Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Že je to jen obyčejná svačina? Ukážeme vám, jak se staví dokonalý sendvič

Většina z nás je připravuje každý týden – pro sebe do práce, dětem do školy, na rodinný výlet nebo na dlouhou cestou v autě. Sendviče a plněné bagety mají dlouhodobě nálepku nudné a chudé svačiny, přitom umí být vynikajícím jídlem.

7.9.2018
SDÍLEJ:

Středomořský sendvič se zeleninou a bazalkovým pestemFoto: Shutterstock

To, co někteří nazývají obyčejnou svačinou, my považujeme za dokonalé jídlo. I když jde v podstatě o pečivo s náplní, tento jednoduchý pokrm dokáže uspokojit i ty nejmlsnější chuťové pohárky. Vyberte si chléb, pak zeleninu, maso a omáčku, a můžete vykouzlit dokonalou reprezentaci asijské, španělské, americké nebo české kuchyně. Záleží jen na vaší představivosti a na tom, co máte rádi.

Základem každého dobrého sendviče je kvalitní pečivo. Hutnější druhy, jako je žitný, pšeničný či celozrnný chléb, se skvěle hodí k sytějším náplním, oproti tomu bagelu a brioškám sluší lehčí suroviny. Vybírat ale můžete i z různých druhů toustového chleba, baget, ciabatt a rohlíků.

Méně může být více

TIP:Máte rádi smaženou rýži, polévku pho a další asijské dobroty? Navštivte jednu z poboček vietnamského řetězce Banh mi ba. Specializují se na vietnamské plněné bagety dbanh mi, kterých vám nabídnou pět variant. Vybere si vegetarián i milovník masa. 

Jak název bister napovídá,, jejichž základ tvoří bageta, maso, šunka, paštika či tofu, nakládaná zelenina, pikantní asijské omáčky a spousta voňavých bylinek. V Banh mi ba vám nabídnou pět variant, z nichž si vybere vegetarián i milovník masa. A jak se vlastně typicky evropská ingredience, jakou je bageta, objevila v daleké vietnamské kuchyni? Přivezli ji tam Francouzi na přelomu 19. a 20. století v době francouzské kolonizace.

Pro výslednou chuť je nejlepší sáhnout po základu, který máte nejraději. Pokud však hledáte zdravější variantu, vyhněte se pšeničné mouce, kterou obecně konzumujeme nad míru. Než se pustíte do plnění, oba plátky pečiva namazejte. I slabá vrstva másla nebo majonézy zabrání promočení, které nemá nikdo rád.

Sendvič by se mohl rozpadnout i kvůli špatné skladbě surovin. Kluzkou zeleninu, jako jsou rajčata, avokádo či okurky, vkládejte mezi přísady, které vytvářejí tření, tedy třeba maso, klíčky nebo strouhaný sýr. Snažte se, aby silné a těžší ingredience zůstaly vespod sendviče, čímž jej ukotví a zpevní.

V neposlední řadě myslete na dochucení. Každý plátek zeleniny stačí zlehka osolit a opepřit, možná přidat pár kapek olivového oleje, citronové šťávy, dijonské hořčice či jablečného octa, a rozdíl ve výsledné chuti bude obrovský. Na závěr pamatujte, že méně je někdy více. Rozhodně do bagety nevkládejte celý steak nebo tlusté kousky paštiky. Sendvičům sluší slabé řezy. Ostatně i prosciutto není tenké pro nic za nic…

Zaručené kombinace

Pšenično-žitný chléb, máslo, pražská šunka, gouda a cibulová marmeláda – to je kombinace, která funguje i v představách. Takových je ovšem víc. Pokud máte rádi českou klasiku, vyzkoušejte reuben sendvič. Pochází sice od židovských emigrantů z Ameriky, obsahuje ale vše, co my Češi milujeme.

Ke kváskovému chlebu přidejte pastrami (vařené hovězí hrudí), kysané zelí, hořčici a okurky. Báječně chutná také slanina s ledovým salátem a pečenými rajčaty. Na velký hlad do bagety poskládejte plátky steaku spolu s bazalkovým pestem, chilli papričkami nebo salátem coleslaw.

Pokud máte rádi ryby, vložte do pečiva rybí prsty, smaženou rybu, nebo poklaďte bagetu konzervovaným tuňákem, přidejte dijonskou hořčici, jarní cibulku a kolečka vařených vajec. Uzený losos se zas podává v kombinaci s bagelem, čerstvým sýrem, rukolou či řeřichou a kaparami.

