V květnu si připomínáme 76. výročí od konce nejstrašlivějšího konfliktu 20. století, druhé světové války. Osvobození naší země od nacistické okupace je bohužel i po tolika letech předmětem politizace.

Jakub Kulhánek je ministrem zahraničních věcí ČR (ČSSD)

Není to tak dávno, ještě před Sametovou revolucí, se u nás připomínala pouze památka Rudé armády a záměrně se zamlčovala role našich vojáků bojujících na západě nebo v Africe, Američanů a dalších národů při osvobození části naší země.

Lenka Kovačovská
Výměna všech neekologických kotlů do září 2022: Mission Impossible

Pak se ale situace změnila a bylo třeba ten obrovský dluh napravit Slavnosti svobody v Plzni dnes důstojně připomínají naši vděčnost americké armádě. Zasloužené místo v historickém povědomí získal generál Kutlvašr, velitel pražského povstání oněch květnových dnů, kterého se komunistický režim pokusil vymazat z dějin, dlouhé roky jej věznil a nechal zemřít po propuštění na podlomené zdraví.

Zdroj: DeníkOtevřel se prostor pro historické bádání, které přidalo další odstíny v hodnocení konce druhé světové války, nejen černou a bílou. Připomíná se role rumunské armády při osvobozování či vystoupení maďarských vojáků na Krumlovsku na straně českého obyvatelstva. Hovoří se o excesech, které se tehdy udály. Osvobození sovětskými vojsky je vztahováno k pozdějším událostem. K únorovému převratu a nastolení komunistického režimu v roce 1948. K postupnému mocenskému ovládnutí střední Evropy Sovětským svazem.

Vymazávání z dějin se však nesmí dít ani obráceně! Je potřeba mít na paměti, jak významnou roli sehrál Sovětský svaz při porážce nacistického Německa a jeho spojenců. Bez heroické oběti 27 milionu sovětských občanů, kteří zahynuli během války, by vítězství nebylo možné. Ruská vláda se jistě snaží využívat odkaz vítězství pro své politické cíle.

Spisovatelka Irena Obermannová.
O jedné přednášce, co se zvrtla

Promítání dnešních vztahů s Ruskem do historických událostí však nesmí vést k relativizaci významu vítězství ve válce. Role Sovětského svazu byla zásadní. Bez porážky nacismu by neexistoval náš stát a dost možná ani náš národ. Vždyť základy dnešní mezinárodní spolupráce byly položeny bezprostředně po válce. Vznikla Organizace spojených národů a v konečném důsledku i Evropská unie.

Proto bychom si v těchto dnech měli připomínat všechny hrdiny, kteří přispěli k porážce nacismu. Ať již bojovali v odboji, povstání, či byly příslušníky jakékoliv spojenecké armády. Společná oběť milionů hrdinů včetně příslušníků národů bývalého Sovětského svazu. Jim také vděčíme za to, že dnes můžeme žít v míru.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.