CO SI V ČLÁNKU PŘEČTETE:
* Stavba ze tří ingrediencí
* První experimenty
* Začíná se dvířky
* Obří bábovka z písku
* Pochutnají si i sousedi
Než se Lenka Dvořáková rozhodla pro stavbu vlastní jílové pece, měla už s pečením chleba zkušenosti. „Začínala jsem péct v klasické troubě a po zjištění, že v ní mohu péct za čtvrtinovou cenu, jsem posledního půl roku přešla na remosku. Jílová pec mě napadla díky tomu, že by se mi do ní vešlo více bochníků najednou. A když bude mít správnou velikost, mohla bych se o výsledky pečení podělit i se sousedy, kteří mají o domácí chléb zájem,“ říká.
Dvořáková miluje historii, chalupářské poklady a celkově ji zajímá, jak se žilo za starých časů. Bydlí v malé jihomoravské vesničce ve staré chalupě, kterou rekonstruuje svépomocí. Součástí je i velká užitková, okrasná a relaxační zahrada s kamenným dlážděním, posezením i ohništěm. A tak se místo pro pec naskytlo při stavbě venkovní kuchyně.
Pec si chtěla postavit sama
„Manžel mi nabízel, že koupíme už hotovou betonovou pec, ale já chtěla zkusit vytvořit něco vlastníma rukama. Ráda tvořím a koupit umí každý, že? Začala jsem tedy shánět informace na internetu a zjistila jsem, jak by taková pec vlastně měla vypadat. Našla jsem si, z čeho ji postavit, nastudovala jsem technologie, postupy i vychytávky. Zjistila jsem, že ke stavbě stačí pouze jíl, písek a sláma,“ popisuje Lenka Dvořáková proces zrodu své domácí pece.
Hlavní věcí bylo sehnat dobrý stavební materiál, protože v její oblasti je jílu pomálu. Jednoho dne ale náhodou narazila na inzerát, že někdo daruje jílovitou zeminu za odvoz. „K mé radosti šlo o pána z vesnice jen zhruba dvacet kilometrů vzdálené. Takže jsem nelenila a po domluvě přivezla plnou korbu kvalitního, čistého jílu,“ vzpomíná Dvořáková s tím, že byl již podzim a na stavbu pece tak bylo pozdě.
Zimu využili k přípravám
Přes zimu ale nezaháleli a pokračovali v přípravách. Manžel zatím dodělal část venkovní kuchyně s místem pro pec. Na jaře se Lenka Dvořáková pustila do díla.
V zahradní jílové peci lze péct pečivo, chleba, pizzu a třeba i sušit bylinky:
„Dala jsem na rady zkušených a vytvořila zkušební cihlu. Na té si vyzkoušíte, jaký poměr jílu, písku a slámy namíchat, aby pec nepraskala nebo aby se nedrolila. První cihla byla moc křehká, proto jsem změnila poměr materiálů. Nakonec jsem míchala jíl a písek v poměru 1:1, a slámy jsem dávala, jak se říká, od oka. Tyto pokusy byly ale časově náročné, každá cihla totiž musela dobře vyschnout, což zabralo týden až dva,“ popisuje první experimenty Dvořáková.
Pec se staví kolem dvířek
Mezitím si vyrobila dvířka na pec. Ty podle ní musí být jako první, protože se kolem nich celá pec staví. Je důležité, aby přesně padly a při pečení neunikalo teplo. Šablonu si vytvořila podle fotek z internetu, a pak ji ze starých fošen a prken nařezala, slepila a sešroubovala.
„O pár dní později nastal den D a já se pustila do samotné stavby. Nejprve jsem musela z jílu, písku a slámy vytvořit pěkné bláto. Vše je nejlepší nasypat na plachtu, přidat vodu a šlapat a šlapat až se vše propojí do požadované konzistence, s níž se dobře pracuje. Dno pece se sušilo asi čtrnáct dnů, protože v té době naneštěstí hodně pršelo,“ vysvětluje postup při stavbě pece.
Obří bábovka obalená mokrými novinami
Poté začala Lenka Dvořáková stavět samotnou pec. Bylo potřeba vytvořit formu vnitřního prostoru pece. Z písku postavila obří bábovku a obalila ji mokrými novinami. Samotnou kopuli naplácala na noviny kolem dokola v jedné asi pět centimetrů vysoké vrstvě.
Nahoru dala pletivo pro zpevnění a pokračovala s další vrstvou o síle asi sedm centimetrů. Nakonec vše uhladila mokrýma rukama.
„To mi trvalo asi čtyři hodiny. Po týdnu schnutí jsem z vnitřku vyhrabala písek, odstranila noviny a nechala dále schnout. První pečení bude předpokládám asi za necelý měsíc od postavení. Celkovou cenu pece jsem nepočítala, ale jediné, co jsem musela koupit, bylo pár vrutů na výrobu dvířek a dovézt jíl,“ přemýšlí nad investicí Dvořáková.
Nahrává se anketa ...
Těší se na první pečení
„Samotná stavba pece už byla spíše zábavou, i když šlapání bláta bylo docela fyzicky náročné. Kdybych někdy stavěla zase, vzala bych si k ruce pomocníky na šlapání bláta. Já ale ráda pracuji v klidu a sama, tak jsem si i tuto námahu svým způsobem užila,“ usmívá se žena.
Pečení chleba v domácí jílové peci:
Šikovná pekařka už se hlavně těší na první pečení. Plánuje ve své peci přichystat pizzu, maso i buchty. Když pak pec začne chladnout, chce v ní sušit ovoce ze zahrady nebo bylinky.
„Možná z prvního pečení udělám vesnickou událost. Žijeme na malé vsi, kde je hodně chalupářů a jen pár trvale bydlících. Občas pořádáme akce pro děti, nebo jen tak pro utužení dobrých sousedských vztahů. A myslím, že by bylo fajn si dát společně i něco dobrého,“ uzavírá své vyprávění Lenka Dvořáková.