V období po anexi Krymu jsem jela číst do Lvova v rámci festivalu Měsíc autorského čtení. Krátce před odjezdem jsem zjistila, že můj otec byl Ukrajinec, o to byl můj výlet emotivnější. Když jsem dorazila do Lvova ze všech stran se ozývalo „buď láska“, což v ukrajinštině znamená „prosím“.

Eva Turnová
je hudebnice a spisovatelka

„Jaké pocity ve vás vyvolává současná situace na Ukrajině?“ zeptala se mě po čtení moderátorka. Vzpomínám si, že jsem jen řekla:

„Myslím, že reálná hrozba vždycky vyvolává v lidech existenciální pocity, všechno je mnohem intenzivnější a niternější. U nás v Čechách teď vládne spíš taková letargie z luxusu.“

Luboš Xaver Veselý
Jistěže nakonec zvítězí pravda…

Jenže reálná hrozba už klepe na dveře i u nás a začínáme se probírat z letargie. Po klimatické krizi, která trvá, přišla krize pandemická, která nepolevuje, a nakonec válka, a ta se pravděpodobně také povleče. Nekonečná expanze ega kulminovala tím, že jeden toxický pošahanec má v hrsti celý svět. Každý se k událostem posledních týdnů staví jinak. Někdo se soustředí na to, co je v životě doopravdy podstatné a někdo se válečným tématem realizuje.

„Můžete mi laskavě vysvětlit, jak to, že máte v přátelích kremloida?“

Nalistuju kremloida. Je to někdo, koho jsem si přidala před lety, kdy se takhle neprojevoval. Chci napsat, že virtuální přátelé přece nejsou opravdoví přátelé, a nemůžu průběžně kontrolovat, jak se během času mění; je to jen virtuální prostor, který skýtá všechno možné, a pro novináře je to docela dobrý studijní materiál.

Nakonec na Facebook jen napíšu, že mi vadí mít v přátelích pitomce, ale stejně tak i nátlak v podobě lustrování. Odpověď zní: „Dejte si na svou fotku ty ukrajinský vlajky rovnou dvě, stejně jste Kremloidka.“

Vít Zouhar a Markéta Martínková
Smí učit opravdu každý?

Zdroj: Deník

Nálepka mě nakonec pobavila. Dcera se mě ptá, proč se směju.

„Ale někdo mi napsal Kremloidko.“

„To je něco sladkýho?“

„Jo, takovej dort. Buď láska.“

 Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.