Marinovaná krkovička

Ingredience: 4 silnější plátky krkovice, 200 ml černého piva, 150 ml olivového oleje, lžička dijonské hořčice, lžíce medu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 stroužky česneku, 2 snítky rozmarýnu, sůl, sladká paprika, čerstvě mletý pepř, špetka chilli.

Postup: Marináda: Rozmarýn nasekejte, česnek utřete a postupně přidávejte všechny ostatní ingredience kromě piva. Marinádu dobře promíchejte metličkou a pivo přilijte až na závěr. Vložte plátky masa a marinujte v uzavřené nádobě v lednici nejméně 12 hodin. Při grilování maso potírejte zbylou marinádou.

Kuřecí v jogurtu

Ingredience: 4 kuřecí stehna, 1 bílý jogurt, lžíce oleje, 3 stroužky česneku, šťáva z půlky citronu, 1 menší cibule, čerstvé listy šalvěje, lžička sladké papriky, sůl, čerstvě mletý pepř.

Postup: Stehna vykostěte tak, ať máte pěkné řízky. Cibuli nastrouhejte najemno, česnek utřete a listy šalvěje nasekejte nadrobno. Přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte. Vložte maso a marinujte v lednici v uzavřené nádobě nejméně 12 hodin. Před grilováním nechte přebytečnou marinádu odkapat.

Tofu špízy

Ingredience: 2 kostky tofu, cibule, paprika, žampiony, mladá cuketa, 2 lžíce olivového oleje, lžíce sójové omáčky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce čerstvého tymiánu.

Postup: Z tofu odsajte přebytečnou vodu a nakrájejte jej na kostky. Z oleje, sójové omáčky, nasekaného čerstvého tymiánu a utřeného česneku vymíchejte marinádu. Kostky nechte marinovat aspoň 6 hodin v lednici. Na špízy napichujte kousky zeleniny, žampionů a sýra a potřete je zbytky marinády. Grilujte pozvolna.