Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Veganská výzva aneb moderní půst

  Před Velikonocemi, které letos připadají na 2. duben, tradičně probíhá půst. Kdy jindy než teď budete mít příležitost vyzkoušet si veganskou stravu? V čem tkví její kouzlo nebo které recepty zařadit do jídelníčku, vám prozradí blogerka Linda Müllerová.  

21.3.2018
SDÍLEJ:

polentová pizza s lilkemFoto: Shutterstock

Jaké jsou výhody veganského stravování a co jsou naopak jeho mínusy?
Veganství je pro mě etická záležitost, takže vnímám hlavně to, že kvůli mně zbytečně netrpí a neumírají zvířata. S tím se navíc pojí výhody environmentální, například co se týče snížení produkce skleníkových plynů. Pokud ke stravování člověk přistupuje zodpovědně, může počítat i se zdravotními benefity. Tenhle životní styl žádné mínusy nemá.

Mohla byste teď vyvrátit nějaký běžný omyl, který se o veganech/veganství traduje?
Někteří lidé si bohužel pořád myslí, že je veganství nezdravé. Přitom je to právě nadměrná konzumace živočišných výrobků, u které je prokázáno, že má negativní dopady na zdraví. Například červené maso zvyšuje pravděpodobnost vzniku některých typů rakoviny. Naopak konzumace rostlinných proteinů prokazatelně prodlužuje a zkvalitňuje život. Miliony zdravých veganů, mezi kterými je čím dál tím více profesionálních sportovců, to dokazují.

Jak vypadá Váš běžný jídelníček?
Snažím se baštit hodně ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin a tak. Vyhýbám se hlavně lepku, rafinovanému cukru a nezdravým tukům. To ovšem neznamená, že si čas od času nedopřeji „nezdravého“. Mám svoje dny.

Které suroviny užíváte nejčastěji?
Chilli a lahůdkové droždí. Protože ať to nasypu na cokoli, chutná to výborně.

Prozradíte nám nějaký svůj trik?
Umím vyrobit mléko z mandlí, sníh z cizrnového nálevu, šlehačku a karamel z kokosového mléka, sýr z kešu ořechů a vajíčko z lněného semínka.

Jaké to je mít vlastní kuchařku? Co v ní čtenáři mohou najít? Obsahuje něco „extra“ oproti Vašemu blogu?
Mít vlastní knížku je fakt hustý. Nakladatelství „Došel karamel“ mi jakožto autorovi poskytlo velikou svobodu, a tak má kuchařka vcelku neobvyklý a minimalistický design. Najdete v ní přesně 75 receptů. Taky má krásný přebal a hezky voní. A to se s blogem nedá vůbec srovnávat.

RECEPTY

Škubánky s dušeným zelím
Pro 2–4 osoby, 1 hodina a 30 minut, bez masa, bez lepku

Suroviny: na škubánky: 500 g brambor typu C, 150g hrubé mouky, sůl; na zelí: 1 kg červeného zelí, 2 červené cibule, 1 kyselé jablíčko, hrst nakrájených rozinek, 2 lžíce drceného kmínu, 2 lžíce cukru, 2 lžíce octa, sůl a pepř; navíc: 1 balení uzeného tofu, 2 červené cibule rostlinný olej

Postup: Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte vařit do osolené vody (mělo by jí být akorát tolik, aby byly brambory ponořené). Jakmile jsou uvařené do poloměkka, odstavte hrnec z plotny a polovinu vody slijte. Brambory zasypejte moukou a druhým koncem vařečky do nich udělejte několik důlků tak, aby byla vidět voda na dně. Zakryjte pokličkou a nechte 20 minut propařit na nejnižší teplotu. Propařené brambory rozšťouchejte, a jakmile směs získá správnou konzistenci (odlepuje se od stran hrnce), vytvarujte z ní pomocí dvou lžic jednotlivé škubánky. Až trochu vychladnou a ztuhnou, opečte je na oleji dozlatova.

Zelí rozdělte na čtvrtky, vyřízněte z nich košťál a zbytek nakrájejte na jemné proužky. Jablíčko pokrájejte na kostičky a větší rozinky nasekejte. Ve velkém hrnci nechte na oleji zesklovatět cibulku a přidejte k ní zbytek ingrediencí, tedy zelí, jablko, rozinky a všechna ostatní dochucovadla. Podlijte půl hrnkem vody, teplotu stáhněte na minimum a nechte dusit pod pokličkou přibližně 50 minut doměkka. Nakonec můžete ještě dochutit. Tofu a cibulku nakrájejte na kostičky a osmahněte na dostatečném množství oleje dokřupava.

