V případě problému bezdomovectví by zákon o sociálním bydlení měl definovat co to sociální bydlení je, koho se týká a jaká bude podpora těch, kdo sociální bydlení, definované jako sociální službu budou poskytovat.

Je určitě dobře, že vládě, která zákon o sociálním bydlení chystá, nabízí spolupráci církev, a rovněž je dobře, že předseda vlády tuto iniciativu vítá. Církev, respektive Charita anebo Armáda spásy se totiž už nyní starají o tisíce klientů ohrožených ztrátou bydlení a kromě soucitu s potřebnými mají i zcela praktické know-how. Navíc církev vidí v podpoře sociálního bydlení své poslání a už oznámila, že do něj míní v příštích letech investovat desítky či stovky miliónů z církevních restitucí.

Chudoba a bezdomovectví jsou důsledkem řady příčin. Nejčastěji se zmiňuje sociální vyloučení, ale ohroženi jsou i senioři, matky samoživitelky, rodiny s jedním příjmem, na dně člověk může skončit kvůli rozpadu rodiny, nemoci, nehodě anebo osamělosti. Lidem, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých, nikterak nepomůže, že u nás loni o 8% vzrostl počet dolarových milionářů. Ti mají spoustu starostí sami se sebou. Pomáhat budou jen lidé, kteří pomáhají i dnes a pomáhali už včera. A právě lidé, kteří v praxi pomáhají, jsou kompetentní radit politikům a legislativcům jak na to.