Sendviče jsou také nejlepším pomocníkem k zužitkování zbylého jídla z předešlých dnů. Pekli jste kuře? Natrhejte ho na menší kousky, přelijte výpekem a spolu se salátem, okurkou a hořčicí vložte mezi dva toustové chleby. Nedojedli jste masové koule, které původně dělaly doprovod špagetám? Překrojte je, připravte si domácí rajčatové pyré, nastrouhejte uzenou mozzarellu a máte základ na další chutnou svačinu.

Skvělé intenzity chutí docílíte tehdy, budete-li vybírat ze sezonních surovin. Momentálně v obchodech seženete vlašské ořechy. Zkuste je zkombinovat s uzeným kuřetem, baby špenátem a majonézou.

A například sezonní batáty chutnají výborně v toustu se zakysanou smetanou, jarní cibulkou a kozím sýrem. Sendviče jsou prostě velmi variabilním pokrmem, ze kterého může být vydatná snídaně, nadstandardní svačina i oběd, který nezahanbí ani zkušeného kuchaře. 

Balik ekmekPro 2 osoby, 20 minut

Suroviny: 2 čerstvé filety z makrely, 2 středně velké bagety, 1 lžíce sekané petrželky, ½ červené či bílé cibule, ¼ ledového salátu, 1 velké rajče (nemusí být), olivový olej ke smažení, 2 lžíce majonézy, mořská sůl a červený pepř dle chuti, klínky citronu k podávání

Postup: Makrely omyjte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Osolte a opepřete. Do pánve s rozpáleným olejem vložte filety kůží dolů, opékejte 1–2 minuty, než se ryba od pánve sama odchytí, a pak ji obraťte. Pánev ihned odstavte a rybu v ní nechte odpočinout 30 sekund až 1 minutu. Mezitím rozkrojte bagety, pomazejte je majonézou a posypejte petrželkou. Rajče a cibuli nakrájejte na úzká kolečka, ledový salát natrhejte na menší kousky. Zeleninu rovnoměrně rozdělte do obou baget a navrch dejte opečenou rybu. Podávejte s klínky citronu.

Banh miPro 6 osob, 30 minut + marinování, bez laktózy

Suroviny na přípravu: 650 g vepřové panenky či vepřového bůčku, 6 sendvičů o délce 20 cm nebo 2 dlouhé bagety, omáčky hoisin a sriracha dle chuti, rostlinný olej k opékání, ½ salátové okurky, ½ zelené chilli papričky, 2 mrkve, 1 svazek koriandru;

Suroviny na marinádu: 60 ml rybí omáčky, 1 lžíce medu, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžička mletého pepře, 6 stonků jarní cibulky, 2 stroužky česneku

P
ostup: Do mixéru vlijte rybí omáčku a med. Přidejte cukr, pepř, česnek a jarní cibulku a vše umixujte do polohusté marinády. Přeneste do mísy a promíchejte s vepřovým masem, které jste si předem nakrájeli na slabé plátky. Překryjte fólií a dejte marinovat do lednice na 2–4 hodiny. Poté plátky masa napíchejte na špejle a vložte do pánve s rozpáleným olejem. Opékejte zhruba 4 minuty. Mezitím rozkrojte bagety a potřete je omáčkami hoisin a sriracha. Okurku i mrkev oloupejte a nakrájejte na slabé proužky. Chilli pokrájejte na slabá kolečka. Koriandr zbavte stonků. Zeleninu s bylinkami rovnoměrně rozdělte do připravených baget. Vložte dovnitř hotové maso, stlačte bagetu a vysuňte špejle.

Středomořský sendvič se zeleninou a bazalkovým pestemPro 2 osoby, 25 minut, bez masa

Suroviny na přípravu: 4 pátky cereálního či vícezrnného chleba, 1 mozzarella, ½ lilku, 1 rajče, ½ červené papriky, olivový olej dle potřeby, mořská sůl a čerstvě mletý pepř;

Suroviny na pesto: 25 g bazalkových lístků, 50 ml olivového oleje, 4 lžíce strouhaného parmazánu, 1 malý stroužek česneku, 1 lžíce piniových oříšků, špetka soli

Postup: Za postupného přilévání oleje rozmixujte ručním mixérem všechny ingredience na pesto. Dejte chladit do lednice. Všechnu zeleninu omyjte a pokrájejte na slabé plátky. Rozpalte pánev s olejem a vsypte lilek s červenou paprikou. Opékejte, dokud zelenina nezměkne, pak dejte stranou. Dva plátky chleba rovnoměrně pomazejte bazalkovým pestem a navrch rozdělte rajčata i opečenou zeleninu. Dozdobte pokrájenou mozzarellou, případně dochuťte, pak přiklopte druhým krajícem.

Zapečený sendvič s avokádemPro 2 osoby, 15 minut, bez masa

Suroviny: 2 zralá avokáda, šťáva ze 2 citronů či limet, 2 lžíce másla, 4 plátky tmavého toustového chleba, 4 plátky plísňového kozího sýra, 1 hrst baby špenátu, mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Postup: V malé misce rozmačkejte avokádo spolu s citronovou šťávou, solí a pepřem. Na dva plátky chleba rozetřete máslo, na zbylé dva avokádovou pomazánku a na ni rozdělte sýr a baby špenát. Přiklopte. Rozpalte širokou pánev, do které vložte sendviče máslovou stranou dolů. Opékejte asi 3–4 minuty, pak otočte a nechte v pánvi ještě další 2 minuty, aby byly obě strany sendviče opečené dozlatova. Podávejte rozkrojené.

Autor: Nikita Rybová

7.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zubní lékař 25 000 Kč Zubní lékaři Zubní lékař. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt: Mikšovská Jana MUDr., tel.: 737 026 620, e-mail: Miksovska.jana@seznam.cz, , Pracovní doba: Po 8 - 16, Út 8 - 17, St 8 - 16, Čt 8 - 16, Pá 8 - 15. Pracoviště: Mudr.mikšovská jana, V. B. Třebízského, č.p. 292, 289 11 Pečky. Informace: Jana Mikšovská, +420 737 026 620. Gastronomie - KUCHAŘ- KUCHAŘKA 30 000 Kč Konceptní restaurace Holešovická Kozlovna přijme do klidného a profesionálního kolektivu kuchaře na odpolední směny: po- pá 15- 22:30h., víkendy volné, nástup ihned, plat 30.000 Kč. Motto podniku: slušnost, klid, ochota a kolektivní práce. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 20 000 Kč Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb SÁDROKARTONÁŘ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt telefonicky, e-mail nebo osobně po předchozí domluvě.. Pracoviště: Sádrokartony vacikar s.r.o., Horní, č.p. 119, 373 41 Hluboká nad Vltavou. Informace: Marek Vacikar, +420 774 991 619. Dělnické profese - Knihař/ka do tiskárny Polygra a.s. 13 500 Kč Tiskárna Polygra a.s. hledá do svého týmu kolegu nebo kolegyni na pozici knihař, knihařka ve 2 směnném provozu. Náplň práce: ruční práce s papírem, lepení bloků, balení, skládání, vrtání atd., manuálně i pomocí jednoduchých knihařských strojů.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jiří Zimola.
18

Další rozkol ve straně. Zimolova platforma vyzvala ČSSD, aby zůstala ve vládě

Andrej Babiš junior během pobytu na Krymu
18

Cestou Babiše mladšího na Krym se zabývá i Ukrajina. Mohl porušit tamní zákony

Czech Press Photo vyhrál snímek orangutaní matky s umírajícím mládětem

Titul Fotografie roku v letošním ročníku soutěže Czech Press Photo získal snímek Lukáše Zemana Orangutaní matka s umírajícím potomkem. Fotografie pořízená na Borneu uspěla v konkurenci šesti tisíc přihlášených obrázků.

AKTUALIZUJEME

V Karviné se zatřásla země. Pravděpodobně kvůli uvolněné hornině

Částí města Karviná zahýbal v úterý večer (cca v 21:30) silný otřes. Vyvolán byl pravděpodobně uvolněním horniny. Seismologický jev zaznamenaly i přístroje na měřících stanicích.

Údajný objednavatel Kuciakovy vraždy zůstane ve vazbě. Soud zamítl jeho žádost

Možný objednavatel vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky, Marian Kočner, zůstává i nadále ve vazbě. Rozhodl o tom speciální soud v Banské Bystrici, který zamítl žádost o propuštění kontroverzního podnikatele.

Našel už medvěd z Valašska nové působiště? Experti nenašli žádné nové stopy

Potulný medvěd, který křižuje Valašsko a páchá tu škody už téměř dva měsíce, se uklidnil. Odborníci nenašli žádné nové stopy, začínají se objevovat domněnky, že šelma opustila Beskydy.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT