S napětím se čekalo, co chytrého poradí prezident premiérovi v demisi po krachu jednání s partnerem, kterého Miloš Zeman Andreji Babišovi neúspěšně dohazoval. Prezident poradil jednat s těmi, kteří o jednání mají zájem, tedy s KSČM a SPD. Není to nic, na co by Babiš nepřišel sám, nicméně jedna věc je jít za Okamurou a Filipem z vlastní iniciativy a něco jiného je jít za nimi ze zdvořilosti vůči panu prezidentovi.

Když se teď u prezidenta na kus řeči zastaví Vojtěch Filip a Tomio Okamura, určitě jim Miloš Zeman neporadí, aby se Andreji Babišovi vyhýbali širokým obloukem. Spíše se pokusí zprostředkovat dohodu. K tomu je nezbytné vyzdvihovat na všech účastnících vyjednávání jejich lepší stránky, zdůrazňovat styčné body programů a minimalizovat třecí plochy. Jde o úkol pro citlivého moderátora.

Na příští týden se k prezidentovi objednali šéfové KDU-ČSL, ODS a Pirátů. Nejspíše prezidentovi svěří své obavy z dalšího politického vývoje a pan prezident se pokusí zvednout jim náladu přednáškou opřednostech demokracie. Respekt k hlasu lidu je tím úběžníkem, na kterém by se mohli shodnout poslanci bez ohledu na politické přesvědčení, vyznání či barvu pleti.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Revize justice
Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Zpráva z Budapešti