Ve známé pohádce se tvrdí, že sůl je nad zlato. A skutečně. Stačí pouhá špetka a chuť celého vašeho pokrmu se posune úplně jiným směrem, dojde ke zvýraznění chutí a během jednoho zamíchání je z fádního oběda neskutečná lahůdka.
Význam soli:
V ČLÁNKU SI PŘEČTETE:
* Záchrana co jídlo znásobí
* Zelenina je ideální
* Kombinace chutí
* Zkuste škrob nebo vejce
* Tuk umí divy
* Bylinkami nic nezkazíte
* Bublinky neutralizují
Špetku soli přidáváme i do sladkých moučníků, jelikož i malé množství je schopno zvýraznit sladkou chuť. Problém však nastává ve chvíli, kdy to se solí přeženete a pokrm, který náhle chutná jako Mrtvé moře, se tak stane nepoživatelným.
Pokud právě propadáte panice, protože se vám přesně tohle stalo, zhluboka se nadechněte, odložte krabičku se solí a zoufalství rozdýchejte. Jakmile z vás opadne největší stres a strach, že budete muset jídlo vyhodit a začít znovu, je ten nejvyšší čas pustit se do záchrany. Nic totiž není ztraceno a náprava je skutečně možná.
Když méně není více
První, co vás jistě napadne, je pokrm jednoduše naředit. Původně jste sice chtěli vařit jen pro čtyři na jeden oběd, ale jak to tak vypadá, jednodušší, než začít od začátku, bude pokrm zkrátka naředit a uvařit ho větší množství.

Berte to jako pozitivní zprávu: čtyři porce vložíte do mrazáku a budete mít vařeno i na dny, kdy se vám ke sporáku chtít nebude. Pokud jde o omáčku, zkuste ji nejprve naředit vodou, neslaným vývarem, mlékem či smetanou. Můžete ale recept i zdvojnásobit a přidat zkrátka všeho dvakrát tolik. Nadměrným ředěním byste totiž mohli přijít o všechny pracně získané chutě.
Přidejte více zeleniny
Pokud to recept umožňuje, můžete přidat i více zeleniny, která sůl částečně pohltí. Ideální je kořenová zelenina či brambory.

„Jedním z nejjednodušších způsobů, jak neutralizovat sůl v pokrmu, je přidat syrové brambory. Tento trik, který vytáhne z jídla přebytečnou sůl, se hodí především pro polévky, dušená masa či omáčky,“ prozrazuje web Master Class, jehož jednou tváří je i Gordon Ramsay.
Osladit a okyselit
Podařilo-li se vám váš pokrm natolik přesolit, že se jej neopovažujete sníst, natož servírovat někomu jinému, zkuste se soli zbavit kombinací dalších chutí.
„Ideální je v tomto případě použít cokoliv kyselého, jako je například citronová šťáva či bílý vinný ocet. Kyselá chuť pomůže maskovat část agresivní slané chuti, ale buďte opatrní při jejím použití. Nechcete, aby vaše jídlo bylo nejen přesolené, ale i příliš kyselé,“ vysvětluje Tommy Werner na Epicurious. Často je řešením kombinace více postupů.
Příliš slané jídlo se dá rovněž zachránit i lehkým doslazením. Cukr pomáhá doplnit chutě, jelikož slaná a sladká chuť spolu budou ve vašich ústech navždy soupeřit.
„Pokud se snažíte vyvážit slanou chuť sladkou, přidávejte cukr po špetkách a pokaždé znovu ochutnejte, abyste své jídlo nepřesladili. Cukr rovněž důkladně promíchejte,“ upozorňuje Janine Jones na Webstaurant Store.
Zahustěte škrobem
Pro zbavení pokrmu přílišného množství soli můžete pokrm také zahustit trochou nesolené uvařené rýže, ječmene, quinoy, těstovin či kuskusu. Tyto ingredience po soli přímo žízní a dokážou jí do sebe absorbovat velké množství.
Vše o soli. Kolik jí škodí a kde se skrývá:
„Pokud se jedná o polévku, můžete do ní přidat několik velkých kusů brambor, které do sebe přebytečnou sůl nasáknou. Jakmile změknou, vyndejte je pomocí lžíce a vyhoďte,“ radí na Food Network Jennifer Pallian.
Skvěle v tomto případě funguje i vajíčko. Přesolenou polévku sceďte a do čistého vývaru vhoďte jedno nebo dvě vajíčka a vařte. Jakmile vajíčka získají pevné skupenství, znovu sceďte, vajíčka vyhoďte a do polévky vraťte vyndané ingredience. Nejjednodušší je však polévku naředit vodou.
Přidejte dávku tuku
Při nápravě přesoleného jídla hodně záleží na tom, co konkrétně vaříte. Jinak se napravuje přesolená polévka a jinak omáčka na těstoviny. V druhém případě však můžete slanost snížit přidáním tučné přísady, kterou může být například avokádo, zakysaná smetana, kokosové mléko či rocotta.

„Krémové přísady mají tu vlastnost, že mění vaše vnímání chuti a váš pokrm se tak stává mnohem jemnější,“ tvrdí na webu Pure Wow Heath Goldman.
Nechte pracovat bylinky
Pokud se vám podařilo neutralizovat sůl silným ředěním či přidáním dalších ingrediencí, nejspíš budete muset posílit ostatní chutě, abyste se ve výsledku nedostali k dobře osolenému jídlu, které je ale jinak prakticky bez chuti.
Nahrává se anketa …
„Mleté koření a čerstvé bylinky lze přidat přímo, ale přísady jako česnek, cibuli, zázvor či celé koření je potřeba opracovat. Zkuste proto fantastický indický trik zvaný tarka, kdy tyto aromatické látky nejprve orestujte zvlášť a následně je na poslední chvíli přidejte do pokrmu,“ doporučuje Jennifer Pallian.
Podávejte s bublinkami
A pokud i po všech úpravách cítíte, že vaše jídlo obsahuje stále trochu více soli, než jste původně zamýšleli, podávejte ho se sklenicí dobře vychlazeného šampaňského, šumivého vína nebo prosecca. Nealkoholickou variantou může být sodovka.

„Perlivý nápoj dokáže vyčistit patro a neutralizovat sůl, která uvízne na vašich chuťových pohárkách,“ doporučuje na závěr Janine Jones.