Soba nudle s kapustičkami
Pro 1–2 osoby, 35 minut, bez masa, bez lepku

Suroviny: 100 g soba nudlí, 1–2 lžičky kokosového oleje, ½ červené cibule, 300 g růžičkové kapusty, 1–2 stroužky česneku, 2cm kousek zázvoru, ½ lžičky mletého koriandru, chilli dle chuti, cca 20 ml vody, 1 lžíce červené miso pasty, 1 lžička agávového sirupu, 1 lžíce rýžového octa, sezam, jarní cibulka a limetka k dokončení

Postup: Kapustičky omyjte, zbavte tvrdých košťálků a rozčtvrťte. Cibuli nakrájejte na proužky a nechte zesklovatět na oleji. Přidejte připravené kapustičky a restujte tak dlouho, dokud se na nich nezačnou objevovat hnědé fleky. Česnek se zázvorem nasekejte najemno a spolu s koriandrem a chilli přidejte ke kapustičkám. Jakmile směs začne vonět, zalijte ji vodou, zakryjte pokličkou a podusíme cca 10 minut. Soba nudle mezitím vložte do vroucí vody a uvařte doměkka. Kapustičky sundejte z plotny a přelijte lektvarem z miso pasty, octa a sirupu. Nudle sceďte, rozdělte na jednotlivé porce a naservírujte s hotovou směsí a měsíčkem limetky. Na závěr posypejte sezamovými semínky a jarní cibulkou.

Provensálský casserole s černou rýží
Pro 2 osoby, 1 hodina a 5 minut, bez masa, bez lepku

Suroviny: 150 g černé rýže, 300 ml vody, 2 lžíce olivového oleje, ½ červené cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička sušeného tymiánu, 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky, 1 lžička kmínu, ½ lilku, 1 malá cuketa, 1 žlutá paprika, 2 rajčata, 1–2 lžíce lahůdkového droždí, sůl a pepř dle chuti

Postup: Rýži několikrát propláchněte, přesypte do zapékací mísy a zalijte vodou. Nádobu zakryjte alobalem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 30 minut. Nadrobno nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji a přidejte nasekaný česnek s bylinkami. Jakmile směs zavoní, přidejte nakrájený lilek, cuketu a papriku. Necháme pět minut restovat a nakonec vmíchejte pokrájená rajčata. Po dalších pěti minutách sundejte z plotny a dochuťte lahůdkovým droždím, solí a pepřem. Po uplynulých 30 minutách zkontrolujte rýži, a pokud na povrchu nespatříte žádnou vodu, zapékací misku vyndejte z trouby a naplňte připravenou zeleninou. Opět přikryjte alobalem a dejte na 30 minut dopéct. Jakmile je zelenina měkká, sundejte alobal a misku dejte na několik minut pod gril, aby se na povrchu vytvořila krusta.

Polentová pizza s lilkem
Na 1 pizzu, 45 minut, bez masa, bez lepku

Suroviny: 10 lžic instatní polenty, 300 ml vody, ½ menšího lilku, 10 cm kousek pórku, černé olivy, sušená rajčata v oleji a sušená bazalka dle chuti, sůl a pepř dle chuti, čerstvý polníček navrch

Postup: Polentu pečlivě rozmíchejte ve vodě a krátce povařte. Nechte chvilku vychladnout. Mezitím si připravte zbytek ingrediencí. Lilek nakrájejte na co nejtenší plátky, posolte a nechte vypotit. Kolečka poté osušte papírovou utěrkou. Pórek a olivy rovněž nakrájejte na kolečka, rajčata na menší kousky (dodají jídlu tak trochu masovou chuť a jejich olej pizzu dostatečně omastí). Polentu rozprostřete na pečicím papírem vyložený plech a pomocí stěrky uhlaďte. Placka by měla být silná asi jeden centimetr. Pečte na 200 °C 10 minut. Poté vyndejte, poklaďte lilkem a posypejte zbytkem ingrediencí. Dochuťte solí, pepřem, sušenou bazalkou a dejte zpět do trouby na dalších 15–20 minut. Pizzu ihned přendejte na mřížku a nechte trochu zchladnout (bude se vám z ní lépe odstraňovat pečicí papír). Nakonec rozkrájejte a posypejte čerstvým polníčkem.

Autor: Nikita Rybová

21.3.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 15 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci Office Coordinator. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: MÍSTO VÝKONU PRAHA / KONTAKT PRVOTNÍ TELEFONICKY : Kateryna Sharlai, tel.: 0732678828, e-mail: vacancy@nuovostep.com, , Alespoň tři roky zkušeností na pozici podobné office coordinator, Vysokoškolské vzdělání ekonomického nebo právnického směru, České občanství, Velmi dobré organizační schopnosti, Schopnost pracovat samostatně i týmově, Plynulá znalost českého a anglického jazyka, ruský jazyk výhodou, , Nabízíme:, Místo práce v centru Prahy, Firemní akce, Využití kancelářských potřeb (notebook, mobil a další), Flexibilní pracovní dobu, , , ZAM VÝHODY :, , náhrady cestovních výdajů, náhrady výdajů na telefonní služby, náhrady výdajů na nájemné. Pracoviště: Nuovo step s.r.o. praha, . Informace: Kateryna Sharlai, +420 073 267 882 8. Bankovnictví a finanční služby - Fakturantku/administrativa 20 000 Kč Práce na pozici fakturantky v menší přepravní společnosti + administrace dokumentů spojených s přepravou a provozem, znalost cizích jazyků anglicky a ruský . Výhodou bude, pokud budete umět práce s ekonomickým programem Pohoda. Místo pracoviště: Za zastávkou 373, Praha - Dolní Měcholupy . Plat: 25.000 - 30.000 Kč/měsíc. Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotní sestra 18 000 Kč Všeobecné sestry bez osvědčení Všeobecná sestra bez osvědčení. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: CZ-ISCO: 32211, VŠEOBECNÁ SESTRA BEZ OSVĚDČENÍ - pracoviště Jičín., Písemné žádosti s profesním životopisem posílejte na personální oddělení Oblastní nemocnice Jičín a.s., se sídlem Bolzanova 512, 506 01 Jičín, nebo email: lenka.vycitalova@nemjc.cz, , Nabízíme: , - práci na akreditovaném pracovišti, - adekvátní pracovní a platové podmínky, - pracovní poměr na dobu určitou s možností změny na dobu neurčitou, - plný úvazek , - týden dovolené navíc, - podporu profesního růstu, vzdělávání, - možnost ubytování , - dotované stravování, - podporu při vyřízení veškeré dokumentace nutné pro vyřízení zaměstnanecké karty, podporu při zapracování, - vhodné i pro absolventy, , Požadavky:, - odpovídající vzdělání dle zákona č. 96/2004 Sb., místo vhodné i pro cizince s povolením k výkonu nelékařského povolání na území ČR na dobu určitou , - zdravotní způsobilost a bezúhonnost, - znalost ČJ , , DATUM NÁSTUPU dohodou, Vhodné i pro cizince na zaměstnanecké karty.. Pracoviště: Oblastní nemocnice jičín a.s. - interní odd., Bolzanova, č.p. 512, 506 01 Jičín 1. Informace: Lenka Vyčítalová, +420 493 582 227. Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotní sestra 19 900 Kč Všeobecné sestry bez osvědčení Všeobecná zdravotní sestra. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 19900 kč, mzda max. 24600 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: CZ - ISCO - 3221 VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ SESTRA, Nabízíme: zaměstnanecké stravování, týden dovolené navíc, hrazené další vzdělávání zaměstnavatelem. Pracoviště: Státní léčebné lázně janské lázně, státní podnik, náměstí Svobody, č.p. 272, 542 25 Janské Lázně. Informace: Nela Ouředníková, +420 499 860 120,123.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Kiska
8

Kiska: 17. listopad je nejdůležitějším dnem v moderních dějinách Slovenska

Leoš Mareš se stal Ježíškovým vnoučetem a v sobotu dopoledne přijel do Domova seniorů Slezské humanity v Horní Suché, kde předal svůj dar, nový elektrický vozík, šťastné Zdeňce Bagierové.
16

Leoš Mareš je Ježíškovo vnouče, v domově seniorů rozjel i malý dýchánek

Sex v těhotenství? Není se čeho obávat, říká lékař

Obavy a strach, anebo intenzivnější prožitek díky větší citlivosti? Každá žena prožívá intimní chvíle v požehnaném stavu naprosto jinak. Na jednom se ale lékaři jednoznačně shodují. Nemá-li žena zdravotní problémy a těhotenství probíhá zcela bez problémů, není důvod se sexu v těhotenství obávat, či si ho dokonce odepírat.

OBRAZEM: Situace je nadmíru výtečná. Prahou prošel karnevalový průvod

Trochu ve stínu mohutných demonstrací proti premiéru Andreji Babišovi (ANO) se konal v centru Prahy v sobotu 17. listopadu také satirický průvod masek s názvem Sametové posvícení. Akce skončila před šestou hodinou na náměstí Republiky ohňovou show. Sedmého ročníku se zúčastnilo zhruba 300 nadšenců v různých kostýmech a maskách.

Derby se blíží. Ještě před ním ukázali Slováci nový národní stadion

/FOTOGALERIE/ Už v pondělí se čeští fotbalisté střetnou v Edenu se Slováky o záchranu v B divizi Ligy národů. Ještě pár dní před tím ale právě z tábora našeho pondělního soupeře spatřily světlo světa fotografie nového národního stadionu.

AKTUALIZOVÁNO

Požár louky v Krkonoších se rozšířil až do Polska

V Krkonoších nad Labskou boudou na česko-polské hranici dnes vzplála louka na ploše přibližně 600 krát 600 metrů. Kvůli silnému větru se požár rychle rozšířil i na polskou stranu hor. Labskou boudu plameny neohrozily.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT