Podívejte se, jak vypadá kniha Kreativ - 90 dortů:

| Video: Youtube

K přípravě dortu Citromáček budeme potřebovat pastu Lemon Curd. Klidně ji udělejte už den předem, alespoň důkladně vychladne a zhoustne. Recept na lemon curd není příliš složitý. A domácí verze vám bude chutnat mnohem víc než kupovaná.

close Dort Citromáček, foodstyling Klára Zíková info Zdroj: Kreativ/Alena Hrbková zoom_in Dort Citromáček, foodstyling Klára Zíková

Budete potřebovat: 

  • dortovou formu o průměru 20 cm

 Na korpus:

  • 170 g másla
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 5 vajec
  • 300 g cukru krystal
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 200 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce celého máku

 Na Lemon Curd:

  • 3 vejce
  • 140 g cukru krystal
  • šťáva ze 2 citronů (80 ml)
  • 1 lžička citronové kůry
  • 55 g másla

 Na krém:

  • 500 g sýra Philadelphia
  • 250 g mascarpone
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 200 g moučkového cukru
  • šťáva z půlky citronu (nemusí být)
  • žluté gelové potravinářské barvivo

Postup:

1. Nejprve připravte Lemon Curd, klidně den předem, alespoň důkladně vychladne a zhoustne. Do misky vhodné pro vodní lázeň vyklepněte vejce, přidejte cukr a citronovou šťávu. Metlou míchejte, dokud nedosáhnete hustší konzistence.

Pokud vlastníte cukrářský teploměr, měřte, teplota by měla dosahovat 160° Celsia. Krém propasírujte přes husté sítko, abyste se zbavili případných hrudek, a vmíchejte na kostičky nakrájené máslo. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou kůru a promíchejte. Přetáhněte misku potravinovou fólií a uložte do lednice.

close Kreativ info Zdroj: Deník zoom_in

2. Nyní korpus: formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 175 °C. Do menšího kastrůlku nalijte mléko, ohřejte je a vložte do něj nakrájené máslo. Máslo se rozpustí a zároveň ochladí mléko.

Vyšlehejte v míse vejce s cukrem, dokud nedosáhnete husté a nadýchané konzistence. Přidejte k nim citronovou šťávu a kůru, mouku, prášek do pečiva a mák. Pořádně všechno rozmíchejte, až vznikne hladké těsto. Nakonec vmíchejte zchladlé mléko s máslem a všechnu tekutinu do těsta zapracujte.

Třetinu těsta nalijte do formy, vložte do trouby a pečte 20 minut, nebo dokud špejli zapíchnutou doprostřed korpusu nevytáhnete čistou. Upečte tak ještě dva korpusy. (Pokud máte víc forem, můžete péct dva nebo všechny tři korpusy najednou.) Nechte je potom na mřížce dobře vychladnout.

3. Mezi chladnutím připravte krém. Vyšlehejte sýr Philadelphia, mascarpone a moučkový cukr a postupně přilévejte smetanu ke šlehání, dokud nezískáte hladký, ale hustý krém. Můžete přidat citronovou šťávu.

Na tác položte spodní korpus a potřete ho tenkou vrstvou krému. Na krém naneste Lemon Curd tak, aby ke krajům zbývaly asi tři centimetry. Přiklopte druhým korpusem a zopakujte potírání krémem a Lemon Curdem. Nahoru položte poslední korpus a dort potřete jenom tenkou vrstvou krému. Dort nechte zatuhnout v lednici, stačí dvacet minut.

close info Zdroj: kreativ zoom_in Kniha Kreativ - 90 dortů.

4. Zbylý krém rozdělte do tří misek. Jeden díl nechte neobarvený a do druhých dvou přidejte žluté barvivo tak, abyste získali jednu světle a druhou tmavě žlutou barvu.

5. Tmavě žlutým krémem kolem dokola dort ozdobte do třetiny jeho výšky (nejlíp to uděláte tak, že ho nastříkáte pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou a rozetřete). Světle žlutým krémem ozdobte další třetinu výšky a nakonec krémem bez barviva vrchní třetinu a vršek dortu.

Cukrářskou kartou, špachtlí nebo dlouhým nožem ho uhlaďte co nejvíce do roviny. Tímto pohybem se barvy přirozeně propojí a získáte krásný ombré efekt. Zbylým krémem nastříkejte nahoře ozdobnou spirálu a dort lehce posypte mákem, plátky citronu a proužky kůry.

Dort Citromáček není jediným, který přináší kniha Kreativ – 90 dortů z vydavatelství Vltava Labe Media. Jak název napovídá, je to unikátní kniha plná dortů. Tu musí mít každý z vás, kdo si chce zkusit upéct svůj první dort, ale na své si v ní přijdou i zkušení cukráři, kteří hledají nevšední inspiraci.

Uvnitř knihy totiž najdete recepty na nejslavnější dorty světa, ale také nápady, které vás budou nutit zkusit si upéct dort ze surovin, které vám doposud vůbec nepřišly na mysl.  

  close info Zdroj: Kreativ zoom_in Obsah knihy Kreativ - 90 dortů.

Na téměř tří stovkách stran však najdete nejenom samotné recepty, ale také pěknou řádku ověřených cukrářských nápadů a zajímavých kulinářských příběhů. Kniha sama o sobě je díky pevné vazbě a moderní grafické úpravě také vhodným dárkem pro přátele či příbuzné.

„Samotných receptů na dorty najdete v naší knize rovných devadesát. A jak knihu můžete získat? Ta úplně nejjednodušší cesta vede přes e-shop časopisu Kreativ. Tam si ji objednáte a my zajistíme, že vám cukrářská kniha přijde až domů,“ vysvětluje Lenka Stejskalová z marketingového oddělení Vltava Labe Media. 

I cena samotné cukrářské publikace je velmi vstřícná. „Knihu pořídíte za 390 korun,“ dodala Lenka Stejskalová.

A jakéže dorty si můžete podle knihy z vydavatelství Vltava Labe Media upéct? Třeba zamilovaný s pusinkami, opulentní operní, nebo také švédskou korunní princeznu či dort s malinově puntíkovanou šlehačkou. Své cukrářské umění můžete zkoušet, když si knihu objednáte na www.kreativ.cz

Stačí kliknout na modře podtržený odkaz www.kreativ.cz, který vás přesměruje do e-shopu časopisu Kreativ. Zde už jen v objednávce vyplníte potřebné údaje a knihu 90 receptů budete mít za bezkonkurenční cenu brzy doma.