Vsetínský pivovar, který sídlil na ulici 4. května a podle pamětníků produkoval velmi dobré pivo, uvařil poslední várku v prosinci roku 1997. Zkrachoval, protože nebyl schopen konkurovat velkým pivovarům. To minipivovar Valášek se co do objemu uvařeného piva nehodlá pouštět do marného boje s giganty, chce je však předčit kvalitou.

V místech, kde nyní sídlí minipivovar Valášek, stálo pohostinství už v roce 1920. Hospoda to byla mezi vsetínskými obyvateli oblíbená, přesto byl roku 1982 její objekt tehdejší vládnoucí garniturou uzavřen a po zchátrání stržen.

Kam na pivo Valášek
Nejlépe chutná přímo u zdroje v rodinném minipivovaru Valášek na adrese Dolní Jasenka 190, Vsetín. Pivo je však distribuováno i do několika brněnských a pražských restaurací. Můžete si ho dopřát ale i v Olomouci, Otrokovicích, Hradci Králové, Českém Brodě či ve Zlíně. Více informací najdete na webu www.minipivovar.com.

Provoz nového pivovaru byl v těchto místech slavnostně zahájen před Vánocemi roku 2002, což se samozřejmě neobešlo bez ochutnávání prvního piva. V lednu 2003 pak bylo minipivovaru Valášek uděleno právo várečné. Zajímavé je, že o názvu Valášek rozhodli sami občané Vsetína. Díky jejich hlasování byl vybrán z mnoha jiných návrhů jako nejlepší a nejvýstižnější. Tvůrce návrhu pak byl odměněn bečkou piva.

Každý správný pivovar dnes nabízí minimálně jeden vlastní speciál. Vyznáte se v nich?
Kvíz pro každého Čecha: IPA, lambic či stout. Znáte pivní speciality?

Místní pivo za dobu existence minipivovaru několikrát prokázalo svou kvalitu. Například světlý kvasnicový speciál se stal v roce 2012 výrobkem Zlínského kraje a získal ocenění Perla Zlínska. Světlý ležák zase obdržel v roce 2014 na degustační soutěži Jarní cena českých sládků ve Zvíkově zlatou medaili v kategorii český světlý ležák.

Ochutnat zde ale můžete i borůvkový nebo višňový ležák. Sládek pivovaru Valášek Jiří Havlík říká, že kvalita je to, čím si může vsetínský mok získat a udržet své příznivce. Základem piva Valášek jsou vždy kvalitní tuzemské suroviny.

„Vaříme z moravského sladu a českého žateckého chmele. Velké pivovary často používají chmelové extrakty, které jsou samozřejmě levnější,“ přiblížil sládek pro Deník.

Pivo. Ilustrační snímek
Lehká piva jsou v kurzu. Osmičky oslovují vodáky i cyklisty

Ve Vsetíně navíc dbají na tradiční postup. Po hlavním kvašení, které trvá jeden týden, zraje pivo Valášek ještě alespoň čtyřicet dní v tancích. „Výsledkem je živé pivo, které se navíc nepasterizuje ani nestabilizuje a přímo z tanků míří do výčepu,“ popsal sládek.Zachovávání „starého“ postupu při vaření piva si vybírá svoji daň v jeho kratší trvanlivosti. „Na druhou stranu ale zůstávají zachovány veškeré kvasinky a látky, které má pivo obsahovat. Takový mok je tedy rozhodně zdravější,“ uzavřel Havlík.

Kam na pivo ValášekNejlépe chutná přímo u zdroje v rodinném minipivovaru Valášek na adrese Dolní Jasenka 190, Vsetín. Pivo je však distribuováno i do několika brněnských a pražských restaurací. Můžete si ho dopřát ale i v Olomouci, Otrokovicích, Hradci Králové, Českém Brodě či ve Zlíně. Více informací najdete na webu www.minipivovar.com.