Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vzpomínáte na dovolenou? Připomeňte si ji dobrotami z přímořských destinací

Užívat si tepla, relaxovat na pláži a poznávat tamější kulturu – existuje na dovolené něco lepšího? Zavzpomínejte s našimi recepty na letní cesty po Balkáně, Itálii, Chorvatsku a Turecku.

1.9.2018
SDÍLEJ:

Turecká pizza pide se špenátemFoto: Shutterstock

Mezi oblíbenými letními destinacemi Čechů stále vede Chorvatsko. Podle statistik ministerstva zahraničí strávil u pobřeží Jadranu minulý rok dovolenou každý dvanáctý Čech, tedy celkem 850 tisíc obyvatel. Vedle dostupné vzdálenosti a čisté vody tato země láká nízkými cenami a vynikající stravou. Na své si tu přijdou milovníci lehké kuchyně stejně tak jako ti, kteří preferují tradiční chutě.

Jako ostatní přímořské státy se i Chorvatsko pyšní mnohými recepty z ryb a mořských plodů. Slavné jsou třeba plněné olihně (punjene lignje), pečená chobotnice (hobotnica pod peko) nebo treska s brambory a česnekem (bakalar na bijelo).

Největší specialitou je však černé rizoto (crni rižot), které svou barvu získává díky inkoustu ze sépie. Vedle rybářské produkce ovlivnily chorvatskou kuchyni i přilehlé státy, zejména maďarská a turecká kultura. Proto v místních restauracích narazíte na masové placky (pljeskavica), ražniči a jiné grilované pokrmy podobné kebabu.

Cesta, která voní jídlem

Češi dále rádi jezdí do Itálie, kolébky evropské civilizace, známé jednou z nejpopulárnějších kuchyní na světě. Čím se při svých cestách blíží k severu, tím je kuchyně lehčí, naopak jih, zejména Sicílie ovlivněná arabskou kulturou, disponuje sytější kuchyní, protože používá více červeného masa, tučnějších surovin a koření.

Lákavé jsou také italské dezerty, třeba tiramisu, panna cotta nebo vaječný krém zabaione, v létě pak gelato, granita nebo zmrzlinový dort semifreddo.

Čerstvá porce inspiraceChcete svoji domácí kuchyni obohatit o nové, zajímavé recepty z italské, blízkovýchodní, japonské a jiné exotické kuchyně? Sbíhají se vám sliny u slov pizza a čokoládová pěna? Nebo se snad chcete naučit, jak správně zacházet s mořskými plody, houbami či ovocem? Pak si prohlédněte nabídku pražské školy vaření Laboratorio a vyberte si kurz přesně na míru.

V září se můžete stát prvním absolventem školy vaření karí pod vedením slavné Sofie Smith, naučit se plněné vinné listy, hummus a další blízkovýchodní „mezze“ v kurzu kuchyně Blízkého východu anebo pod vedením Tomáše Juříka propadnout kouzlu mořských ryb. Kurzy začínají na 2900 korunách za osobu.

Dalším zahraničních cílem Čechů bývá Španělsko, kam minulý rok zavítalo přes 250 tisíc lidí. Řada z nich tam vyzkouší paellu, rýžový pokrm s mořskými plody, nebo studenou polévku gazpacho. Španělé také rádi mlsají sladké, proto na ulicích potkáte stánky se smaženými prstíky z odpalovaného těsta (churros), mandlovým dortem (tarta de Santiago) nebo listovým těstem plněným krémem či čokoládou (miguelitos).

Řada Čechů se s oblibou vrací do Řecka, Bulharska anebo Turecka, kde se balkánská kuchyně prolíná s blízkovýchodními a asijskými vlivy. Právě tady se turisté mohou pokochat rozmanitostí kuchyně, která nabízí kofty, grilované mleté maso, a bohatou nabídku sladkého i slaného pečivo.

Běžně se na ulicích setkáte s burkem, smaženým těstem plněným masem, sýrem či špenátem, nebo tenkou pizzou lahmacun a kynutou pizzou pide. Suroviny na všechny uvedené recepty jsou dnes už běžně k dostání, a tak si je snadno připravíte i doma.

Španělské churrosNa 16–17 kousků, 30 minut

Suroviny na těsto: 240 ml vody, 4 lžíce másla, 2 lžíce krupicového cukru, špetka soli, 85 g hladké mouky, 1 velké vejce 

Suroviny na dokončení: rostlinný olej ke smažení, 170 g krupicového cukru, 1 lžíce mleté skořice

Postup: Ve středním hrnci se silným dnem smíchejte vodu, máslo, cukr a sůl. Přiveďte k varu a poté za stálého míchání přisypejte mouku, dokud se těsto nespojí. Odstavte. Těsto prožeňte ručním šlehačem, aby se z něj odpařila všechna pára, pak zapracujte vejce.

