Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vsetínské cukrářky zazářily v Lucembursku, ze světového poháru přivezly medaile

Obrovského úspěchu dosáhly cukrářky ze Střední odborné školy Josefa Sousedíka ve Vsetíně. Ze světového poháru kuchařů a cukrářů EXPOGAST Culinary World Cup 2018 v Lucembursku si přivezly stříbrnou a bronzovou medaili.

6.12.2018
SDÍLEJ:

Studentky SOŠ Josefa Sousedíka Dominika Gutová, Petra Dudová a Eliška Filgasová (zleva) získaly stříbro a bronz na světovém poháru kuchařů a cukrářů v Lucembursku.Foto: Deník / Martin Mrlina

Eliška Filgasová, Dominika Gutová a Petra Dudová zaujaly svými kompozicemi Motýlí promenáda a Soví škola odbornou veřejnost z celého světa. Na perníkových unikátech složených ze stovek dílů, precizně zdobených s až robotickou přesností, začaly pracovat už na jaře. Pokračovaly také přes prázdniny a práci si nosily i domů. Vyplatilo se.

Jen zkompletovat Soví školu trvalo měsíc. „Jednotlivé díly jsme brousily pilníky na železo a na dřevo. Tak, aby všechno sedělo. Pak teprve přišlo na řadu zdobení. To mi trvalo asi tři měsíce,“ popisuje hrdá držitelka stříbrné medaile Eliška Filgasová, ale recept na polevu pro zdobení neprozradí. „Perník pečeme z klasického těsta, jaké děláte doma na vánoční perníčky. Ale na polevu máme tajnou recepturu.“

Sestava dvanácti stojících soviček vyžaduje i jakési sochařské znalosti. „Bála jsem se, že mi nebudou držet, že je postavím a budou mi přepadávat. A pak také, že jim upadnou křidýlka, což se taky stalo. Něco jsme lepili napodruhé,“ popsala mladá cukrářka.

Žádná modelace neexistuje. Holky mají všechno v hlavě, teprve až se díly upečou, zjistí, jestli všechny sedí. Pro obě kompozice pekla perník Petra Dudová. Spotřebovala devět kilogramů těsta. „Perník žije vlastním životem. Ne každý díl se povede. Někdy nesedí tloušťka, některý popraská. Je to umění upéct tak, aby byl krásně hladký a daly se na něj dělat jemné mřížky,“ prozradila expertka na pečení.

Druhé soutěžní perníkové nádheře dala autorka Dominika Gutová název Motýlí promenáda. I tady se společně s pekařkou Petrou potýkaly s přesností. „Ani nám nebyl cizí pilník, dokonce jsme používaly skalpel, připomněla Dominika.

„Nejhorší bylo přilepit křidélka a zabrat nám dala také tykadélka. Do tělíčka se udělá dírka a tykadlo se tam vsadí. Poleva je usušená, křehká a snadno se láme. Musí se dávat velký pozor. Při této operaci došlo dokonce na pinzetu,“ popsala precizní práci.

Preciznost není jediná vlastnost, která nesmí cukrářkám ze SOŠ Sousedíkova chybět. „Děvčata jsem si vytipovala pro jejich vzorný přístup, samostatnost, pečlivost, odhodlání, reprezentaci a také odvahu, která je důležitá,“ vysvětlila učitelka odborných předmětů Jaroslava Londová.

Cukrářky na soutěž připravila a všem jim udělala radost samotná práce i ocenění. „Získat medaile na mistrovství světa, to se žádné škole tady v okolí hned tak nepodaří. Děvčata dostala cenné rady. Mají velkou možnost se v budoucnu prosadit. Teprve startují do profesního života a mají kariéru před sebou,“ zhodnotila učitelka.

Úspěch žaček, přípravu i odbornost personálu ocenil ředitel SOŠ Josefa Sousedíka Marek Wandrol. „Zatímco ostatní měli prázdniny, holky dělaly na přípravách, nosily si práci i domů a poctivě makaly. Máme tu i další skvělé žáky, kteří když dobře naslouchají, dokáží dosáhnout skvělých úspěchů,“ liboval si ředitel.

Jaroslava Londová začala s přípravou na cukrářské soutěže už před dvaceti lety. „Za tu dobu vychovala spoustu talentů. A jsem rád, že ji tady ve škole máme,“ pochvaloval si ředitel Wandrol.

Soutěž nejlepších světových gastronomů se koná jednou za čtyři roky v Lucembursku. V letošním roce se uskutečnila ve dnech 24. až 28. listopadu. Celou výpravu SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín navíc přijal také velvyslanec Petra Kubernát na ambasádě v Lucembursku.

Autor: Martin Mrlina

6.12.2018
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Kuchař s ubytováním v Hotelu TOP 20 000 Kč Hledáme šikovné kolegy/kolegyně do týmu horského hotelu TOP ve Štěpanické Lhotě na Benecku. Hotel s kapacitou 60 lůžek po rekonstrukci. Nová kuchyně. Nástup možný ihned. Možnost ubytování. Pokud máte dobrého kolegu nebo kolegyni, hledáme i servírku/číšníka a pokojskou! (vše možno i bez praxe, zaučíme). Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitelka mateřské školy 16 000 Kč Učitelé v oblasti předškolní výchovy Učitelka mateřské školy. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Mateřská škola LVÍČEK v Českých Budějovicích nabízí pozici učitelky na zkrácený úvazek (30 hodin týdně). Nutná kvalifikace dle zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících v akt. znění - studium předškolní pedagogiky (případně speciální pedagogiky), možnost dalšího vzdělávání, podpora profesního rozvoje., , Nabízíme třídu s maximálně 15 dětmi, možnost se aktivně podílet na chodu mateřské školy, příjemné pracovní prostřední s rodinnou atmosférou, mladý kolektiv., K dispozici zaměstnanecké výhody (příspěvek na stravování, stravenky)., , Budeme se těšit na vaše odpovědi, životopisy prosím zasílejte emailem: kontakt@skolickalvicek.cz ., , Mateřská škola LVÍČEK, Mgr. Linda Zrzavecká Konrádová, tel. 775 464 652. Pracoviště: Školička lvíček s.r.o. - lannova tř., Lannova tř., č.p. 90, 370 01 České Budějovice 1. Informace: Linda Zrzavecká Konrádová, +420 775 464 652. Gastronomie - Gastronomie Vedoucí provozu 13 000 Kč Vedoucí provozu v ubytování, stravování a pohostinství (kromě školních jídelen a menz) Výdej přivezených jídel v podnikové jídelně a úklid těchto prostor. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: . Pracoviště: Hb beton s.r.o., 377 01 Jindřichův Hradec 1. Informace: Karel Houška, +420 384 327 100. Gastronomie - Číšník/servírka jídlonosič 16 500 Kč Plzeňský restaurant v centru Prahy přijme číšníka (i nevyučeného) na roznos jídel po restauraci. Nabízíme mzdu 16.500 Kč čistého plus denní vyplácení procent z tržby. Pracovní doba krátký/dlouhý týden, 15 dní v měsíci za tento plat, možnost brigád placených denně v hotovosti navíc, hlavní pracovní poměr, přihlášení na úřady. Společnost platí sociální a zdravotní pojištění. Nástup možný ihned.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Britská premiérka Theresa Mayová
8

Brexitová dohoda: média spekulují o odložení hlasování a jednání s EU

Vlak Stadler GTW v barvách DB Regio.
AKTUALIZOVÁNO

Vlaky po celém Německu ochromí stávka. Ovlivní i spoje s Českem

Do Krkonoš o víkendu vyrazily stovky lyžařů. Navzdory špatnému počasí

I navzdory nepříznivému počasí o víkendu v Krkonoších lyžovaly stovky lidí. Ve Špindlerově Mlýně to bylo celkem zhruba 1500 lyžařů, na Černé hoře u Janských Lázních téměř tisícovka, na Pomezkách v Malé Úpě přibližně 500 a v Mladých Bukách okolo 400 lyžařů. ČTK to dnes odpoledne zjistila od zástupců skiareálů.  

Předvánoční nákupní horečka pokračuje. Češi utrácejí více než loni

Tržby obchodníků v Česku vzrostly o druhém adventním víkendu v meziročním srovnání o několik desítek procent. Stejným tempem se zvýšily také v porovnání v minulým víkendem. Změnila se skladba nakupovaného zboží, když převažovaly hračky, ozdoby, umělé stromky nebo dárkové kazety s alkoholem. Vyplývá to z informací firem oslovených ČTK.  

AKTUALIZOVÁNO

EU chybí silný vůdce a protiruské sankce jsou zbytečné, řekl Zeman

Český prezident Miloš Zeman v rozhovoru poskytnutém tento týden ruské televizi NTV znovu označil protiruské sankce za zbytečné. V interview, které bylo zveřejněno dnes, zároveň řekl, že Evropská unie nemá v současné době silného vůdce, jací jsou v Rusku, v Číně nebo v USA.

Úspěch florbalového šampionátu v Praze. Zlomil divácké rekordy

Florbalové mistrovství světa v Praze zlomilo rekordy v návštěvnosti z minulých šampionátů. Celkově turnaj během devíti hracích dnů navštívilo 181 518 fanoušků, kteří výrazně překonali maximum z MS v roce 2014 v Göteborgu (104.445). Padl i rekord na jeden zápas, který při finálovém duelu mezi Švédskem a vítězným Finskem vyšplhal na 16 276 fanoušků.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT