Bude to asi mít více důvodů, ale zásadní jsou tři. Babiš mluví jazyky, kterým partneři na rozdíl od češtiny rozumějí. Je premiérem země, která má překvapivě nízký dluh, je bezpečná a vykazuje mimořádně nízkou nezaměstnanost. A konečně – jedná se o zajímavého chlápka, který dělá politiku, i když to nemá zapotřebí, neboť je bohatší než všichni jeho političtí partneři dohromady. Je tudíž zajímavý.

Andrej Babiš a Jean-Claude Juncker
Babiš se setkal se šéfem Evropské komise Junckerem. Jednali o EU a migraci

Osobní kontakty jsou předpokladem aktivní politiky. Kdo kontakty nebuduje, působí dojmem, že je smířen s tím, co se domluví bez něj. Mlčení je souhlas. Babiš je samozřejmě vybaven mandátem sněmovny, co smí a co nesmí, ale ten mandát by neměl smysl, kdyby si nedomlouval schůzky v Bruselu, Davosu, Sofii či v Budapešti.

K tomu, aby byl už v demisi co nejaktivnější, má mimochodem Andrej Babiš dobrý důvod vnitropolitický. Nezíská-li jeho vláda spojence a tím pádem podporu, bude mít u předčasných voleb nějaké body k dobru, že se v demisi neflákal. I kdyby toho moc nestihl, volič ocení, že to aspoň zkusil.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Jágr doma