Nádivka jedna jako druhá a přece každá jiná, vytvořená podle rodinné či jiné osvědčené receptury. Takové bylo nedělní setkání – voňavé a lahodné.

S nápadem uspořádat v Knovízi světový šampionát nádivek přišel na počátku roku místostarosta Milan Cimrman. „Vymyslel jsem to proto, že miluji nádivku. Potřeboval jsem tedy zjistit, jaké nádivky dělají v jiných rodinách, “ říká s nadsázkou místostarosta.

„Na obci jsme si pohrávali s myšlenkou uspořádat mistrovství zhruba dva tři roky. Jsem rád, že se nám akci podařilo uskutečnit. Do soutěže se zapojili muži i ženy, ale těch byla převaha. Do poroty jsme si navíc pozvali kuchařskou osobnost Karolínu Kamberskou. Kromě hodnocení soutěžních vzorků nám vyprávěla zajímavosti o historii nádivky,“ dodal místostarosta Knovíze.

Místní se tak dozvěděli, že historie tohoto velikonočního vaječného pokrmu sahá až do středověku a hlavička se jí říká také proto, že maso do ní bylo používáno původně z telecích hlav.

Vítězná receptura

I když všechny donesené pokrmy byly velmi chutné, vybrala porota tři nejlepší, přičemž vítězkou 1. ročníku a mistryní světa soutěže O nejlepší nádivku se stala Libuše Tučková. „Jsem ráda za vítězství. Nádivku jsem dělala podle rodinného receptu. Všem moc chutná asi i proto, že do ní dávám hodně koření ať už libeček, šnytlík, celou hlavičku česneku, koriandr, tymián a dále i vařené vepřové maso a uzené. Do pekáče nádivky přijde kolem osmi vajec,“ řekla vítězka,“ která si již užívá zasloužený odpočinek, ale jinak celý život pracovala jako švadlena.

Jak naznačil místostarosta Knovíze, druhý ročník jejich mistrovství světa bude ještě zajímavější. „To vám ale zatím neprozradíme. Nechte se překvapit,“ uzavřel Milan Cimrman.