Podle Starostů a nezávislých, kteří pro prezidenta chtějí to nejlepší, ovšem „člověk, který má nejblíže k prezidentovi, který se účastní nejvyšších politických jednání, bez takové prověrky být nemůže“.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Špatný trenér

V současné době je kancléřem prezidenta pan Vratislav Mynář, který se o prověrku na stupeň Přísně tajné z pilnosti ucházel, ale od Národního bezpečnostního úřadu ji nezískal. Prezidentovi, který kancléře jmenuje a odvolává, to mimochodem nevadí. Miloš Zeman Vratislavu Mynářovi zjevně věří a nic nenasvědčuje tomu, že by se ho chtěl zbavit.

Uvidíme, zda v parlamentu zvítězí názor, že pan prezident je trestuhodně neopatrný, když se před svým kancléřem nemá na pozoru. Zatím to vypadá tak, že pan Mynář vadí těm poslancům, kterým vadí také pan prezident, zatímco poslancům, kterým nevadí prezident, nevadí ani chybějící prověrka jeho kancléře.

Vnucuje se podezření, že ve skutečnosti politikům nejde o národní bezpečnost, ale o příležitost poplísnit prezidenta. Ten při vhodné příležitosti pro změnu s gustem poplísní své oponenty. Jelikož jsou u toho média, vzniká dojem, že prověrka pana Mynáře je něco, co zásadně ovlivní život občana. Ve skutečnosti jde o další pokračování politické telenovely, která už dávno není zábavná ani vtipná. Ničeho lepšího se ale od politiků nedočkáme. Na víc prostě nemají.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Slovenská krize