Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zapojte se s Deníkem a Sedlčanským do projektu Skvěle naložené Česko!

Naložte si Hermelín podle receptů z celé České republiky.

14.2.2018
SDÍLEJ:

Naložte si hermelínFoto: DENÍK

Nakládání do oleje - kdysi potřeba prodloužit trvanlivost potraviny, dnes vyhledávaný způsob přípravy pro Čechy milovanou delikatesu. Milovníci nakládaného sýra vyhledávají tuto tradiční českou pochoutku nejen v dobrých hospodách, ale připravují si ji i doma. Každý gurmán ví, že pro nakládání je nejlepší Sedlčanský.

Jiný kraj, jiný mrav a jiné chutě. Se Sedlčanským si naložíte specialitu podle svého gusta a s tradičními surovinami, které jsou vám v kraji blízké. „K nakládání se nejlépe hodí Sedlčanský Smetanový, s nímž vynikne jeho máslová chuť a krémová textura ve spojení s bylinkami a dalšími přísadami, které při nakládání použijete,“ radí Jaroslav Semerák, brand manažer značky Sedlčanský společnosti Savencia. Pro nakládání jsou vhodné další sýry Sedlčanský, jejichž specifická chuť a konzistence ladí v dalších lahodných kombinacích, které najdete na www.skvelenalozenecesko.cz.

Výběr dobrého sýru pro nakládání je priorita číslo 1. K dobrému výsledku je ale potřeba vědět o nakládání mnohem více. Například, že olej nemá sýr ochutit, ale má přenést chutě a aroma dalších přísad a v neposlední řadě zajistit trvanlivost. Proto postačí slunečnicový nebo řepkový olej.

Pro dochucení se včetně kuliček pepře a nového koření hodí i pár snítek bylinek, česnek i cibule. Na skvelenalozenecesko.cz najdete ale mnohem výzev, které zdaleka nekončí u těchto ingrediencí. Kyselé okurky, chilli papričky nebo jalovec – nic není nemožné. Stačí jen sáhnout po sýru, ke kterému budou tyto kombinace ladit. Abyste dosáhli kýženého výsledku, je třeba celou tu dobrotu pěkně srovnat do sklenice, zalít olejem tak, aby bylo vše ponořené, důkladně uzavřít, aby dovnitř nepronikl vzduch, nechat při pokojové teplotě a čekat. Po dvou až třech dnech se sýr krásně proleží. Sýr dále uchovávejte v chladu, kde vydrží 1 – 2 týdny.

Inspirujte se:

Rychlokvaška od Znojma

Indredience:

3 Sedlčanské Smetanové
1 menší čerstvá červená paprika
4 čerstvé okurky nakládačky
1 červená cibule
2 lžíce dýňových semínek
2 lžíce domácí čalamády nebo kysaného zelí
Čerstvě namletý pepř
Špetka hrubozrnné soli
150 ml slunečnicového oleje

Postup:

Hermelíny si nakrájejte na trojúhelníčky a nechejte chvíli povolit. Mezitím si očistěte a oloupejte cibuli, nakrájejte na kolečka. Papriku zbavte jadřinců, a nakrájejte na tenčí proužky. Okurky si očistěte kartáčkem, slupku nemusíte loupat a pokrájejte na silnější proužky. Čalamádu nechejte v nálevu.

Začněte vrstvit do sklenice. Nejdříve nasypejte vrstvu dýňových semínek, poté prokládejte trojúhelníčky hermelínu, spolu se zeleninou a čalamádou i s nálevem. Zasypávejte solí, pepřem. Takto střídejte, dokud není sklenice takřka zaplněná. Nakonec zalejte slunečnicovým olejem.

Očistěnou sklenici zaklapněte a nechejte uležet 2 dny na pokojové teplotě. Moravskou zeleninovou bombu si dopřejte jako přílohu k domácímu uzenému, ideálně se sklenkou moravského muškátu k tomu.

Plzeňský pivák pod pultem

Ingredience:

3 Sedlčanské Romadury
1 bílá cibule
1 červená cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce nakládaných perličkových cibulek
Pár kuliček černého pepře
Lžička červené papriky
Lžička soli
3 lístky bobkového listu
1 hrst slunečnicových semínek
2 dcl plzeňského piva
2 lžíce hrubozrnné hořčice
150 ml slunečnicového oleje

Postup:

Romadury si rozkrojte a posypte z obou stran červenou paprikou a zlehka potřete hrubozrnnou hořčicí, nechte chvíli odležet. Můžete přiklopit.

