Zajímavé to je proto, že zmíněným kytaristou je Radek Vondráček, advokát a politik, který se nedlouho po onom vystoupení stal jedním ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů.

Ivan Hoffman
Týden Ivana Hoffmana: Data nad zlato

Jak si ten skandál nakonec přeberou politici, nevím. Mnozí soudí, že v civilizované zemi by znesvěcení historického a památkově chráněného prostoru zpěvem s kytarou mělo vést k rezignaci provinilce. Za polehčující okolnost lze ovšem považovat, že v hlavním jednacím sále právě probíhala rekonstrukce, takže historie se tou dobou psala v náhradních prostorách. Technicky vzato tedy ke kolizi kytaristů s historií dojít nemohlo.

Předseda sněmovny Vondráček se na doporučení premiéra správně omluvil všem, kterých se událost nějak dotkla. I když hudební produkce ve sněmovně nejspíše není regulována žádným zákonem, senzitivnější vyznavači symbolů mohou být dotčeni a jejich city je třeba respektovat.

Pokud by ovšem Radek Vondráček kvůli znevážení parlamentu kytarou rezignoval, dramaticky by se tím zvýšila laťka pro přípustné chování poslanců. Některým by pak z obavy o znesvěcení prostoru nebylo možné udělit slovo. A našli by se i notoričtí zastupitelé, které by z etických důvodů nešlo vůbec pustit do sálu!

Ivan Hoffman
Týden Ivana Hoffmana: Nahlížení do hlavy

Snažím se představit si hypotetickou situaci, kdy by se našla fotografie, na které je ve sněmovně místo kytaristy Vondráčka zachycen můj kamarád Karel Kryl. Místo o skandálu by se myslím hovořilo o vzácném doteku historie. Sál parlamentu se všemi jeho duchovními i hmotnými symboly by byl zhodnocen přítomností barda, který zde akordy Ami, C, G, E, F vyzval bratříčka, aby zavřel vrátka…

Taková fotografie se nenajde. Možná ale někde existuje zažloutlá fotografie jiného kytaristy, rovněž aktuálně z Kroměříže, který hraje v parlamentu a nebere se to jako skandál. Může na ní být autor tohoto článku, jak na podzim roku 1990 řeže do kytary v dánském parlamentu. Určitě vím, že jsem si nepřipadal jako bolševik po dobytí Zimního paláce. A Dánsko mi přišlo civilizované. Se slabostí pro nás, kytaristy.

Ivan Hoffman
Týden Ivana Hoffmana: Vyhlížení včel