Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vzpomínáte na dovolenou? Připomeňte si ji dobrotami z přímořských destinací

Užívat si tepla, relaxovat na pláži a poznávat tamější kulturu – existuje na dovolené něco lepšího? Zavzpomínejte s našimi recepty na letní cesty po Balkáně, Itálii, Chorvatsku a Turecku.

1.9.2018
SDÍLEJ:

Turecká pizza pide se špenátemFoto: Shutterstock

Mezi oblíbenými letními destinacemi Čechů stále vede Chorvatsko. Podle statistik ministerstva zahraničí strávil u pobřeží Jadranu minulý rok dovolenou každý dvanáctý Čech, tedy celkem 850 tisíc obyvatel. Vedle dostupné vzdálenosti a čisté vody tato země láká nízkými cenami a vynikající stravou. Na své si tu přijdou milovníci lehké kuchyně stejně tak jako ti, kteří preferují tradiční chutě.

Jako ostatní přímořské státy se i Chorvatsko pyšní mnohými recepty z ryb a mořských plodů. Slavné jsou třeba plněné olihně (punjene lignje), pečená chobotnice (hobotnica pod peko) nebo treska s brambory a česnekem (bakalar na bijelo).

Největší specialitou je však černé rizoto (crni rižot), které svou barvu získává díky inkoustu ze sépie. Vedle rybářské produkce ovlivnily chorvatskou kuchyni i přilehlé státy, zejména maďarská a turecká kultura. Proto v místních restauracích narazíte na masové placky (pljeskavica), ražniči a jiné grilované pokrmy podobné kebabu.

Cesta, která voní jídlem

Češi dále rádi jezdí do Itálie, kolébky evropské civilizace, známé jednou z nejpopulárnějších kuchyní na světě. Čím se při svých cestách blíží k severu, tím je kuchyně lehčí, naopak jih, zejména Sicílie ovlivněná arabskou kulturou, disponuje sytější kuchyní, protože používá více červeného masa, tučnějších surovin a koření.

Lákavé jsou také italské dezerty, třeba tiramisu, panna cotta nebo vaječný krém zabaione, v létě pak gelato, granita nebo zmrzlinový dort semifreddo.

Čerstvá porce inspiraceChcete svoji domácí kuchyni obohatit o nové, zajímavé recepty z italské, blízkovýchodní, japonské a jiné exotické kuchyně? Sbíhají se vám sliny u slov pizza a čokoládová pěna? Nebo se snad chcete naučit, jak správně zacházet s mořskými plody, houbami či ovocem? Pak si prohlédněte nabídku pražské školy vaření Laboratorio a vyberte si kurz přesně na míru.

V září se můžete stát prvním absolventem školy vaření karí pod vedením slavné Sofie Smith, naučit se plněné vinné listy, hummus a další blízkovýchodní „mezze“ v kurzu kuchyně Blízkého východu anebo pod vedením Tomáše Juříka propadnout kouzlu mořských ryb. Kurzy začínají na 2900 korunách za osobu.

Dalším zahraničních cílem Čechů bývá Španělsko, kam minulý rok zavítalo přes 250 tisíc lidí. Řada z nich tam vyzkouší paellu, rýžový pokrm s mořskými plody, nebo studenou polévku gazpacho. Španělé také rádi mlsají sladké, proto na ulicích potkáte stánky se smaženými prstíky z odpalovaného těsta (churros), mandlovým dortem (tarta de Santiago) nebo listovým těstem plněným krémem či čokoládou (miguelitos).

Řada Čechů se s oblibou vrací do Řecka, Bulharska anebo Turecka, kde se balkánská kuchyně prolíná s blízkovýchodními a asijskými vlivy. Právě tady se turisté mohou pokochat rozmanitostí kuchyně, která nabízí kofty, grilované mleté maso, a bohatou nabídku sladkého i slaného pečivo.

Běžně se na ulicích setkáte s burkem, smaženým těstem plněným masem, sýrem či špenátem, nebo tenkou pizzou lahmacun a kynutou pizzou pide. Suroviny na všechny uvedené recepty jsou dnes už běžně k dostání, a tak si je snadno připravíte i doma.

Španělské churrosNa 16–17 kousků, 30 minut

Suroviny na těsto: 240 ml vody, 4 lžíce másla, 2 lžíce krupicového cukru, špetka soli, 85 g hladké mouky, 1 velké vejce 

Suroviny na dokončení: rostlinný olej ke smažení, 170 g krupicového cukru, 1 lžíce mleté skořice

Postup: Ve středním hrnci se silným dnem smíchejte vodu, máslo, cukr a sůl. Přiveďte k varu a poté za stálého míchání přisypejte mouku, dokud se těsto nespojí. Odstavte. Těsto prožeňte ručním šlehačem, aby se z něj odpařila všechna pára, pak zapracujte vejce.

Těstem naplňte zdobicí sáček s řezanou špičkou. Ve vysoké pánvi rozpalte olej (měl by být tak do výše 5 centimetrů) a vytlačte do něj ze sáčku prstíky o délce asi 6 centimetrů. Smažte je 3 minuty, pak je nechte okapat na talíři s papírovou utěrkou. Ještě teplé je vkládejte do mísy se skořicovým cukrem k obalení.


Balkánský „burger“ pljeskavicaPro 4 osoby, 30 minut + marinování, bez laktózy a lepku

Suroviny na maso: 450 g mletého hovězího masa, 450 g mletého vepřového masa, 2 lžičky soli, 1 lžička mleté sladké papriky, ½ lžičky mletého černého pepře, 120 ml perlivé vody, 2 lžíce olivového oleje, 2 střední cibule, 1 stroužek česneku, slunečnicový olej na smažení

Suroviny k podávání: 4 pita chleby či hranolky, ajvar a nakládaná zelenina (nemusí být)

Postup: Ve větší míse smíchejte maso, koření a perlivou vodu. Navrch nalijte pár kapek olivového oleje, mísu přetáhněte potravinářskou fólií a dejte marinovat do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc. Druhý den do směsi přidejte najemno nakrájenou cibuli a drcený česnek.

Maso rozdělte na 4 stejně velké části, z nichž vytvořte placky o průměru 15 centimetrů. Pljeskavice smažte v pánvi s rozpáleným olejem a podávejte s ajvarem, nakládanou zeleninou a hranolky nebo v pitě.

Italské semifreddo s příchutí slaného karameluPro 10 osob

Suroviny na těsto: 180–200 g karamelových sušenek, 240 g 40% smetany ke šlehání, 500 g mascarpone, 1 lžička soli, 70 g karamelového sirupu

Suroviny na sníh: 60 g vody, 235 g krupicového cukru, 85 g bílků

Suroviny k dokončení: holandské kakao, sekané lískové oříšky

Postup: Nejprve si připravte sníh. V malém kastrolu pomalu svařte cukr s vodou. Odstavte, až se cukr rozpustí a až budou z bílé směsi vycházet bublinky. Začněte šlehat bílky a pomalu k nim přilévejte cukrovou směs, dokud sníh nesníží teplotu. Dotuha vyšlehejte také smetanu ke šlehání. Mascarpone smíchejte se solí a karamelovým sirupem a postupně jej přidávejte ke sněhu.

Nakonec zapracuje vyšlehanou smetanu. Do obdélníkové formy o velikosti 29 x 11 centimetrů navrstvěte polovinu směsi, poklaďte ji sušenkami a proces ještě jednou zopakujte. Formu překryjte potravinářskou fólií a dejte mrazit alespoň na 2–3 hodiny. Před podáváním semifreddo vyklopte a dozdobte lískovými oříšky a holandským kakaem.

Turecká pizza pide se špenátemNa 4 pide, 1 hodina a 30 minut + kynutí

Suroviny na těsto: 160 ml teplé vody, 260 g hladké mouky + na vál, 1 lžička sušeného droždí, 1/2 lžičky krupicového cukru, 1 vejce + 1 vejce k potření, 250 g řeckého jogurtu s vysokým procentem tuku, špetka soli

Suroviny na náplň: 400 g baby špenátu, 3 vejce, 300 g sýru feta, čerstvě mletý pepř

Suroviny k podávání: klínky citronu

Postup: Nejprve si připravte těsto. Do větší mísy dejte vodu, sůl, cukr a droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek, potrvá to asi 10–12 minut. Přidejte vejce a jogurt, promíchejte, a pomalu po částech přisypejte mouku. Hněťte, dokud nevypracujete hladké, nelepivé těsto, a pak jej přeneste na pomoučený vál. Nechte odpočinout.

Mezitím rozehřejte troubu na 200 stupňů a připravte si náplň. Omytý špenát poduste v páře, nechte vychladnout a pak z něj vymačkejte přebytečnou vodu. Nakrájejte ho nahrubo a v misce promíchejte s vejci, rozdrobenou fetou a pepřem.