Česnek a obě dvě oloupané cibule si nakrájejte na kolečka. Kolečkem červené cibule proložte Romadur a přiklopte.

Proložené Romadury začněte vrstvit do sklenice, spolu s červenou a bílou cibulí. Zasypávejte slunečnicovým semínkem a černým pepřem.

Nakonec si rozmíchejte v nádobce, ze které se Vám bude dobře nalévat, olej, hořčici a Plzeň, červenou papriku a sůl. Zalejte jimi sýr, tak aby nebyla sklenice úplně vrchovatá. Zaklapněte a nechejte uležet 2 dny při pokojové teplotě. Tento „pivák“ se nejlépe hodí zakusovat pivním rohlíkem a k tomu nesmí chybět kyselý okurek.

Pikantní Vysočan z Horácka

Ingredience:

2 Sedlčanské Hermelíny pikantní
50 g najemno nakrájených koleček vysočiny
100 g nakládaného celeru
2 jarní cibulky
1 chilli paprička
2 lžíce rajského protlaku
3 beraní rohy – čerstvé nebo předem naložené
1 lžička soli
1 lžička kuliček pepře 4 barev
150 ml řepkového oleje

Postup:

Hermelíny podélně překrojte a z obou stran jen potřete rajským protlakem, poté přidejte několik koleček salámu a zaklapněte. Nechejte chvíli odpočinout na pokojové teplotě.

Jarní cibulku si očistě a nakrájejte na silnější proužky. Chilli papričku opravdu najemno a pozor na oči! Pokud použijete čerstvý celer, také si jej očistěte a nastrouhejte nahrubo. Nakládaný celer sceďte z láku, ale nechejte i trochu šťávy v něm.
Do předem očištěné sklenice začněte postupně vkládat ingredience. Nejdříve nastrouhaný celer spolu s jarní cibulkou, poté odpočatý sýr, beraní roh a chilli papričku. Prosolujte a opepřete.

Jakmile je sklenice plná, ne úplně po okraj, zalejte řepkovým olejem, který je právě pro Horácko jako takové nejvyužívanějším, díky řepce olejné, která se zde hojně pěstuje.

Sklenice řádně zaklapněte, nechejte 2–3 dny uležet a konzumujte. Tento pálivě a až aromaticky naložený horácký Vysočan nejvíc koštuje na pořádném krajíci chleba potřeném vrstvou domácího másla a pro fajnšmejkry sklenicí podmáslí k tomu na vyvážení pikantnější chutě.

Autor: Komerční sdělení

14.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Severní Korea a testy jejích raket.
6

Čína odsoudila americké sankce proti KLDR: Riskujete naši spolupráci

Ilustrační foto
13

Velké mrazy zatím nepoleví, teploty mohou klesnout k minus dvaceti

Italové demonstrovali proti fašismu i migrantům. Do ulic vyšly desetitisíce lidí

Již tak napjatou předvolební atmosféru dnes v Itálii přiostřilo několik demonstrací, které se konaly v ulicích velkých měst. Největší počet účastníků pravděpodobně přilákal pochod proti rasismu a neofašismu, který po poledni prošel Římem. V pohotovosti kvůli němu byly tisíce policistů.

Policie našla hazardérku, která při předjíždění ohrozila jiné motoristy

/VIDEO/ Ani dvojitá plná čára nezastavila v pátek odpoledne čtyřiadvacetiletou řidičku vozu Škoda Octavia, když se na silnici I/11 nedaleko Českého Těšína rozhodla předjet kamion.

Ledecká, zvaná zlatá. Na letní olympiádě pojedu windsurfing, smála se

Českému multitalentu jménem Ester Ledecká už se na krku houpe druhá zlatá medaile z Pchjongčchangu. V sobotu ji převzala za své parádní vystoupení v paralelním obřím slalomu snowboardistek. Ester Ledecká se tak nesmazatelně zapsala do olympijské kroniky. Nejen té české, celosvětové.

Desítky lidí si v Praze připomněly oběti komunistického režimu

Několik desítek lidí si v sobotu odpoledne na Staroměstském náměstí v Praze připomnělo oběti komunistického režimu. Shromáždění do centra Prahy svolala platforma Bez komunistů.cz. Uspořádala ho v předvečer 70. výročí převzetí moci komunisty v tehdejším Československu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT