Zkuste využít jarní poklady z českých zahrádek v salátech. Jsou jednoduché na přípravu a hlavně nejzdravějším způsobem, jak zeleninu využit – tedy téměř za syrova. Neztratí tak totiž nic ze svých výživových hodnot.

Pupalka dvouletá
Na záněty, kožní problémy i únavu. Pupalka dvouletá skrývá nejedno tajemství

Hlávkový salát je velmi jednoduchý na pěstování a také velmi zdraví prospěšný. Má v sobě vitaminy B1 a B2 a především kyselinu listovou. Je ceněn pro obsah draslíku a železa. Má i významné množství vápníku, fosforu, hořčíku a také zinku, mědi a manganu. Naši předkové jej jedli před spaním, aby pomohli trávení a ulehčili svému tělu.

Kouzelné kedlubny

Ředkvičky obsahují kromě důležité vlákniny velké množství vitaminů jako jsou beta-karoten, B1, B2 a C. Ty ve spolupráci s minerály výborně podporují naši imunitu. Chřest je zase zdrojem kyseliny listové, beta-karotenu, vitaminu C a E. Má močopudné a projímavé účinky. Užíval se také jako povzbuzující nebo tišící prostředek při léčbě zánětu nervů nebo revmatismu.

Třezalka - Ilustrační foto
Nejlepší bylinky pro domácí lékárnu. Zbavte se nemocí přírodní cestou

Za kouzelnice můžeme směle označit kedlubny - když je před konzumací doplníte olejem s obsahem vitaminu E, pak se z nich uvolní selen. Ten chrání tuky v krvi před vlivem volných radikálů a pomáhá předcházet arterioskleróze.

Špenát plný vitaminů

A takový mladý špenát? To je další vitaminový přeborník, jsou v něm obsaženy C, A, E, K i všechny ze skupiny B, dále pak mnohé stopové prvky, je v něm mimořádně mnoho jódu a trochu manganu. Má v sobě také velké množství železa, které ale není pro tělo nijak významně využitelné. Podle odborníků na výživu je výhodnější špenát konzumovat v menších porcích a častěji, než jednou za čas ve vysokém množství, aby mohlo tělo vstřebat zdraví prospěšné látky.

Hlávkový salát s tuňákem

Zelenina - hlávkový salátZdroj: ShutterstockIngredience: 1 hlávkový salát, 1 červená paprika, 250 g tuňáka v oleji, 1 lžíce olivového oleje, 4 větší rajčata, 1 salátová okurka, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce balsamicového octa, 5 lžic suchého bílého vína, sůl

Postup: Salát nedělte na listy, ale rozkrájejte celou hlávku. Na kousky nakrájejte i papriku, rajčata, okurku. Zálivku vytvoříte smícháním vína, octa a dijonské hořčice. Vše jemně, nejlépe rukama, promíchejte. Osolte, případně opepřete nebo posypte mletou paprikou (kdo má rád ostré, může použít i chilli). Navrch položte okapaného tuňáka a podávejte.

Chřestový salát s ředkvičkami

Zelenina - chřestZdroj: ShutterstockIngredience: 250 g bílého chřestu, 250 g zeleného chřestu, 1 svazek ředkviček, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce medu, sůl, pepř 

Postup: Nejprve očistěte chřest. Bílý s pomocí ostrého nože či škrabky oloupejte celý, zelený pouze na dolních tvrdších koncích. Ředkvičky rozčtvrťte. Pak nechte vařit vodu v hrnci a na minutu do něj vložte chřest tak, aby byl celý ponořený. Jakmile jej vyndáte, zchlaďte jej v ledové vodě, aby si udržel barvu. Dijonskou hořčici smíchejte vidličkou s vinným octem, olejem a s medem, osolte, opepřete. Pokrájený chřest, zálivku a ředkvičky opatrně rukama promíchejte a lahodný salát je hotový.

Bříza
Na boreliózu i nachlazení. Mnohé pupeny a listy stromů ukrývají léčebnou sílu

Kedlubnový salát

Zelenina - kedlubnyZdroj: ShutterstockIngredience: 3 čerstvě sklizené kedlubny, 200 g parmezánu, 2 lžíce dijonské hořčice, 200 ml bílého jogurtu, 50 ml olivového oleje, 1/4 lžičky hořčičných semínek, hrst pažitky, sůl, mletý pepř

Postup: Sklizené kedlubny nenechávejte dlouho ležet, nejlepší jsou opravdu čerstvé. Tenkým nožem nebo škrabkou je zbavte slupky a nakrájejte na tenká kolečka, ta pak ještě dál rozpulte. Pažitku nakrájejte na 1 centimetr dlouhé nitky. Vše vložte do mísy, přidejte parmezán nakrájený na malé kostičky, osolte, opepřete. Dijonskou hořčici promíchejte s olejem, semínky a jogurtem. Vytvoříte tak zálivku, kterou smícháte se salátem a můžete podávat.

Mladý špenát s kozím sýrem

Zelenina - zelený špenátZdroj: ShutterstockIngredience: 150 g mladého špenátu, 200 g kozího sýra, 1 pomeranč, 1 lžíce medu, 2 lžíce balsamicového octa, 100 ml olivového oleje, sůl, pepř

Postup: Špenátové listy dobře opláchněte a dejte do mísy. Z poloviny kozího sýra udělejte malé hrudky a promíchejte rukou se špenátem. Přelijte zálivkou, kterou jste připravili takto: olivový olej důkladně promíchejte s medem, solí, pepřem a balsamicem. Shora pak rozdrobte druhou polovinu hrudek kozího sýra a nakonec pokapejte ještě šťávou, kterou jste vymačkali z jednoho zralého pomeranče.

Ostropestřec mariánský
Zelená lékárna: Máte problémy se žlučníkem? Pomůže ostropestřec či bazalka