Rozdělte těsto na čtyři díly a každý z nich vyválejte do oválného tvaru 3cm šířky a 20cm délky. Do středu pizzy rozložte čtvrtinu náplně tak, abyste okraje nechali volné. Boční strany přeložte přes náplň, zatímco vrchní a spodní roh jemně zatočte. Hotové pide potřete rozkvedlaným vejcem a opatrně je přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 15–20 minut.

Autor: Nikita Rybová

1.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 000 Kč Zámečníci strojů Montážní pracovník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, základní svářečský kurz; znalost čtení výkresové dokumentace; manuální zručnost, , Nabízíme:, stravenky; 5 týdnů dovolené, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: dsp@dspprerov.cz;, - telefonicky (Po - Pá 07,00 - 15,00hod.) na čísle 581 209 050 - pan Jiří Pitner. Pracoviště: Dsp přerov, spol. s r.o., Kojetínská, č.p. 2900, 750 02 Přerov 2. Informace: Jiří Pitner, +420 581 209 050. Obchod - Prodavač(ka) na půlúvazek za 14.000 14 000 Kč Poptáváme prodavače/ku do plaveckého a potápěčského obchodu v Aquapalace Praha v Čestlicích. Jedná se o 10-13 dní v měsíci, z toho obvykle 4 víkendové dny a zbytek všední. Směny dle dohody. Neznalost zboží není problém, rádi vše naučíme. Mzda se odvíjí od odpracovaných dní, průměrně 14.000 Kč. Prac. doba: po-čt 10-18, pá-ne+svátky 9-19. Výroba - Výroba Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 13 200 Kč Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci ZPRACOVATELÉ MASA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13200 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Agenturní zaměstnání, Pracoviště: Drůbežářský závod Klatovy, a.s., Výběrové řízení pro účely ÚP proběhne dne 20.8.2018 od 9:00 hodin., Práce v chladu, ve stoje, nutný dobrý zdravotní stav. Pracoviště: Kolja s.r.o. - pracoviště drůbežářský závod klatovy a.s., ul. 5. května, č.p. 112, 339 01 Klatovy 1. Informace: Mazuryk Lilia, +420 774 521 782. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 19 000 Kč Zámečníci strojů Zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, praxe v oboru; platný svářečský průkaz CO2, , Nabízíme:, stravenky; 5 týdnů dovolené, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: dsp@dspprerov.cz;, - telefonicky (Po - Pá 07,00 - 15,00hod.) na čísle 581 209 050 - pan Jiří Pitner. Pracoviště: Dsp přerov, spol. s r.o., Kojetínská, č.p. 2900, 750 02 Přerov 2. Informace: Jiří Pitner, +420 581 209 050.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Absolutním Českým slavíkem se 25. listopadu stala zpěvačka Lucie Bílá. Cenu jí předal Karel Gott (vpravo), který vyhrál kategorii Zpěvák už po dvaačtyřicáté.
2 5

Český slavík letos nebude. Pravidla byla zneužitelná, chystá se změna

Pjotr Verzilov
2 23

Pussy Riot: Otrava Verzilova souvisí se smrtí ruských novinářů v Africe

Petr Forman: Na skejt jsme balili holky. Projezdil jsem celý gympl

/ROZHOVOR/ King Skate. Ohlédnutí za érou skejtu a ostrůvkem svobody 70. let u nás. Film Šimona Šafránka vstupuje do kin a mezi hrdiny na „prknech“ najdeme i Petra Formana.

Roudnice kritizuje vysvědčení od ekonomů: Není férové. Žádá stažení žebříčku

Neprofesionální a neférový. Tak vnímají představitelé Roudnice nad Labem na Litoměřicku nedávno zveřejněný žebříček zIndex od ekonomů z Univerzity Karlovy. Ti hodnotili, jak hospodárně a férově udělují města veřejné zakázky či jaká jsou rizika pochybení a plýtvání.

Ani dva jeho góly Plzni na vítězství nestačily. Krmenčík: Cítím hořkost

Fotbalisté Viktorie Plzeň opouštěli fotbalovou Doosan Arenu se smíšenými pocity. První zápas základní skupiny Ligy mistrů proti CSKA Moskva remizovali 2:2, ale po první půli vedli 2:0. Nejlepší výkon v probíhající sezoně ve středu večer stačil pouze na bod.

Platy nových politiků: polepší si o osm tisíc i o desetikoruny

/INFOGRAFIKA/ Podle nařízení vlády vzrostou komunálním politikům platy o sedm procent. Například primátor Prahy bude nově brát téměř 129 tisíc, starostové největších městských částí necelých 92 tisíc.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT