Navíc jsou šance většiny z nich vzácně vyrovnané. Pro voliče se jedná o dobrou zprávu v tom smyslu, že jeho hlas s vysokou pravděpodobností nepropadne, takže nemá důvod na poslední chvíli řešit, kdo mu nejméně vadí z těch, kteří mají reálnou šanci překonat pět procent a dostat se do parlamentu.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Pravé Rakousko

Čím víc stran se dostane do parlamentu, tím je zákonodárný sbor reprezentativnější, neboť tím více odráží názorové spektrum společnosti. Současně samozřejmě platí, že s rostoucím počtem stran se komplikuje povolební dojednávání vládní koalice. Volební odhady navíc naznačují, že se občan chystá ve sněmovně posílit opozici všeho druhu. Jelikož politici už před volbami hlásí, s kým si určitě nebudou rozumět, máme slušnou šanci, že příští sněmovnou jen tak něco neprojde a že si vláda na občany nebude příliš dovolovat.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Pozdrav z Bratislavy

Potvrdí-li se předvolební průzkumy, potvrdí se i hypotéza, že česká veřejnost nepociťuje naléhavou potřebu změny a než by politikům uvolnila ruce k nějaké riskantní reformě, pro jistotu jim ruce sváže, aby se drželi zpátky. Za situace, kdy jsou politici nuceni ke kompromisům, je větší šance, že zohlední veřejný zájem. Obtížně totiž protlačí své zájmy osobní.