Těstem naplňte zdobicí sáček s řezanou špičkou. Ve vysoké pánvi rozpalte olej (měl by být tak do výše 5 centimetrů) a vytlačte do něj ze sáčku prstíky o délce asi 6 centimetrů. Smažte je 3 minuty, pak je nechte okapat na talíři s papírovou utěrkou. Ještě teplé je vkládejte do mísy se skořicovým cukrem k obalení.


Balkánský „burger“ pljeskavicaPro 4 osoby, 30 minut + marinování, bez laktózy a lepku

Suroviny na maso: 450 g mletého hovězího masa, 450 g mletého vepřového masa, 2 lžičky soli, 1 lžička mleté sladké papriky, ½ lžičky mletého černého pepře, 120 ml perlivé vody, 2 lžíce olivového oleje, 2 střední cibule, 1 stroužek česneku, slunečnicový olej na smažení

Suroviny k podávání: 4 pita chleby či hranolky, ajvar a nakládaná zelenina (nemusí být)

Postup: Ve větší míse smíchejte maso, koření a perlivou vodu. Navrch nalijte pár kapek olivového oleje, mísu přetáhněte potravinářskou fólií a dejte marinovat do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc. Druhý den do směsi přidejte najemno nakrájenou cibuli a drcený česnek.

Maso rozdělte na 4 stejně velké části, z nichž vytvořte placky o průměru 15 centimetrů. Pljeskavice smažte v pánvi s rozpáleným olejem a podávejte s ajvarem, nakládanou zeleninou a hranolky nebo v pitě.

Italské semifreddo s příchutí slaného karameluPro 10 osob

Suroviny na těsto: 180–200 g karamelových sušenek, 240 g 40% smetany ke šlehání, 500 g mascarpone, 1 lžička soli, 70 g karamelového sirupu

Suroviny na sníh: 60 g vody, 235 g krupicového cukru, 85 g bílků

Suroviny k dokončení: holandské kakao, sekané lískové oříšky

Postup: Nejprve si připravte sníh. V malém kastrolu pomalu svařte cukr s vodou. Odstavte, až se cukr rozpustí a až budou z bílé směsi vycházet bublinky. Začněte šlehat bílky a pomalu k nim přilévejte cukrovou směs, dokud sníh nesníží teplotu. Dotuha vyšlehejte také smetanu ke šlehání. Mascarpone smíchejte se solí a karamelovým sirupem a postupně jej přidávejte ke sněhu.

Nakonec zapracuje vyšlehanou smetanu. Do obdélníkové formy o velikosti 29 x 11 centimetrů navrstvěte polovinu směsi, poklaďte ji sušenkami a proces ještě jednou zopakujte. Formu překryjte potravinářskou fólií a dejte mrazit alespoň na 2–3 hodiny. Před podáváním semifreddo vyklopte a dozdobte lískovými oříšky a holandským kakaem.

Turecká pizza pide se špenátemNa 4 pide, 1 hodina a 30 minut + kynutí

Suroviny na těsto: 160 ml teplé vody, 260 g hladké mouky + na vál, 1 lžička sušeného droždí, 1/2 lžičky krupicového cukru, 1 vejce + 1 vejce k potření, 250 g řeckého jogurtu s vysokým procentem tuku, špetka soli

Suroviny na náplň: 400 g baby špenátu, 3 vejce, 300 g sýru feta, čerstvě mletý pepř

Suroviny k podávání: klínky citronu

Postup: Nejprve si připravte těsto. Do větší mísy dejte vodu, sůl, cukr a droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek, potrvá to asi 10–12 minut. Přidejte vejce a jogurt, promíchejte, a pomalu po částech přisypejte mouku. Hněťte, dokud nevypracujete hladké, nelepivé těsto, a pak jej přeneste na pomoučený vál. Nechte odpočinout.

Mezitím rozehřejte troubu na 200 stupňů a připravte si náplň. Omytý špenát poduste v páře, nechte vychladnout a pak z něj vymačkejte přebytečnou vodu. Nakrájejte ho nahrubo a v misce promíchejte s vejci, rozdrobenou fetou a pepřem.

Rozdělte těsto na čtyři díly a každý z nich vyválejte do oválného tvaru 3cm šířky a 20cm délky. Do středu pizzy rozložte čtvrtinu náplně tak, abyste okraje nechali volné. Boční strany přeložte přes náplň, zatímco vrchní a spodní roh jemně zatočte. Hotové pide potřete rozkvedlaným vejcem a opatrně je přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 15–20 minut.

