. Po uplynulých 30 minutách zkontrolujte rýži, a pokud na povrchu nespatříte žádnou vodu, zapékací misku vyndejte z trouby a naplňte připravenou zeleninou. Opět přikryjte alobalem a dejte na 30 minut dopéct. Jakmile je zelenina měkká, sundejte alobal a misku dejte na několik minut pod gril, aby se na povrchu vytvořila krusta.

Polentová pizza s lilkem
Na 1 pizzu, 45 minut, bez masa, bez lepku

Suroviny: 10 lžic instatní polenty, 300 ml vody, ½ menšího lilku, 10 cm kousek pórku, černé olivy, sušená rajčata v oleji a sušená bazalka dle chuti, sůl a pepř dle chuti, čerstvý polníček navrch

Postup: Polentu pečlivě rozmíchejte ve vodě a krátce povařte. Nechte chvilku vychladnout. Mezitím si připravte zbytek ingrediencí. Lilek nakrájejte na co nejtenší plátky, posolte a nechte vypotit. Kolečka poté osušte papírovou utěrkou. Pórek a olivy rovněž nakrájejte na kolečka, rajčata na menší kousky (dodají jídlu tak trochu masovou chuť a jejich olej pizzu dostatečně omastí). Polentu rozprostřete na pečicím papírem vyložený plech a pomocí stěrky uhlaďte. Placka by měla být silná asi jeden centimetr. Pečte na 200 °C 10 minut. Poté vyndejte, poklaďte lilkem a posypejte zbytkem ingrediencí. Dochuťte solí, pepřem, sušenou bazalkou a dejte zpět do trouby na dalších 15–20 minut. Pizzu ihned přendejte na mřížku a nechte trochu zchladnout (bude se vám z ní lépe odstraňovat pečicí papír). Nakonec rozkrájejte a posypejte čerstvým polníčkem.

Autor: Nikita Rybová

21.3.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Grant William Robicheaux, Cerissa Laura Rileyová
19 9

Predátor v bílém plášti. Americký chirurg znásilnil stovky žen

Ilustrační foto.
8

Hlasujte o nedůvěře vládě, žádají stovky demonstrantů u Poslanecké sněmovny

Další schodkový rozpočet, kvóty pro migranty a Babišův střet zájmů: Vteřiny dne

Zjistěte během několika málo sekund, co nejdůležitějšího přinesl dnešní den.

All you can eat. Muž spořádal osm kilogramů sushi, restaurace ho vykázala

Bavorský Landshut má novou hvězdu. Stal se jí třicetiletý triatlonista Jaroslav Bobrowski, který si zašel na sushi do podniku typu all-you-can-eat. Když ale sám vyjedl prakticky celou nabídku, restaurace mu další konzumaci zakázala, informoval web amerického deníku Washington Post.

AKTUALIZOVÁNO

TOP 09 vyzývá k přijetí syrských sirotků, Okamura oponuje: Máme dost vlastních

Sněmovna by měla podle TOP 09 apelovat na vládu, aby Česko přijalo pět desítek syrských dětí z řeckých uprchlických táborů. Předseda poslanců této strany Miroslav Kalousek to označil za dobrovolné a solidární gesto. Proti takovému záměru se při dnešní sněmovní debatě o globálním paktu o migraci postavila SPD Tomia Okamury.

Praha darovala VFN přes dva miliony korun. Pomohou při převozu mezi klinikami

/FOTOGALERIE/ Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) dostala od magistrátu dotaci ve výši dvou a čtvrt milionu korun. Peníze vedení jedné z největších zdravotnických zařízení v hlavním městě investuje do speciálního vybavení vozů určených pro převoz kriticky nemocných pacientů. Jednotlivé kliniky VFN jsou totiž rozesety po celé Praze.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT