Nadýchaná velikonoční nádivka s mandlemi

(recept: foodblogerka Markéta Chovancová)

Upečte si nádivku s křupavými mandlovými lupínky, lze ji použít i jako přílohu.

Velikonoční nádivka s mandlemiVelikonoční nádivka s mandlemiZdroj: Markéta Chovancová

Budeme potřebovat :

  • 200 ml mléka
  • 4 vejce
  • 2 jarní cibulky
  • 2 hrsti listů špenátu
  • 75 g másla
  • 200 g slaniny
  • 1 hrst petrželové natě
  • 2 hrsti mandlových lupínků
  • 5 ks pečiva
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
Mazanec je velmi oblíbené velikonoční pečivo
Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný

Postup:

Pečivo (housky či rohlíky) nakrájejte na kostky a nechte ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 minut dosušit. Mezitím si nakrájejte slaninu na malé kostky (můžete i lehce orestovat), nakrájejte jarní cibulky nadrobno a překrájejte i listy špenátu a petržele.

Pečivo přesuňte do mísy, nechte zchladnout, přidejte mléko, slaninu, cibulky, špenát, petržel (můžete dát i medvědí česnek, mladé kopřivy,…), sůl, pepř, hrst mandlových lupínků, muškátový oříšek a rozpuštěné máslo. Vejce rozdělte na žloutky a bílky, žloutky můžete dát rovnou do mísy k ostatním surovinám a bílky si vyšlehejte do sněhu se špetkou soli. V míse smíchejte všechny ingredience v ní a nakonec zlehka přimíchejte sníh z bílků.

Celou směs na nádivku poté zarovnejte do máslem vymazaného pekáčku či zapékací misky a posypte zbylými mandlovými lupínky.

Pečte dozlatova, cca 20-30 minut (podle výšky).

Nadýchanou velikonoční nádivku s mandlovými lupínky podávejte jako přílohu k masu či samostatně, doplňte například salátem.

Velikonoční beránek krášlí velikonoční stoly už po staletí
Velikonoční tradice. Oblíbeného beránka můžete upéct nasladko i naslano

Velikonoční nádivka trochu jinak

Budeme potřebovat:

  • 2 veky z předchozího dne
  • 1 kg uzeného
  • 1/2 bůčku 
  • petrželka
  • pažitka (šnytlík) 
  • pórek

Postup:

Nakrájíme na kostičky obě veky. Dáme do pekáče a přidáme nakrájené uzené a bůček, který jsme předtím uvařili. Přidáme petrželku, šnytlík a pórek.

Do studeného vývaru z masa zamícháme 10 žloutků a zamícháme do veky s masem - přisolíme. Vytvoříme hustší těsto, které zamícháme a nakonec přidáme sníh z bílků.

Dáme do vymazaného pekáče prosátou strouhankou a pečeme, dokud nezrůžoví povrch.

Velikonoční kopřivová nádivka

Budeme potřebovat: 

  • 30 dkg uzeného masa
  • uzená slanina
  • 2 hrsti mladých kopřiv
  • 5 vajec (sníh)
  • 5 rohlíků
  • mléko
  • sůl

Otevírací doba o Velikonocích:

Drtivá většina marketů zůstane na Velikonoční pondělí uzavřená
Otevírací doba o Velikonocích: Kde lze nakoupit, které obchody mají zavřeno

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme je nasáknout mlékem. Lehce vymačkáme, přidáme žloutky, nasekané uzené maso, spařené a posekané kopřivy, osolíme a zlehka zapracujeme sníh z bílků.

Chlebíčkovou formu vymažeme máslem, pokryjeme tenkými plátky slaniny a naplníme nádivkou. P

ečeme zvolna v troubě při 180 °C asi 45 minut, dokud nádivka nemá kůrčičku.

Mandlová nádivka bez masa

Budeme potřebovat:

  • 6 rohlíků
  • 4 vejce (žloutky + sníh)
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 10 dkg nasekaných mandlí (spařených a oloupaných)
  • asi 2 dl smetany
  • hrst mladého špenátu
  • 1 cibule
  • 1 lžička muškátového květu
  • sůl
  • pepř
  • máslo do pekáčku
Velký pátek a jiné. Češi mají nadprůměrný počet volných dní, lídry EU ale nejsou

Postup:

Den staré rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou. Necháme nasáknout.

Přidáme spařený a nasekaný špenát, žloutky, pažitku, mandle, drobně nakrájenou cibuli a dobře promícháme.

Osolíme, lehce opepříme, přidáme květ a zapracujeme sníh z bílků.

Pekáček vymažeme máslem, dáme nádivku a pečeme při 185 °C do zlaté barvy.

Hlavička plná bylinek chutná i za studena

Budeme potřebovat:

  • 60 dkg vařeného uzeného masa
  • 8 rohlíků
  • 1/4 l mléka
  • 6 vajec
  • 5 dkg másla
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ
  • hrst zelených bylinek – kopřivy, chudobky, řebříček lístečky fialek, petržel
Tři generace
VIDEO: Deník tří generací: Máme o Velikonocích bít ženy?

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kostičky zalijeme rozpuštěným máslem a mlékem. Přidáme žloutky, drobně nakrájené uzené maso, osolíme, okořeníme, přidáme horkou vodou spařené a drobně posekané bylinky. Nakonec vmícháme sníh. Je-li nádivka řídká, přidáme trochu strouhanky.

Pečeme v dobře vymazaném pekáčku dorůžova. Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší a hlávkovým salátem. Výborně chutná studená s kyselými okurkami.

Králičí hlavička pro milovníky masa i velikonočních tradic

Budeme potřebovat:

  • 1/2 kg králičího masa
  • 20 dkg uzeného - ideálně libové domácí
  • 6 rohlíků z předešlého dne
  • 10 dkg másla
  • 250 ml masového nebo zeleninového vývaru
  • svazek čerstvých kopřiv
  • pažitka
  • 5 vajec - ideálně domácí
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka

Postup:

Maso z králíka uvaříme a nakrájíme na kousky. Zároveň nakrájíme na kousky uzené. Obojí smícháme. Také rohlíky pokrájíme na kostičky a opečeme je na másle na pánvi. Kopřivy omyjeme a nasekáme. Kousky masa, rohlíků a nasekané kopřivy zamícháme v míse. Při míchání osolíme, opepříme a přilijeme polovinu vývaru.

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme a nalijeme do mísy k ostatním ingrediencím. Opět promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do nádivky.

Jak se plete pomlázka? 

Vladimír Dicá je svými pomlázkami v Bečově vyhlášený
VIDEO: Jak uplést velikonoční pomlázku? Není to až taková věda

Nádivku dáme do řádně vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi po dobu 45 minut. Po chvilce pečení dolijeme zbytek vývaru a pečeme dál. Podle potřeby přikryjeme pekáč pečicím papírem. Ke konci pečení píchneme do nádivky špejlí, zda je upečená. 

Hlavičku podáváme za tepla i za studena. Talíř s nádivkou před servírováním zdobíme pažitkou, případně čerstvou zeleninou. Jsou přece Velikonoce!