Autor: Nikita Rybová

1.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 17 360 Kč Všeobecní administrativní pracovníci ÚČELOVÉ DOTACE oddělení financování přímých nákladů odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17360 kč, mzda max. 26110 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PLATOVÉ ZAŘAZENÍ - 9. PLATOVÁ TŘÍDA, MÍSTO VÝKONU PRÁCE - LIBEREC, PRACOVNÍ POMĚR NA DOBU URČITOU - cca do března 2020, TERMÍN PRO PODÁVÁNÍ PŘIHLÁŠEK - do 3. prosince 2018, Podrobné podmínky výběrového řízení, výčet dokladů, které je zájemce povinen doložit, a náležitosti písemné přihlášky jsou uveřejněny na Úřední desce Krajského úřadu Libereckého kraje a na internetových stránkách Libereckého kraje www.kraj-lbc.cz v rubrice "Úřední deska" nebo "Volná místa"., Bližší informace lze poskytnout na telefonu 485 226 376 nebo e-mail: irena.docekalova@kraj-lbc.cz. Pracoviště: Liberecký kraj-002 krajský úřad libereckého kraje, U Jezu, č.p. 642, 460 01 Liberec 1. Informace: Jitka Školová, +420 485 226 376. Zdravotnictví - Pečovatel, ošetřovatel 22 500 Kč Hledáme pracovníky na pozice pečovatel - pracovník v sociálních službách, pro naše zařízení Domov se zvláštním režimem - Telč. 12hodinové směny (denní, noční). Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 14 500 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14500 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: místo výkonu práce: Bystřická č.p. 522/2, Krč,, 140 00 Praha 4, kontakt: Ing. Eliška Kollmannová, e-mail: kollmannova@porsenna.cz, , Požadujeme: loajalitu, spolehlivost, samostatnost, flexibilitu, ŘP výhodou.. Pracoviště: Porsenna stavební s.r.o., Bystřická, č.p. 522, 140 00 Praha 4. Informace: Ing. Eliška Kollmannová, . Gastronomie - Pracovník/ce studené kuchyně 20 000 Kč Malé řemeslné pekařství v Praze, přijme pro svoje provozovny pracovníka/ci studené kuchyně na HPP. Práce krátký/dlouhý týden, 5 týdnů dovolené, stravenky, strava na pracovišti zdarma.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Kiska
8

Kiska: 17. listopad je nejdůležitějším dnem v moderních dějinách Slovenska

Leoš Mareš se stal Ježíškovým vnoučetem a v sobotu dopoledne přijel do Domova seniorů Slezské humanity v Horní Suché, kde předal svůj dar, nový elektrický vozík, šťastné Zdeňce Bagierové.
16

Leoš Mareš je Ježíškovo vnouče, v domově seniorů rozjel i malý dýchánek

Výročí sametové revoluce ve stínu vládní krize, píší světová média o oslavách

Českých připomínek 17. listopadu 1989 si všímá i zahraniční tisk. Většina médií přitom upozorňuje, že letošní oslavy se konají ve stínu skandálu kolem českého premiéra Andreje Babiše a jeho syna. Britský The Independent pak podrobně popisuje okolnosti vedoucí k pádu komunistického režimu v Československu.

OBRAZEM: Situace je nadmíru výtečná. Prahou prošel karnevalový průvod

Trochu ve stínu mohutných demonstrací proti premiéru Andreji Babišovi (ANO) se konal v centru Prahy v sobotu 17. listopadu také satirický průvod masek s názvem Sametové posvícení. Akce skončila před šestou hodinou na náměstí Republiky ohňovou show. Sedmého ročníku se zúčastnilo zhruba 300 nadšenců v různých kostýmech a maskách.

Derby se blíží. Ještě před ním ukázali Slováci nový národní stadion

/FOTOGALERIE/ Už v pondělí se čeští fotbalisté střetnou v Edenu se Slováky o záchranu v B divizi Ligy národů. Ještě pár dní před tím ale právě z tábora našeho pondělního soupeře spatřily světlo světa fotografie nového národního stadionu.

AKTUALIZOVÁNO

Požár louky v Krkonoších se rozšířil až do Polska

V Krkonoších nad Labskou boudou na česko-polské hranici dnes vzplála louka na ploše přibližně 600 krát 600 metrů. Kvůli silnému větru se požár rychle rozšířil i na polskou stranu hor. Labskou boudu plameny neohrozily.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT